„Noriu kuo greičiau išvažiuoti namo“, – antradienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė 21 metų Artemis Xeniou, kuri buvo pripažinta kalta ne tik dėl neteisėto disponavimo nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, bet ir šių medžiagų kontrabandos.

Teisėjas Gintaras Dzedulionis nuteistajai skyrė 40 MGL (1 506 eurų) baudą, kurią nurodė sumokėti per 24 mėnesius.

Nuosprendį paskelbęs teismas užsienietei iš karto panaikino dar ikiteisminio tyrimo metu skirtas kardomąsias priemones – dokumentų paėmimą ir draudimą išvykti iš šalies. Šios procesinės prievartos priemonės jai buvo taikomos pusę metų, todėl mergina negalėjo išvykti į Graikiją ar kitas Europos Sąjungos valstybes.

Po nuosprendžio paskelbimo tokių kliūčių nebėra – pagal „Erasmus“ mainų programą studijavusi A. Xeniou žadėjo tuoj pat palikti Lietuvą. Tačiau nuo baudos neišsisuks – teisėjas nurodė, kad ją privalu sumokėti į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą, o jeigu ji to nepadarys, bauda bus išieškota.

„Jums net ir išvykus, bauda seks iš paskos – bus išieškoma per tarptautines institucijas, jeigu pati nesumokėsite“, – nuteistąją įspėjo teisėjas G. Dzedulionis.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad A. Xeniou dar 2015 m. kovo viduryje iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens, esančio Graikijoje, neteisėtai įsigijo nedidelį kiekį narkotinių medžiagų – 4,953 g kanapių dalių. Ekspertai nustatė, kad yra psichotropinės medžiagos koncentracija yra 16,7 proc.

Narkotines medžiagas, paslėptas metalinėje saldainių dėžutėje, mergina paprašė atsiųsti pašto siunta į jos gyvenamąją vietą – Vilnių, Saulėtekio alėjoje esantį bendrabutį. Kai siunta atkeliavo į Lietuvos sostinę, ją pašte patikrino muitinės pareigūnai – jie iš karto pastebėjo, kad joje yra įtartinos medžiagos.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta užsienietė sakė, kad narkotikus jai atsiuntė draugas – ji tiesiog kartais parūkydavo „žolės“.