Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio perduotoje nagrinėti apygardos teismui nusikaltimų žmogaus gyvybei baudžiamojoje byloje dviejų žmonių nužudymu kaltinamas Kupiškio rajono Šimonių seniūnijos Pajuodbalių kaimo 26 metų gyventojas N. R.

Netoliese gyvenęs jaunas kaimynas, dažnai užsukdavęs pasisvečiuoti pas retai iš namų kur išeinančius Nociūnų kaimo vienkiemio gyventojus – 82 metų šeimininkę ir jos 63 metų sūnų, prisipažino buvęs pas juos ir tą vasario 16 d., kai jie neteko gyvybių.

Kaltinamasis neneigė nusikaltęs ir paaiškino, kad su vienkiemio gyventoju susipyko, nes buvo apkaltintas pavogęs striukę ir batus. N. R. tikino, kad pats šeimininkas buvo pasiūlęs jam persirengti, kai jis, pasiųstas atnešti išgertuvėms alaus ir cigarečių, pas juos sugrįžo permerktas lietaus. Jaunas vyriškis prisipažino, kad metaliniu laužtuvu, atsineštu pramušti ledą užšalusiame šulinyje, keliskart smogė, pasak kaltinamojo, jį su kirvuku puolusiam vienkiemio šeimininkės sūnui, po to jo smūgių teko ir kambarį atėjusiai pačiai senyvai moteriškei.

Valstybinį kaltinimą palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis teigia, kad tarp kelių dešimčių nužudymų bylų kasmet tenka tirti ir perduoti teismui ne vieną nusikaltimų žmogaus gyvybei baudžiamąją bylą, kuriose kaltinami asmenys, nužudę du ar daugiau žmonių: prieš keletą mėnesių buvo nuteisti dviejų žmonių nužudymu kaltinti du uteniškiai, šiuo metu vadovaujame ikiteisminiam tyrimui dėl dviejų žmonių nužudymo Visagine.

Už labai sunkius nusikaltimus žmogaus gyvybei – dviejų ar daugiau žmonių nužudymą įstatymai numato griežtas laisvės atėmimo bausmes, kartais tenka siūlyti jas skirti teisiamiesiems net iki gyvos galvos – per apygardos veiklos teisinę praktiką tokių pačių griežčiausių bausmių prokurorų prašymu paskirta net septyniolikai nuteistųjų.
Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio rajono tyrėjai, tyrimui vadovavo, jį organizavo ir kontroliavo kartu su kolegomis kupiškėnais Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Už dviejų žmonių nužudymą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.