Vietų, kur šįmet rinkosi akcijos šalininkai, rekordiškai daug – užregistruota 1 800 tvarkymo taškų.

Daugiausiai akcijos dalyvių sulaukta Vilniuje, apie 17 tūkst. žmonių, gausiai akcijoje dalyvavo panevėžiečiai - 7 tūkst. miesto gyventojų, kituose didmiesčiuose į akcija atėjo po 4 tūkst. gyventojų.

Prie akcijos prisidėjo įvairios laisvalaikio, jaunimo, politinės organizacijos, verslininkai.

D. Grybauskaitė su Prezidentūros darbuotojais padėjo tvarkyti Neries regioninio parko teritoriją ties Koplyčninkų kaimu Vilniaus r., Zujūnų seniūnijoje.

„Kiekvienas esame atsakingas už tai, kas dedasi mūsų namuose. Lietuva - visų mūsų namai. Jeigu kaip reikiant apsikuopsime - apsivalysime nuo buitinių, nuo dvasinių, moralinių ir nuo politinių šiukšlių tikrai taps šviesiau ir smagiau gyventi. Apsivalydama Lietuva tampa atsakingesnė ir pilietiškesnė",- pabrėždama švaros akcijos svarbą teigė šalies vadovė.

Prezidentės teigimu, švaros akcija „Darom" yra akstinas ne tik apvalyti Lietuvą nuo šiukšlių, bet ir imtis iš esmės spręsti atliekų tvarkymo problemas.

„Atliekų tvarkymo problema primena jau įprastą atsakomybės kratymosi scenarijų, kai siuntinėjama nuo vieno valdininko prie kito. Kol kelios institucijos tarpusavyje ginčijasi kas atsakingas už atliekų tvarkymą, žmonės negauna paslaugos ir net labai norėdami negali šiukšlių tvarkyti civilizuotai, todėl verčia jas kur pakliuvo, net Valstybės saugomoje teritorijoje. Nors tai yra nusižengimas, žmonės neranda kitos išeities",- pranešime žiniasklaidai cituojama prezidentė.


V.Navickas tvarkytojams dalijo košę

I. Degutienė akcijoje dalyvavo ties vaikų darželiu sostinės Blindžių gatvėje. A. Kubilius švarino Neries pakrantę prie Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos Antakalnyje - premjeras šią mokyklą baigė.

Šeštadienį darbams taip pat paskyrė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, energetikos ministras Arvydas Sekmokas, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, politikas Artūras Zuokas.

Vilius Navickas
Vilniaus miesto merui Viliui Navickui teko padavėjo vaidmuo – trijuose taškuose šis dalijo košę.

Prie akcijos prisidėjo ir šou verslo atstovai - Nijolė Pareigytė, Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė.

Akcijos „Darom“ dalyviai talką raginti pradėti tylos minute išreiškiant užuojautą kaimyninei lenkų tautai bei Lietuvoje gyvenantiems tautinės mažumos atstovams.

„Darom“ kulminacija - nemokamas baigiamasis koncertas prie prekybos ir pramogų centro „Ozas“ visiems Lietuvos gyventojams. Jį tiesiogiai transliuos TV3 televizija. Akcijos padėkos koncertai planuojami ir kituose Lietuvos miestuose - Panevėžyje bei Šiauliuose.

Idėja rengti „Darom“ pirmą kartą kilo grupei Estijos savanorių. Jiems 2008 m. pavyko į Estijos miškus ir laukus sukviesti daugiau nei 50 tūkst. žmonių ir per vieną dieną surinkti apie 10 tūkst. tonų šiukšlių. Tais pačiais metais Lietuvoje prie gamtos švarinimo prisidėjo keli tūkstančiai savanorių, o „Darom 2009” dalyvavo jau per 70 tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją