Uždavinį sutikęs pakomentuoti Mykolo Romerio universiteto dėstytojas dr. Dainius Dzindzalieta šį paradoksą aiškina paprastai. Anot jo, uždavinys vyresniems mokiniams ir suaugusiems yra sunkus dėl dviejų priežasčių.

„Pirma priežastis yra ta, kad daugelis pradėdami spręsti šį uždavinį galvoja, kad yra vienas teisingas skaičių rinkinys, o šiuo atveju teisingų galimų rinkinių yra 136.

Antra priežastis kiek natūralesnė – suaugę žmonės labai nuvertina 8-mečių matematinius sugebėjimus ir matydami jiems skirtą uždavinį galvoja, kad sprendimas bus labai lengvas“, – patikino matematikas.

Jis taip pat pabrėžė, kad nors pasaulyje pasklido gandas, jog šį uždavinį Vietnamo 8-mečiai turėjo išspręsti per egzaminą, iš tikro jis buvo pateiktas stipresnes matematikos žinias turintiems 8-mečiams rekomenduojamoje matematikos knygelėje.

„Nors šis uždavinys neturi paprasto griežto sprendimo, bet jis puikiai tinka mažesnių klasių vaikų olimpiadoms, kai prašoma surasti bent vieną galimą tokį skaičių rinkinį, kuris tenkina sąlygą. Iš viso yra 362880 galimi skirtingi rinkiniai, o tenkinančių sąlygą yra 136, todėl, bandant aklai spėlioti, tikimybė atspėti teisingą rinkinį yra lygi 0,0375 proc.“, – bandysiančius gudrauti sprendžiant uždavinį perspėjo matematikas.

Dainius Dzindzalieta

Pateikiame uždavinio sąlygą:

Į tuščius langelius įrašykite nesikartojančius skaičius nuo 1 iki 9 taip, kad galiotų lygybė.

Kaip spręsti šį uždavinį?

„Turbūt nėra tokio sprendimo, kuris būtų ir trumpas, ir gražus. Galima pateikti patarimus, kaip atspėti bent vieną sprendinį“, – patikino D. Dzindzalieta.

Jo teigimu, sunkiausia – susitaikyti su mintimi, kad tinkamų rinkinių gali būti pakankamai daug.

DELFI pateikia D. Dzindzalietos uždavinio sprendimą:

Tarkime į tuščius langelius įrašome skaičius a, b, c, d, e, f, g, h, i. Tada duotą lygybę galima perrašyti taip:

a + (13b/c) + d + 12e – f – 11 + (gh/i)– 10 = 66
arba
a + d – f + (13b/c) + 12e +(gh/i) = 87.

Tada pabandome parinkti tokius b ir c, jog b/c nebūtų labai didelis. Mažiausia galima sveika b/c reikšmė yra 2, o ji pasiekiama, pavyzdžiui, kai b=2, o c=1. Tada lygybę galima perrašyti kaip

a + d – f + 26+ 12e +(gh/i) = 87, t.y. a + d – f + 12e +(gh/i) = 61. 

Liko skaičiai nuo 3 iki 9. Tarp jų yra ir pirminiai skaičiai 3, 5, 7, t.y. yra dalūs tik iš 1 ir jų pačių. Juos geriausia rašyti taip, kad nepakliūtų į sandaugą. Pabandome variantą a=5, d=3, f=7. Tada galime perrašyti lygybę taip:

5 + 3 – 7 + 12e +(gh/i) = 61, t.y. 12e +(gh/i) = 60.

Dabar jau nesunku parinkti likusius skaičius e=4, g=8, h=9, i=6

Vienas iš atsakymų:

Galėtų būti ir sunkesnis

D. Dzindzalieta taip pat pateikė dar kelis galimus uždavinio sprendimo variantus: (5, 3, 1, 7, 2, 6, 9, 8, 4), (5, 4, 1, 9, 2, 7, 3, 8, 6), (5, 9, 3, 6, 2, 1, 7, 8, 4).

Tiesa, matematiko teigimu, kur kas sunkesnis uždavinys būtų, jei būtų klausiama, kokį mažiausią sveikąjį skaičių galima parašyti vietoje 66.

„Nesunku rasti tokį rinkinį, jog lygybė galiotų su -1 vietoje 66, bet įrodyti, kad tai mažiausias galimas sveikasis skaičius yra pakankamai sunku“, – sakė jis.