I. Burneika DELFI pasakojo ant sostinės Trijų kryžių kalno fotografavęs šerkšną. Nusileidęs nuo kalno jis patraukė Vilnios link. Netrukus fotografas išvydo pakrantėje pasilenkusį jaunuolį – šis stebėjo ant ledo įsitaisiusį bebrą. Užsižiūrėjęs į bebrą jaunuolis paslydo ir upėje sušlapo kojas.

Žvėrelis noriai palaukė, kol fotografas išsiėmė aparatūrą ir jį ėmė fotografuoti. Pasak I. Burneikos, vėliau bebras atsistojo ant dviejų kojų ir graužė šakas.

„Džiugu, kad miesto centre gyvena gyvūnų. Tai – švaraus vandens rodiklis“, - sakė I. Burneika.

Anksčiau jam bebrą tekę matyti Neryje, tačiau nė karto nepavyko užtikti Vilnioje.

Bebro fotosesija – nuotraukų albume:

Bebrai pamėgo Vilnių

Kad Vilnius - gera vieta bebrams, DELFI jau yra rašęs. Tuomet Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius aiškino, kad bebrai keliauja upeliais, upėmis, ežerais. Neris, kaip ir Nemunas - puikios trasos bebrams plisti. Keliaudami aptikę gerą vietą, bebrai joje ir lieka.

„Ar Vilnius yra gera vieta bebrams? Galbūt mes manome kitaip, tačiau jiems – visai nebloga. Tiek Neries, tiek Vilnios krantai labai statūs, tad nereikia statyti užtvankų, trobelių – jie gyvena šlaituose išsirausę urvus”, - kalbėjo S. Paltanavičius.

Pasak gamtininko, upių šlaituose auga begalės savaiminių medelių, kuriais žvėreliai minta. Tiesa, medelių žievė bebrus domina ne visus metus – tik nuo spalio mėnesio iki pavasario. Šiltuoju metų laiku didelę bebrų maisto dalį sudaro žoliniai augalai.

„Miestas jiems patogus, jie su žmonėmis pasidalinę veiklos laiką – aktyvūs prieblandoje, naktį. Prie Vingio, Verkių parkų bebrų nemažai, galima pamatyti daug nugraužtų medžių, kelmų, šlaituose rasti jų čiūžes“, - pasakojo S. Paltanavičius.

S.Paltanavičius pastebi, kad yra ir bebrų vienišių. Vienas jų jau keletą metų apsistojęs ties sostinės Žaliuoju tiltu. „Yra tokių bebrų, kurie nevengia į krantą išlipti ir dieną. Esu matęs, kai apačioje ant tako dieną išlipęs bebras gręžiasi kailį, tvarkosi, o žmonės iš viršaus jį stebi – visiems gerai, visi patenkinti, niekas niekam blogo nežada“, - aiškino ministerijos atstovas.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją