Laikyti anglų kalbos egzaminą užsiregistravo 20 868 kandidatai. 9 val. prasidėjęs egzaminas truko 3 valandas. Egzamino užduotį sudarė trys dalys: klausymas, skaitymas ir rašymas. Balandį abiturientai laikė anglų kalbos egzamino kalbėjimo dalį.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė DELFI teigė, kad egzaminas praėjo sklandžiai, o iškilusius smulkius nesklandumus pavyko išspręsti.

Tikėjosi laiško į Angliją

Nors egzaminui skirtos trys valandos, pirmieji moksleiviai, egzaminą laikę Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje, iš egzamino išėjo likus daugiau nei valandai iki jo pabaigos.

„Buvo pakankamai nesudėtinga, kalbą mokant, nėra ką daryti“, – DELFI sakė Simono Daukanto gimnazijos abiturientė Gabija.

Jos teigimu, klausymo dalis buvo nesudėtinga: buvo geras garsas, aiški kalba. Skaitymo užduotyje ji nesuprato poros žodžių, tačiau tai nesukėlė problemų. Rašymo dalyje buvo dvi užduotys. Pirmiausia reikėjo parašyti pusiau formalų laišką, kad nori pakeisti internetu pirktą prekę. Antrojoje užduotyje laukė esė. Joje reikėjo argumentuotai išdėstyti, ar mokykloje geriau dirbti grupėse, ar individualiai.

Abiturientės teigimu, labiau tikėtasi laiško į Lietuvą atvykstančiam draugui arba laiško draugui į Angliją su prašymu padėti įsidarbinti.

„Tikiuosi aukštų balų, kokių 80 proc. Jeigu mokaisi, dirbi, didžiulių problemų nėra”, – kalbėjo iš anglų kalbos 8 semestre turinti pašnekovė. Gabijos teigimu, prieš egzaminą bendraklasiai nesijaudino, nebent tie, kurie stoja į mediciną ir kur svarbus kiekvienas balas.

Tikisi aukštų balų

„Viskas pasisekė, normaliai, ramiai. Nėra ko galvoti – jei nežinai atsakymo, praleidi, eini toliau, viską žinojau“, – sakė S. Daukanto gimnazijos abiturientė Barbora.

Labiausiai Barborai nepatiko rašyti esė – sunku dėstyti mintis užsienio kalba tema, kuria ir lietuviškai nežinai ką pasakyti. „Tačiau įveikiau“, – kalbėjo 70-80 procentų įvertinimo besitikinti abiturientė.

Barbora planuoja studijuoti genetiką valstybės nefinansuojamoje vietoje, tad anglų kalbos egzamino įvertinimas jai nebus labai svarbus. „Labiausiai bijau biologijos, šiam egzaminui ruošiuosi labiausiai, tai man kelia kiek daugiau streso“, – kalbėjo pašnekovė.

Vilniaus statybininkų rengimo centro auklėtinis džiaugėsi lengvomis rašymo dalies temomis: tikėjosi daug sunkesnių, kokios pasitaikė per bandomuosius. Klausymo užduotis jam irgi nepasirodė sunki – įrašas buvo sklandus.

„Iš 100 proc. 80 tikrai tikiuosi, nes anglų mokausi nuo vaikystės ir moku gerai“, – užtikrintai kalbėjo Vilniaus statybininkų rengimo centro abiturientas.

„Esė visą laiką parašau labai greitai, bet neaišku, kiek tai lengva. Šiaip klausymo ir skaitymo užduotys buvo pakankamai lengvos. Šiaip egzaminas gal net buvo sunkesnis už IELTS egzaminą, tačiau aš nesinervinau ir viskas buvo gerai“, – dėstė S. Daukanto gimnazijos abiturientė Marija.

Jei nebūtų rašymo užduoties, Marija tikėtųsi 90 balų, bet su esė gali būti visaip, mat čia galima lengvai padaryti klaidų.

Nacionalinis egzaminų centras pastebi, kad ketvirtus metus iš eilės anglų kalbos brandos egzaminas populiarėja. Palyginti su praėjusiais metais, šįmet jį pasirinko laikyti beveik 3 proc. didesnė kandidatų dalis.

2017 m. prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 32 572 kandidatai. Tai – 1 138 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais.

DELFI primena, kad norint gauti brandos atestatą, reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno dalyko brandos egzaminą. Be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, mokinys gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6 dalykų brandos egzaminus.

Šiandien laikėte anglų egzaminą? Papasakokite, kas buvo sudėtingiausia, kas jus nustebino ir pradžiugino. Kaip manote, kiek balų pavyks surinkti? Savo mintis ir patirtį rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)