Neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinami trys asmenys: nulinukas – „Subaru Impreza“ vairuotojas Artūras Majauskas, varžybų vadovas Gražvydas Smetonis ir varžybų saugumo viršininkas Romualdas Mažuolis teisme susitiko su žuvusios moters mama ir draugu.

Iki šio sustikimo skausmą dėl dukters netekties išgyvenanti moteris neskubėjo įvertinti pinigais, galbūt dėl to, kad varžybų organizatoriai iš karto po tragedijos teikė visokeriopą pagalbą, galbūt, tiesiog nematė prasmės tai daryti, nes pinigai dukters nebesugrąžins.

Kaltinimų sulaukę varžybų organizatoriai ir dabar jau buvęs lenktynininkas neslėpė, kad teismas jiems itin nemalonus. „Ar jus teko kada būti tokioje situacijoje? Tai labai nemalonūs kaltinimai“, – po posėdžio pratarė R. Mažuolis.

Kaltinamieji vengė kalbėti apie 2013 metais vykusias tragiškas „Vilniaus ralio“ varžybas.

Nepyksta, tačiau ryžosi pareikalausti žalos

Žuvusiosios artimieji nelaiko pykčio, niekuomet viešai nekaltino varžybų organizatorių, tad penktadienį Molėtų apylinkės teisme kaltinamųjų laukė staigmena – nukentėjusiųjų advokatė pateikė keturių asmenų ieškinius. Du iš jų – žuvusiosios mamos ir gyvenimo draugo, dar du ieškinius prie bylos paprašė prijungti žuvusiosios broliai.

Advokatė argumentavo, kad ikiteisminio tyrimo metu byloje neminimi broliai dėl netekties gedi lygiai kaip ir kiti artimieji, tad jie, kaip mama ar mylimosios netekęs draugas, turi tokią pačią teisę pareikšti ieškinius.

Teisėjo Liudviko Myško sprendimo ilgai laukti nereikėjo. Išklausęs kaltinamųjų, nukentėjusiųjų advokatų ir prokurorės Sigitos Kazlauskienės argumentus nutarė, kad žuvusiosios broliai turi būti byloje įtraukti nukentėjusiaisiais. Visų keturių pareikštas ieškinys įspūdingas – 400 tūkstančiai litų (po 100 tūkstančių litų kiekvienam).

Vienas brolių dirba Norvegijoje, tačiau advokatė užtikrino, kad jis tikrai atvyks į teismą.

Palietė visus

Tragiškas įvykis pakeitė tiek mylimo žmogaus netekusių žuvusiosios artimųjų gyvenimus, tiek kaltinamųjų likimus. Per tragišką avariją „Subaru Impreza“ vairavęs A. Majauskas nebelenktyniauja. Per avariją jis patyrė rimtą stuburo traumą. Vyras teisme nurodė, kad dabar ūkininkauja. Anksčiau portalui DELFI jis sakė, kad dėl moralinių priežasčių tiesiog negali lenktyniauti, dėja, nuspėti, kad įvyks tragedija, neįmanoma.

Apie tragiškas lenktynes iki šiol vengiantis kalbėti A. Smetonis taip pat nebėra viešai toks matomas kaip iki tragedijos, nors iš automobilių sporto nepasitraukė. Nuo gegužės jis yra Lietuvos automobilininkų sąjungos prezidentas.

R. Mažuolis taip pat nenutolo nuo automobilių. Teisme jis nurodė, kad šiuo metu dirba „Lietuvos Porsche klube“.

Tragiškos lenktynės vyko 2013 metų gegužės 25 d. Vienoje ar kitoje vietoje jas filmavo šio sporto mėgėjai. Automobiliai daug kur išlėkė iš trasos, virto į griovius, o žmonės keliose vietose stovėjo gana arti trasos, kur nebuvo jokių „Stop“ juostų ar kitokių atitvarų. Bendruoju pagalbos telefonu paskambinęs žmogus nurodė, kad 8 val. 50 min. Molėtų rajone, ties Ambraziškių kaimu, „Vilniaus ralis 2013“ 3-ame greičio ruože, įvyko kraupus eismo įvykis, tačiau daugiau nepaaiškino. Atvykus pagalbai paaiškėjo, kad nedideliame posūkyje iš trasos išslydęs „Subaru Impreza“ pražudė vieną žiūrovę.

Varžybos buvo nutrauktos tik kraupia žūtimi pažymėtoje trasoje. Tačiau kitais - 2014 metais - varžybos, pavadintos „Vilniaus ralis“, nebebuvo surengtos.

Ralio dalyvių klaidos ir pavojingos akimirkos:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)