Taip ketvirtadienį konstatavo Vilniaus miesto apylinkės teismas, 61 metų J. Rodzievičių pripažinęs kaltu dėl eismo įvykio, kurio metu buvo sunkiai sutrikdyta jaunos mamos sveikata.

Teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekerauskienė nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti J. Rodzievičiui nesodinant už grotų – nuteistajam skirta aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams. Per šį laikotarpį jis privalės tęsti darbą.

Teismas taip pat nutarė iš dviratininko nukentėjusiajai priteisti 13 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą, be to, jam teks sumokėti beveik 3 tūkst. Lt už partrenktos moters gydymą.

Dviratininkas nukentėjusiajai taip pat turės sumokėti už pirktus vaistus bei ligoninėje atliktą kompiuterinę tomografiją – beveik 200 Lt. Ji taip pat prašė sumokėti už apelsinus, riešutus, šokoladą, šampūną, dantų šepetėlį ir pastą, mineralinį vandenį bei drėgnas servetėles, kurias gydydamasi pirko ligoninėje, tačiau teismas nusprendė, jog nuteistasis neprivalo atlyginti šių išlaidų – jie negali būti siejami kaip neišvengiamai būtini dėl patirtų sužalojimų, nes naudojami kasdieniniame gyvenime.

Šis teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis dar gali jį skųsti apeliacine tvarka, tačiau ar šia teise pasinaudos, dar nežino. „Reikia susipažinti su motyvais“, – po paskelbimo sakė jis.

Bylos duomenimis nustatyta, kad J. Rodzievičius dar 2012-ųjų rugsėjo 11-ąją, 14.19 val., Vilniuje, važiuodamas dviračiu iš Ukmergės į Gabijos gatvę, partrenkė per pėsčiųjų perėją, degant žaliam šviesoforo signalui, ėjusią 28 metų vilnietę Simoną L.

Nelaimė įvyko, kai dviratininkas leisdamasis nuo kalniuko Ukmergės g. pasuko į Gabijos g. – jis esą neįvertino, kad prie sankryžos, kurioje jis pasuko į dešinę, degė raudonas šviesoforo signalas, nors prie jo ir buvo pritvirtinta žalia rodyklė.

Pasak teismo, prieš pasukdamas į Gabijos g. J. Rodzievičius turėjo sulėtinti greitį ir įsitikinti, ar daryti posūkį yra saugu.

Pėsčioji buvo partrenkta pirmojoje eismo juostoje – po susidūrimo sužalojimus patyrė ir dviratininkas.

Kokiu greičiu dviračiu „Scot“ važiavo J. Rodžievičius, nebuvo įmanoma, tačiau jis aiškino, jog greitis galėjo būti ne didesnis kaip 30 km/val.

Pasak teismo, dviratininkas turėjo techninę galimybę išvengti pėsčiosios partrenkimo.

Nukentėjusiajai pėsčiajai medikai nustatė galvos sumušimą – jai ilgą laiką teko gydytis ligoninėje. Teisme ji teigė, kad nieko neprisimena, kas įvyko tą rugsėjo 11-ąją – jauna motina sakė, jog tądien ėjo iš vaistinės į namus, o atsibudo ligoninėje. Supratusi, jog pakliuvo į bėdą, Simona L. labiausiai pergyveno, kas paims jos vaiką iš vaikų darželio.

Sunkią traumą patyrusi jauna motina teigė, kad po įvykio jos bijojo mažametis sūnus – jos veidas buvo taip sužalotas, jog šis net jos bijojo.

Nukentėjusioji tikino, kad po traumos jai susilpnėjo atmintis, o smegenyse liko randas, kuris gali įtakoti jos likusį gyvenimą. „Gyvenu nuolatinėje baimėje“, – prisipažino ji.

Kad patirta trauma gali turėti įtakos likusiam nukentėjusiosios gyvenimui, teisme sakė ir šios motina.

„Tai buvo siaubinga diena, – moteris sakė, kad apie dukros sužalojimą sužinojo tik naktį. – Nuvažiavę į ligoninę pamatėme dukrą – tai buvo baisu, kėlė baimę jos savijauta, nes ji mūsų net nepažino, kažką kalbėjo atskiromis frazėmis, kartojo tik vaiko vardą“.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas J. Rodzievičius teisme atsiprašė nukentėjusiosios.

Jis pasakojo, kad dviračiu važinėja beveik 45 metus, anksčiau buvo profesionalus sportininkas, tai yra jo gyvenimo būdas.

„Trasa, kurioje įvyko eismo įvykis, man gerai pažįstama, per savaitę po kelis kartus ten pravažiuoju“, – J. Rodzievičius teigė, kad tądien važiavo iš treniruotės į namus.

Vyras teigė, kad iš Ukmergės g. pasukęs į Gabijos g. matė, kad dega raudonas šviesoforo signalas. „Ir tuo metu įvyko susidūrimas“,– sakė jis.

„Negaliu patikėti, kad taip atsitiko, gyvenime nesu turėjęs jokių reikalų su teisėsauga, o štai dabar – teistumas“, – su paskelbtu apkaltinamuoju nuosprendžiu negalėjo susitaikyti dviratininkas.