Ilgą laiką neliečiamas buvęs 67 metų S. Delnikas šiandien turi nemalonumų ir dėl jų kaltina ne save, o teisėsaugos pareigūnus – esą šie suinteresuoti su juo susidoroti. Ne tik su juo, bet ir daugybę metų jo vadovaujama bendrove.

Verslininkas, kuris yra bendrovės „Baltimpo“ savininkas, sako, kad daugybę metų yra persekiojamas teisėsaugos pareigūnų – jo atžvilgiu buvo pradėtas ne vienas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis subliukšdavo net nepasiekęs teismo.

Tačiau viena byla atsidūrė ant teisėjų stalo – Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė pradėjo aiškintis, ar tikrai S. Delniko vadovaujamoje bendrovėje „Baltimpo“ buvo apgaulingai tvarkoma apskaita.

Ši byla atsirado po kelerius metus trukusio tyrimo, kuomet ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nesurinko įrodymų dėl galimo verslininko sukčiavimo ir nepagrįsto praturtėjimo.

„Kai nieko negalėjo prikabinti, atsirado ši byla“, – piktinosi nepriklausomybės atkūrimo pradžioje su teisėsauga bendradarbiavęs ir jiems bene didžiausią sostinės nusikaltėlių gaują padėjęs demaskuoti S. Delnikas, iš kurio banditai už ramybę reikalavo didelių sumų, taip pat grasino nužudyti.

Verslininkui iškeltoje baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tadeušas Osipovičius turi kitokią nuomonę – jis sakė, kad atlikus tyrimą paaiškėjo, jog S. Delniko vadovaujamoje bendrovėje „Baltimpo“ nuo 2009 m. sausio 1 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d. nebuvo išsaugoti finansinės atskaitomybės dokumentai, taip pat nebuvo teikiamos ataskaitos, dėl ko nebuvo galima nustatyti bendrovės veiklos, turto ir struktūros.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas verslininkas su jam pateiktais kaltinimais kategoriškai nesutinka ir sako, kad neturi ekonominio išsilavinimo, todėl bendrovės finansinius reikalus tvarkydavo specialiai pasamdytos buhalterės.

„Kad suprastumėte, kur yra esmė, paaiškinsiu – 1993-1994 m. buvau pagrindinis liudytojas „Vilniaus brigados“ byloje, – teisme kalbėjo S. Delnikas. – Už tai man valstybė žadėjo apsaugą, kurią aš iš pradžių ir gavau, ilgą laiką buvau saugomas, bet paskui atsirado krizė, manęs paprašė ir aš atsisakiau apsaugos. Ir po to prasidėjo su manimi suvedinėti sąskaitas prokurorų rankomis – buvo iškelta daugybė baudžiamųjų bylų.”

Jis teigė, kad visą laiką užsiėmė teisėta veikla, nedarė nieko neleistino ir laiku valstybei mokėjo mokesčius.

„Esu paprastas automobilių mechanikas, o žmona – mokytoja, todėl visų finansų tvarkymą patikėjome profesionalams“, – sakė S. Delnikas.

Semionas Delnikas
Verslininkas negalėjo tiksliai pasakyti, kas – jis ar jo žmona Tatjana Delnik, kuri bendrovėje užėmė komercijos direktorės pareigas, pasamdė buhalterę. Tačiau pažymėjo, kad tuo metu, kai FNTT pareigūnai buhalterės biure atliko kratą ir paėmė pluoštą dokumentų, šią informaciją nuo jo, kaip vienintelio bendrovės akcininko, nuslėpė.

„Jie paėmė dokumentus, esančius papkėse, tačiau net nebuvo užfiksuota, kokie ten yra dokumentai“, – verslininkas mano, kad buhalterijoje buvo visi reikalingi dokumentai, tačiau esą pareigūnai galėjo dalį jų sunaikinti ar paslėpti.

Verslininkas taip pat neslėpė, kad iš asmeninių lėšų remdavo savo bendrovę – nustatyta, kad jis į kasą yra įnešęs apie 200 tūkst. eurų, kurie buvo skiriami atlyginimams išmokėti. Kadangi vėliau jis šių pinigų negalėdavo susigrąžinti, jais padidindavo įstatinį kapitalą. Tačiau ir šių dokumentų pareigūnai nerado.

„Mes samdėme buhalterius, manau, jie ir turi atsakyti už tai, – atsakomybės kratėsi S. Delnikas. – Mano bendrovė visą laiką veikė sėkmingai, ji neturi skolų, visą laiką laiku mokėjome mokesčius. Žinokite, mane tikrino net tuo metu, kai vyko „Vilniaus brigados“ teismas – tada mane iš gaujos irgi kaltino nusikaltimais, bet buvo patikrinta ur nieko nesurasta. Mano įmonę visada tikrina Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), bet ir ji neturi pretenzijų. Ir taip iki šiol vyksta tie tikrinimai – kažkas parašo skundą, ateina tyrėjai, paima visus dokumentus ir taip sustoja darbas. Dėl to net darbuotojai išsilakstė, nes visus ėmė kviesti į apklausas, klausinėti – niekas nenori turėti nemalonumų.“

Pasak S. Delniko, FNTT pareigūnai teismui perdavė net dešimties tomų bylų tik tada, kai prokuroras nutraukė kitus ikiteisminius tyrimus.

„Iki to laiko nebuvo jokių klausimų dėl buhalterijos, o juk ėjome gal į dešimt apklausų, bet kai nieko nesurado, atsirado ši byla“, – teisme piktinosi pensininkas.

Kas dėjosi „Vilniaus brigadą“ pareigūnams demaskuoti padėjusio S. Delniko vadovaujamoje bendrovėje „Baltimpo“, teismas aiškinsis toliau – teisėja ketina apklausti ir bendrovės buhalterę, kuri dėl padarytų pažeidimų taip pat yra teisiama kitoje byloje.

Jeigu teisme bus įrodyta verslininko kaltė, jam grės draudimas dirbti tam tikrą darbą ar užsiimti tam tikra veikla arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Beje, dar viena S. Delniko byla šiuo metu nagrinėjama Klaipėdoje – į čia esantį uostą jis iš JAV atgabeno automobilį „Bentley“, už kurį vieno buvusio policijos komisaro brolis iš anksto buvo sumokėjęs 50 tūkst. dolerių. Pamatęs, kad automobilis yra apdaužytas, vyras jį iš verslininko atsisakė pirkti, jis liko S. Delnikui. Tuo metu pareigūnai teigia, kad vyras valstybei nesumokėjo mokesčių – esą prabangus automobilis yra vertas ne 50, o 120 tūkst. dolerių.

Nemalonumų su teisėsauga turi ir S. Delniko žmona Tatjana, ir dukra Sofija – teisme nagrinėjama byla, kurioje jos kaltinamos bandymu iš valstybės gauti beveik 30 tūkst. Eur motinystės pašalpų.