Tai teismas nusprendė tvarkomajame posėdyje trečiadienį. Pirmasis teismo posėdis turėtų įvykti lapkričio 27 dieną. Generalinė prokuratūra birželį teismui perdavė byloje surinktus nusikalstamos veiklos 8 epizodus dėl 15-kos Lietuvos partizanų, kovojusių prieš sovietų okupaciją, sušaudymo ir vieno partizano ištrėmimo.

Nusikaltimai buvo įvykdyti 1952-1953 metais tuometiniuose Utenos, Kupiškio, Anykščių, Troškūnų, Dusetų ir Ramygalos rajonuose. Dėl genocido kaltinimai yra pareikšti tuometiniams MGB agentams ir agentams-smogikams - 77 metų Broniui Viater (Kalyčiui), 70-mečiams Pranui Preikšaičiui ir Ignui Tamošiūnui bei 75 metų Kaziui Kregždei ir Algirdui Lapinskui. Kaltinamieji gyvena Vilniuje ir Panevėžyje.

Pokaryje dauguma teisiamųjų iš pradžių buvo Lietuvos laisvės kovų partizanai. Buvęs Šiaurės Rytų Lietuvos partizanų srities vadas B. Viater (Kalytis) buvo suimtas 1951 metų gruodį sovietų saugumo ir užverbuotas sovietų saugumo.

A. Lapinskas buvo Lietuvos partizanas, slapyvardžiu "Audra". 1952 metų rugpjūtį jį suėmė saugumas ir užverbavo savo agentu bei davė pravardę "Žvaigždė". K. Kregždė taip pat iš pradžių buvo Lietuvos partizanas. Jis 1952 metų gruodį buvo suimtas sovietų saugumo ir užverbuotas.