„Buvo koncepcija, kad gimnazija skirta visiems, kad gimnazija turi ieškoti resursų metoduose, mokytojų gebėjimuose, kad atskleistų mokinius. Nėra negabių vaikų, kiekvienas kažkam yra gabus. Tai pagal gebėjimus ir reikia padėti jam augti, vystytis ir baigti mokslą, gauti atestatą. Galbūt reikia jį nukreipti į profesinę mokyklą, galbūt ruošti universitetui“, - BNS sakė A.Pitrėnienė.

Ji pabrėžė, kad neskubės daryti sprendimų šiuo klausimu - pirma norinti išgirsti švietimo bendruomenės nuomonę, tačiau sakė pati įžvelgianti nelygybę.

„Susidaro nelygios galimybės vaikų atžvilgiu. Sąlygos yra nebevienodos, jos yra elitinės, išskirtinės mokyklos“, - teigė ministrė.

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius savo ruožtu teigia, jog stojamieji egzaminai į kai kurias gimnazijas leidžia tinkamai ugdyti gabius vaikus.

„Yra mokinių, kurie iš tiesų gali mokytis ir nori mokytis, ir jiems sudaromos tos galimybės siekti aukštesnės mokymosi kokybės. Dabartinėje situacijoje, kai mes nebesugebame to padaryti visuotinu lygiu, daliai mokinių tai yra vienintelė reali galimybė siekti aukštesnės kokybės“, - BNS sakė licėjaus, kuriame yra rengiami stojamieji egzaminai, direktorius.

Anot jo, nelygybe galima būtų vadinti ir tai, kad kai kuriose mokyklose mokslo lygis yra žemas.

„Dėl tos nelygybės tai čia kaip pasižiūrėsi - ji kuriama įvairiais kitais būdais, kai nesugebama užtikrinti prideramo mokymo visose švietimo įstaigose, tai irgi kuriama nelygybė tam tikra (...). Geriau reikėtų pagalvoti, kaip kitose mokyklose užtikrinti aukštesnę mokymo kokybę, o ne ardyti tai, kas šiuo metu egzistuoja pakankamai prideramai“, - dėstė S.Jurkevičius.

Lietuvos mokinių parlamento (LMP) Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkė Vilija Valatkaitė sakė, kad LMP pritaria praktikai, kai dalis mokyklų rengia stojamuosius egzaminus.

„Nesame prieš egzaminus, nes vis dėlto atranka į tam tikras gimnazijas skatina ir sveiką konkurenciją, motyvuoja daugiau mokytis, jeigu nori patekti būtent į tą mokyklą ir siekti aukštesnių rezultatų, bet esame už tai, kad to, žinoma, nebūtų visose gimnazijose“, - BNS teigė V.Valatkaitė, pati besimokanti Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijoje.