Į butą – su pagrobtu raktu

Bylos duomenimis, keturi plungiškiai į gaują susibūrė 2015 metų spalį. Ne kartą teisti 41-erių Vladas Šimkus, 30-metis Aurimas Gaudutis, 37-erių Saulius Jonaitis ir 28-erių Povilas Palčikas gaujoje turėjo pasiskirstę vaidmenis, kruopščiai apgalvodavo kiekvieną nusikaltimą.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad gaujos veiklą koordinavo A. Gaudutis ir V. Šimkus. Visi sėbrai rinkdavo pas V. Šimkų, aptardavo veiksmų planą, išsinuomodavo vis kitą automobilį ir jais važiuodavo apžiūrėti planuojamo nusikaltimo vietos. Automobilius nuomodavo, juos vairuodavo, aplinką stebėdavo P. Palčikas, nes jis vienintelis turėjo vairuotojo pažymėjimą.

Pirmąja plėšikų auka spalio 8 dieną tapo Plungės rajone, Glaudžių kaime esanti parduotuvė ir jos šeimininkė. Plėšikai savo veidus slėpė po kaukėmis ir skarelėmis, trys vyrai įsiveržė į parduotuvę. Jos savininkė tuo metu buvo sandėliuke. V. Šimkus jai iškart pradėjo grasinti, nukreipė į moterį ginklą. Vyras ją sumušė, paguldė ant grindų, burną užklijavo lipnia juosta. Kai šeimininkė nebegalėjo pasipriešinti, V. Šimkus nuo moters rankos numovė auksinį žiedą, iš ausies išvėrė auskarą.

Kol V. Šimkus skriaudė moterį, laikė ją prispaudęs prie grindų, A. Gaudutis prie prekystalio iš kasos aparato paėmė visus jame buvusius pinigus – 50 eurų.

Plėšikai moters piniginėje rado dar 50 eurų, kuriuos taip pat pasisavino. Galiausiai jie piniginėje aptiko ir parduotuvės šeimininkės namų raktą. Plėšikai nuskubėjo į Plungėje esantį daugiabutį, kuriame buvo parduotuvės savininkės butas. Pagrobtu raktu V. Šimkus atrakino butą, tačiau jame pinigų nerado. Plėšikams teko tenkintis auksine grandinėle ir vyrišku laikrodžiu.

Tikėjosi, kad iš Amerikos parsivežė pinigų

Po poros dienų gauja jau siautėjo Plungės rajone Jėrubaičių kaime. Plėšikai buvo iš anksto nusitaikę apšvarinti vieną namą. Jie išplėšė namo terasos duris ir langą, įsibrovė į vidų ir pagrobė 300 eurų vertės turto. Nors nerado nei pinigų, nei aukso, plėšikams tiko ir žoliapjovė, nuotėkų orapūtė, pesticidų purkštuvas, elektrinį šildytuvas, dvi rites su elektros laidais.

P. Palčikas kitiems gaujos nariams papasakojo girdėjęs, jog į Kretingsodžio kaimą, esantį Kretingos rajone, grįžo moteris iš Amerikos. Todėl plėšikai nusprendė ją „aplankyti“. Vidury baltos dienos jie pasirodė gyvenamajame name, kuriame buvo trys moterys.

Plėšikai elgėsi įžūliai ir agresyviai. Jie įsibrovė į namą. V. Šimkus vieną moterį prirėmė prie sienos, o po to ranka smogė į galvą. Prišokęs A. Gaudutis jai į veidą papurškė dujų iš balionėlio. V. Šimkus įtūžo, kai nepavyko nuo moters rankos numauti vestuvinio žiedo. Išsigandusi moteris, sulaukusi grasinimo, kad jai bus nukapoti pirštai, pati nusimovė ir atidavė du maždaug 800 eurų vertės žiedus.

Kitai moteriai A. Gaudutis liepė gultis ant grindų, o pats įsliūkino į svetainę. Ten buvusią dar vieną moterį jis irgi mėgino apsvaiginti purkšdamas į akis dujų. A. Gaudučiui nuo moters rankos maunant žiedą, ji ėmė klykti, priešintis. Tuomet plėšikas auką aptalžė taburete – praskėlė galvą, sukrėtė smegenis, apibrozdino veidą, kitas kūno dalis. Per grumtynes A. Gaudutis nuo moters rankos nuplėšė 1000 eurų vertės auksinį žiedą.

Apsimetė ugniagesiu

Dar po kelių dienų gauja sumanė veikti išmintingiau – ne užpulti savo aukas, o jas pergudrauti. Tačiau jie patys tapo tokio savo plano aukomis.

Plėšikai atvažiavo į Plungės rajone esantį Pūčkorių kaimą. V. Šimkus vienos sodybos šeimininkams prisistatė kaip Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas, tikrinantis skundą dėl nelegalios prekybos dyzelinu. P. Palčikas vėl liko budėti automobilyje, o A. Gaudutis bei V. Šimkus pareikalavo, kad šeimininkas parodytų degalų saugyklą, kur laiko dyzeliną.

Šeimininkas iš pradžių patikėjo, kad bendrauja su tikrais pareigūnais, nes su juo kalbėjęs V. Šimkus vilkėjo iš kažkur gautą ugniagesio uniformą. Įleistas į sandėlį V. Šimkus patikrino talpyklas, bet jokių degalų ten nesurado. Tada V. Šimkus pareiškė, jog sodyboje vagiama elektra, ir pasišovė tikrinti skaitiklių rodmenis. Tik tuomet šeimininkai pajuto klastą. Jie užrakino namo duris, pagrasino, kad iškvies policiją. Išsigandę plėšikai spruko, o V. Šimkus dar įspėjo, kad ugniagesiai čia dar pasirodys ir išvers visus namus.

Policijos pareigūnai jau sekė vieną po kito plėšimus vykdančios gaujos pėdsakais. Tačiau gauja to neįtarė ir tęsė savo nešvarus darbelius.

Gauja spalio 14 dieną apiplėšė Stanelių kaimo (Plungės r.) parduotuvę, iš kurios pagrobė beveik 4000 eurų. Kai plėšikai jau vyko į butą pasidalinti grobio, jie pamatė kelyje juos stabdančius policijos patrulius. Nusikaltėliai puolė slėpti maišelius su pinigais. Taip žemaičius šiurpinę plėšikai buvo sučiupti, atrasti neteisėtai įsigyti šaunamieji ginklai, kiti nusikaltimų įrankiai.

Automobilyje buvo aptikti ir pagrobti pinigai, ir kiti įkalčiai. P. Palčikas parodė, kur buvo paslėptos iš parduotuvės pagrobtos cigaretės, pirštinės, skarelės, alkoholis. Trys gaujos nariai buvo suimti, o P. Palčikas, kaip mažiau prisidėjęs prie išpuolių ir padėjęs pareigūnams atskleisti nusikaltimus, vėliau buvo išleistas į laisvę.

Visi keturi plėšikai teisme prisipažino savo kaltę, todėl byla išnagrinėta pakankamai greitai, nes taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. Be to, plėšikai laimėjo ir tai, kad jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės buvo sumažintos trečdaliu, nes tai taikoma, kai kaltinamieji prisipažįsta.

Todėl A. Gaudutis ir V. Šimkus pataisos namuose praleis po 6 metus, S. Jonaitis ir P. Palčikas – po 4 metus.

Iš kaltinamųjų solidariai priteista nukentėjusiesiems atlyginti padarytą turtinę žalą, kuri siekia apie porą tūkstančių eurų.

„Visi kaltinamieji anksčiau yra teisti ir ne po vieną kartą. Akivaizdu, kad išvadų jie nedaro, ankstesnės bausmės jų nepataisė, todėl ir dabar skirtos bausmės yra artimos vidurkiui sankcijoms, numatytoms už padarytus nusikaltimus“, – teigė Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Savinijus Katauskas.