Pajūrio kopas audros stipriai aptalžė pernai rudenį – bene labiausiai jos nukentėjo Kuršių nerijoje ties Preila ir Palangoje, netoli tilto į jūrą. Palangoje už skirtus 150 tūkst. litų kopos patvarkytos dar pernai. O Preiloje – darbai net nepradėti.

„Mums iš tikrųjų neramu, jog negalime šios vietos paruošti vasaros sezonui ir tiesiog toliau vyks kopagūbrio erozija ir patiems poilsiautojams nebus labai saugu patekti per kopas į paplūdimį“, – Lietuvos televizijai sakė Vaidotas Linkus, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos sekretorius.

Į bangų nuniokotą ruožą Preiloje planuota atvežti smėlio, sutvirtinti žabų klojiniais, iškelti eroziją skatinančius seno betoninio kelio blokus, įrengti medinius laiptus ir takus. Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir projektavimo instituto specialistai sako, didelės bėdos dėl iki šiol nepradėtų darbų kol kas nematantis – žiema nebuvo audringa ir dar didesnės žalos nepadarė. Tačiau esą reikia stebėti, kaip gamta elgsis toliau.

Liepos 1-ąją Lietuvoje neliks apskričių, todėl valdininkai nerimauja, kad teismams užsitęsus, kopoms tvarkyti skirti 150 tūkst. litų nebus įsisavinti ir juos teks grąžinti.

„Pinigai buvo skirti iš Aplinkos apsaugos rėmimo fondo. Tiesiog jie grįš atgal ir toliau turbūt apie šios vietos krantų tvarkymą spręs Aplinkos ministerija“, – teigė V. Linkus.