Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos Vidos Ralienės, vidutinė gegužės mėnesio temperatūra Lietuvoje numatoma artima vidutinei daugiametei, kuri siekia 11,9 laipsnių. Šįmet prognozuojamas didesnis už vidutinį daugiametį kritulių kiekis – vidutiniškai gegužę iškrinta 52 mm lietaus.

Didžiojoje Britanijoje įsikūręs Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras prognozuoja,
kad šių metų vasaros sezono vidutinė temperatūra turėtų būti iki pusės laipsnio aukštesnė už vidutinę daugiametę.

Šiuo metu Lietuvoje vidutinė daugiametė vasaros temperatūra – 16,1 laipsnio. Numatomas kritulių kiekis artimas vidutiniam daugiamečiam.

Tačiau, pasak V. Ralienės, kitas prognostinis centras preliminariai skaičiuoja, kad Baltijos šalyse ir Skandinavijoje vasaros sezono vidutinė temperatūra bus iki 1-1,5 laipsnio aukštesnė už daugiametę.

„O kaip tas vidurkis pasiskirstys, sunku pasakyti. Ar, sakykime, bus vasara apsiniaukus, šiltom naktim, nelabai šiltom dienom ir vidurkis bus nežemas, virš 16. O gali būti giedra, saulėta, su labai šiltom dienom ir vėsiom naktim. Ir vėl vidurkis tas pats gausis, taip vasara, su tuo pačiu statistiniu dydžiu, gali būti skirtinga“, - kalbėjo V. Ralienė.

Štai praėjusių metų vasara, prasidėjusi vėsiais orais, pamažu įsisiūbavo ir šilumos pakako. Vasaros vidutinė temperatūra buvo 16,5 laipsnio – tik keliomis dešimtosiomis aukštesnė už vidutinę daugiametę. Panaši vasara prognozuojama ir šiemet. Tačiau 2008 m. vasara buvo šiltesnė, visu laipsniu viršijo vidutinę daugiametę.

Vasara sinoptikai laiko metą, kai paros vidutinė temperatūra persirita per 15 laipsnių. Paprastai Lietuvoje vasara ateina pirmąjį birželio dešimtadienį. Šiaurės Vakariniame pakraštyje vasaros sulaukiama antrąjį birželio dešimtadienį.

„Taip kad dar gegužė į vasarą nepretenduoja“, - teigė sinoptikė.

Pavasaris gamtą paskubino

„Iš to, kas yra šiandien, nieko negalima pasakyti – kol kas net apie gegužę nelabai ką nors galėčiau spėti. Kaip rodo ši savaitė, orai labai permainingi, tad labai sunku prognozuoti“, - į spėjimus, kokia bus vasara, nesileidžia gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Selemonas Paltanavičius
Pasak S. Paltanavičiaus, šiuo metu daug kas 10 dienų paankstinta – kai kurių augalų sužaliavimas, žydėjimas. „Gali būti, kad daugelis augalų peržydės daug anksčiau ir po to vasarą gali būti kažkoks pertrūkis – sakykime, augalai žali, bet nėra didelio jų augimo aktyvumo, kada jie lyg susilaiko“, - sakė gamtininkas.

S.Paltanavičiaus teigimu, gamtoje yra pusiausvyra, ir laikini atšilimai stabdomi atvėsimu. „Tai natūralus dalykas – jei to nebūtų, daugelis augalų dabar imtų vegetuoti, peržydėtų ir galbūt per anksti sėklos išsisėtų. Todėl ir yra tokie pakilimai, nusileidimai – stabdžio vaidmenį atlieka šaltieji, vėsieji periodai“, - aiškino jis.

Tad, teigia pašnekovas, nereikėtų nustebti, kad gegužės mėnesį gali būti vėsesnių orų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklalapyje pateikimas šūsnis senolių išminties:

Lakštingala vidury gegužės sučiulbėjo ar spiečia bitės – bus karšta, sausa vasara.

Gegutės kukavimas kregždei neparlėkus, gražiai žydėję, bet mažai vaisių užmezgę kaštonai buria vėsią, lietingą vasarą.

Gegužę du šalčiai – ievoms žydint ir ąžuolams sprogstant.

Šermukšniai vėlai žydi, vasara bus šalta.

Jei ievos gausiai žydi, vasara bus šalta.

Gegužės mėnesį daug karkvabalių – prieš sausrą.

Jeigu čiurliai vakare skraido greitai ir čirkšdami, tai artimiausias dvi paras lietaus nenumatoma, o jeigu jie skraido ramiai ir būna tylūs, tai artimiausią parą galima tikėtis lietaus.

Jeigu pievose skruzdės neša aukštus lizdus – bus lietinga vasara.

Jeigu pirmas sužaliuoja beržas – bus sausa vasara, jeigu alksnis – lietinga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją