2015 m. gruodžio 22 d., apie 18 val., Jonavos r., Dumsių sen., Šveicarijos kaime, pagal skelbimą internete pirkėjams atvažiavus pirkti automobilio „Opel Insignia“, prie jų priėjo kaukėtas vyriškis, kuris, grasindamas ginklu, liepė atiduoti turimus 7 000 eurų. Tačiau ne tarnybos metu neuniformuotas 41 metų Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės sargybų skyriaus vyr. pasienietis užpuolikui pasakė, jog jis yra pareigūnas ir taip pat turi ginklą. Plėšikas nedelsdamas pabėgo. Žmonės nenukentėjo.

Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) dėl plėšimo panaudojant šaunamąjį ginklą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šių metų sausio 6 d., apie 17 val., Jonavos r., Išorų kaime, nepažįstamas apie 30-35 m. amžiaus vyras, veidą iki nosies apsirišęs juodos spalvos šaliku, grasino automobiliu „Citroen Xsara Picaso“ atvykusioms 3 moterims ir 2008 m. gimusiai mergaitei, sakydamas „duokit pinigus arba šausiu“. Vyras, negavęs pinigų, pasišalino. Turtinė žala nebuvo padaryta, fizinis skausmas nebuvo sukeltas. Kauno apskr. VPK dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Aiškinantis minėtų įvykių aplinkybes, kriminalinės policijos pareigūnai atliko daugybę viešų ir neviešų ikiteisminio tyrimo veiksmų, o išanalizavę gautus duomenis ir siekdami nustatyti asmenis, kurie, paskelbdami fiktyvų skelbimą, planavo įvykdyti plėšimą, kreipėsi į prokuratūrą dėl pareigūnų veiksmų atlikimo neatskleidžiant savo tapatybės, praneša Kauno apskrities policija.

Kovo 20 d. nustatyta, kad šiuos plėšimus, kaip įtariama, galėjo įvykdyti 1990 m. gimęs Karmėlavos gyventojas. Todėl pareigūnai nusprendė veikti. Kriminalistai, apsimetę automobilio pirkėjais, pagal skelbimą internete susitarė su tariamu pardavėju susitikti, apžiūrėti automobilį, o jei jis tiks, jį nusipirkti.

Kovo 21 d., 19.30 val., pirkėjais apsimetę pareigūnai nuvyko į pardavėjo nurodytą vietą Jonavos r., Užusalių sen., Išorų kaime. Neilgai trukus prie automobilio priėjo du asmenys su kaukėmis ant veidų, rankose laikydami daiktus, panašius į pistoletus. Vienas iš asmenų staigiais judesiais kelis kartus bandė atidaryti vairuotojo dureles, po to pro dalinai pravirą langą grasindamas daiktu, panašiu į pistoletą, pasikėsino įvykdyti plėšimą. Kitas kartu atėjęs asmuo, laikydamas rankose daiktą, panašų į pistoletą, stovėjo šalia automobilio.

Sulaukę minėtų asmenų veiksmų įvykdyti plėšimą, t. y. grasinant pagrobti pinigus, skirtus mašinos pirkimui, automobilyje buvę Kauno apskr. VPK Patrulių rinktinės pareigūnai nedelsiant sulaikė 1990 m. ir 1991 m. gimusius Karmėlavos gyventojus. Kadangi sulaikymo metu asmenys aktyviais veiksmais priešinosi, pareigūnai panaudojo kovinių imtynių veiksmus, elektros impulsinį prietaisą „Taser“ bei tarnybinį ginklą. Vyrai uždaryti į areštinę.

Kauno apskr. VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl plėšimo panaudojant šaunamąjį ginklą ir pasipriešinimo valstybės tarnautojui.

1991 m. gimęs įtariamasis anksčiau yra teistas už analogišką nusikaltimą, teistumas neišnykęs, sulaikytas bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu.

1990 m. gimęs įtariamasis niekur nedirba, įsiskolinęs valstybei.

Kauno apylinkės teismas skyrė kardomąsias priemones - suėmimą.
1991 m. gimusiam vyrui - 3 mėnesius, 1990 m. - 1 mėnesį.

Tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Kauno apylinkės prokuratūros prokurorai. Trečiadienį prokurorai kreipėsi į Kauno apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės suėmimo įtariamiesiems skyrimo.

Kauno apskrities policija perspėja gyventojus nebūti patikliais, nesusigundyti mažesnėmis transporto priemonių kainomis nei rinkos, nevykti apžiūrėti planuojamos pirkti transporto priemonės į nuošalias vietoves tamsiu paros metu.

Asmenis, taip pat nukentėjusius panašiomis aplinkybėmis, ar galinčius suteikti tyrimui reikšmingos informacijos, prašome kreiptis į Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnus tel. (8 37) 30 36 96, 30 33 94 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.