„Pirmadienį valdančiosios koalicijos partijų politinė taryba, apsvarsčiusi mano prašymą, nusprendė iš valstybės biudžeto papildomai skirti 10 mln. eurų profesinių sąjungų reikalavimams įgyvendinti 2016 metais. Tai dvigubai mažiau nei buvau prašiusi, tačiau papildomos lėšos leis pakelti visų pedagogų algas jau nuo sausio pirmos dienos. Dar papildomų lėšų numatome skirti iš vidinių Švietimo ir mokslo ministerijos išteklių", - sakė ministrė A. Pitrėnienė.

Nuo 2016 m. sausio 1 d. mokinio krepšelis didės 34 eurais, iš viso krepšelį sudarys 1014 eurų.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. darželių auklėtojams, priešmokyklinio ugdymo pedagogams atlyginimas jau buvo padidintas 10 proc.

Pedagogų profesinės sąjungos yra pateikusios Švietimo ir mokslo ministerijai reikalavimus atkurti mokinio krepšelio dydį į 2009 m. lygį, priartinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų algas iki bendrojo ugdymo mokytojų atlygio dydžio, padidinti pensinio amžiaus sulaukusių pedagogų išeitinių išmokų fondą, sumažinti vaikų skaičių darželių grupėse ir mokinių skaičių klasėse, didinti švietimo finansavimą.

Norint įgyvendinti visus profesinių sąjungų reikalavimus 2016 metais reikėtų 102,7 mln. eurų, 2017 metais - 130,2 mln. eurų. Iš viso - 233 mln. eurų. Tai sudaro ketvirtadalį švietimui skiriamo metinio biudžeto.

Gruodžio 1 d. vykusiame taikinimo komisijos posėdyje konstatuota, kad iš dalies iškelti reikalavimai įgyvendinami nuo 2016 m. sausio 1 d.: 34 eurais padidintas mokinio krepšelis, augs algos mokytojams, 1,5 mln. eurų didės pensinio amžiaus sulaukusių pedagogų išeitinių išmokų fondas.

„Prašome įvertinti Švietimo ir mokslo ministerijos pastangas ir rimtai apsvarstyti padarytus žingsnius. Esame nuėję ilgą kelią ieškodami galimybių įgyvendinti profesinių sąjungų reikalavimus. Taikinimo komisijos tikslas - abiem pusėms kartu rasti kompromisą, abi jos turi to siekti", - sakė Taikinimo komisijai vadovaujanti švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas siūlė tęsti taikų dialogą kitą dieną. „Jei dabar nesutariame, vadinasi, užtrenkiame duris tolimesnėms deryboms", - kalbėjo A. Navickas.

Tačiau dauguma profesinių sąjungų atstovų konstatavo, kad įvykdyti reikalavimai netenkina profesinių sąjungų. Neradus sutarimo, pasirašytas tai patvirtinantis derybų protokolas.

Taikinimo komisiją sudarė visų streikuoti ketinančių profesinių sąjungų, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų ministerijų atstovai.

Lapkričio viduryje 6 pedagogų profesinės sąjungos pasitraukė iš derybų dėl kolektyvinės švietimo šakos sutarties su Vyriausybės įgaliota Švietimo ir mokslo ministerija. Tačiau derybos nenutrūko: ministerija toliau derasi su likusiomis profesinėmis sąjungomis. Artimiausias posėdis numatytas gruodžio 15 d.