Štai ekonomistas Nerijus Mačiulis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sakė šį uždavinį sprendęs 10 minučių, savo rezultatais dalijosi ir kitų sričių specialistai, matematikos, logikos uždavinių entuziastai iš viso pasaulio. Buvo net sukurta žymė #cherylbirthday (Cheryl gimtadienis), kuri vienija šiame uždavinyje „pasiklydusius“ asmenis. Dalis jų atvirai pripažino – sprendimo rasti neįmanoma.

DELFI siūlo Jums pasitikrinti savo žinias.

Uždavinio sąlyga

Albertas ir Bernardas susidraugavo su Cheryl. Jie nori sužinoti, kada yra jos gimtadienis. Cheryl pateikė jiems 10-ies galimų datų sąrašą.

Gegužės 15    Gegužės 16 Gegužės 19
Birželio 17        Birželio 18
Liepos 14 Liepos 16
Rugpjūčio 14   Rugpjūčio 15  Rugpjūčio 17

Cheryl atskirai Albertui ir Bernardui pasakė teisingą mėnesį ir dieną (vienam – mėnesį, kitam – dieną).

Albertas: Aš nežinau, kada yra Cheryl gimtadienis, bet žinau, kad to nežino ir Bernardas.

Bernardas: Anksčiau aš nežinojau, kada yra Cheryl gimtadienis, bet dabar žinau.

Albertas: Tada aš irgi žinau, kada yra Cheryl gimtadienis.

Taigi kada yra Cheryl gimtadienis?

Atsakymą rasite straipsnio pabaigoje

Uždavinys buvo pateiktas olimpiadoje

Užsienio žiniasklaida rašo, kad šis uždavinys buvo paskelbtas Singapūre dirbančio televizijos laidų vedėjo Knnetho Kongo „Facebook“ paskyroje ir žaibiškai paplito po pasaulį.

Pats K. Kongas sakė, kad šis uždavinys buvo įtrauktas į pradinių klasių mokiniams skirtą olimpiadą kaip vienas iš sunkesnių. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad jį olimpiados metu turėjo išspręsti 14-15-os metų paaugliai.

Šio uždavinio tikslas buvo padėti išskirti 40 proc. protingiausių moksleivių.

Atsakymas

Atsakymas į šį uždavinį – liepos 16.

Paaiškinimas:

Visos įvardytos galimos gimtadienio dienos yra nuo 14 iki 19 d. 18 ir 19 dienos buvo įvardytos po kartą, o likusios po kelis kartus.

Pirmiausia pastebime, jog Albertas pirmu teiginiu iš tikro pasako, jog jam žinomo mėnesio dienos kartojasi po kelis kartus. Todėl jis tuo pačiu Bernardui atskleidžia, jog Cheryl gimtadienis negali būti gegužės ar birželio mėnesį, kuriuose yra 18 ir 19 dienos.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais yra įvardytos 5 galimos gimtadienio dienos:

Liepos 14   Liepos 16
Rugpjūčio 14     Rugpjūčio 16 Rugpjūčio 17

Jei Cheryl Bernardui būtų pasakiusi, kad jos gimtadienis yra 14 dieną, tada Bernardas vis dar nežinotų, kurį mėnesį yra gimusi Cheryl. Vadinasi, Bernardas, pasakydamas, jog žino Cheryl gimimo datą, Albertui atskleidžia, jog Cheryl gimtadienio diena nėra 14. 

Vis dar lieka 3 galimos datos:

Liepos 16 Rugpjūčio 15 Rugpjūčio 17

Jei Cheryl gimtadienis būtų rugpjūčio mėnesį, Albertas vis dar nežinotų, kurią dieną yra gimusi Cheryl ar 15, ar 17.

Taigi atsakymas – liepos 16.

Kaip veikia Singapūro švietimo sistema?

DELFI primena, kad Singapūro šalies moksleiviai visuomet garsėjo kaip geri matematikai. Į mokyklą šioje šalyje vaikai pradeda eiti nuo 6 metų. Mokslai padalyti į kelis etapus, iš kurių yra privalomas tik pirmasis – šešeri metai pradinėje mokykloje. Vėliau seka vidurinėje mokykla, turinti kelis skirtingus variantus, ir galiausiai – priešuniversitetinis kursas.

Pradinėje mokykloje (mokomasi iki 12 metų amžiaus) vaikai mokomi gimtosios ir anglų kalbos (privaloma), matematikos, muzikos, etikos ir kitų dalykų. Pabaigus pradinę mokyklą, vaikų laukia egzaminas.

Užbaigus šią mokyklą, mokslus galima nutraukti, bet absoliuti dauguma mokinių nusprendžia mokytis toliau dar bent ketverius metus. Vidurinėje mokykloje galima rinktis įvairius kursus: specialųjį (4 – 6 metai), greitąjį (4 metai), normalų akademinį ( 5 metai), normalų techninį (4 metai) ir profesionalųjį (1 – 4 metai).

Atsižvelgus į kursą, moksleiviai gauna atitinkamą generalinį mokslų pažymėjimą (N, O arba A). Gavę aukščiausio – A lygio – pažymėjimą, moksleiviai gali stoti į universitetą.

Singapūre mokytoju tampa taip pat ne kiekvienas norintis. Potencialūs pedagogai atrenkami iš 30 proc. geriausių universitetų absolventų, bet ir tai ne visada padeda tapti mokytoju, nes dėl jų darbo vietos vyksta dideli konkursai.

Vidutinis mokytojo atlyginimas – 35 tūkst. eurų per metus. Be to, mokytojai gauna nemažai premijų, kurios priklauso nuo jo pedagoginės veiklos, profesinio lygio ir aktyvumo mokykloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (847)