Reketavo homoseksualus

31-erių Aidą Klapatauską Klaipėdos apygardos teismas į Marijampolės pataisos namus trejiems metams pasiuntė pernai sausį.

Jis pripažintas homoseksualius vyrus viliojusių nusikaltėlių bendrininku. Garsiai nuskambėjusios istorijos dalyviu Jonavoje gyvenantis A. Klapatauskas tapo, kai sutiko drauge su marijampoliečiu Milvydu Matukaičiu ir Gerardu Tautvydu pasipelnyti iš vyriškos meilės mėgėjų.

Nustatyta, kad M. Matukaitis dėdavo į pažinčių portalus skelbimus, kuriuose siūlydavosi susitikti su vyresniais vedusiais vyrais intymiems santykiams, jis leisdavosi su nepažįstamaisiais į meilės žaidimus.

Kiti du vyrai tuo metu slėpdavosi automobilio bagažinėje, filmuodavo homoseksualius lytinius santykius bei reikalaudavo iš aukų pinigų, grasindami paviešinti kompromituojančią vaizdo medžiagą.

A. Klapatauskas nuteistas už dviejų gargždiškių reketavimą. Vienas jų už reketininkų pažadą neišduoti paslapties apie jo seksualinę orientaciją atidavė savo telefoną, brangią aukso apyrankę bei pinigų. Visi šie daiktai įvertinti 1290 litų. Kitas vyresnis gargždiškis prarado per 9 tūkst. litų.

Pareigūnai išsiaiškino ir daugiau panašių reketo atvejų, tačiau nuskriausti vyrai nenorėjo bendrauti su policininkais.

Areštinėje pasigedo taksofono

Beveik metus praleidęs Marijampolės pataisos namuose, A. Klapatauskas sukurpė skundą, jog Klaipėdos areštinėje, kol vyko bylos nagrinėjimas, jis 16 dienų buvo laikomas netinkamomis sąlygomis. Taip esą buvo pažeista jo garbė, orumas, kurį jis įvertino 5,7 tūkst. eurų – tokią sumą nurodė Klaipėdos apygardos administraciniam teismui pateiktame skunde prieš Lietuvos valstybę.

Savo skunde A. Klapatauskas tikino, jog Klaipėdos areštinės patalpose ir kamerose buvo šalta, drėgna, truko oro, nebuvo užtikrintas natūralus apšvietimas ir minimalus areštinės kameros plotas, tenkantis vienam asmeniui, neįrengta ventiliacija, netinkamai atitvertas tualetas, rūkantys asmenys buvo laikomi su nerūkančiais.

Nuteistasis taip pat skundėsi, jog kamerose buvo parazitų – žiurkių ir tarakonų, suimtieji buvo maitinami netinkamos kokybės maistu.

A. Klapatauskui užkliuvo ir tai, jog areštinėje esą buvo netinkamai įrengti pasivaikščiojimo kiemeliai, per daug nusidėvėję kameros baldai, pastato konstrukcijose buvo asbesto, neįrengta taksofono būdelė.

Skunde dėstoma, jog pareigūnai smurtavo prieš A. Klapatauską, kitaip netinkamai elgėsi. Jam buvo duodama suplyšusi patalynė, dušu buvo galima naudotis tik 15 minučių per dieną.

Be to, skundo autorius teigė, kad etapuojant ir darant asmens apžiūras, tai buvo daroma antisanitarinėmis sąlygomis – kalinamasis asmuo, esant žemai oro temperatūrai, buvo verčiamas nusirengti nuogai, daiktus turėjo dėtis į nešvarias dėžes.

Patyrė depresiją

„Tai buvo kankinančios sąlygos, pažeidžiančios žmogaus teises, be to, tai pakenkė mano akims, pažemino garbę ir orumą, patyriau dvasinių nepatogumų, išgyvenimų, emocinių sukrėtimų, emocinę depresiją, galimybių sumažėjimą, nuolat jaučiu baimę, apatiją“, – skunde patirtą skriaudą įvardijo A. Klapatauskas ir ją įvertino 5,7 tūkst. eurų.

Į Klaipėdos apygardos administracinį teismą, kuriame ketvirtadienį turėjo būti nagrinėjama ši byla, neatvyko nei pareiškėjas, nes jis kali Marijampolės pataisos namuose, nei Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, atstovaujantys Lietuvos valstybei.

Todėl teismas nusprendė bylą nagrinėti rašytinio proceso tvarka ir sprendimą paskelbti kovo 13 d.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai teismui pateiktame atsiliepime į pareiškėjo skundą nurodė, kad su juo nesutinka ir mano, kad jis yra pagrįstas tik iš dalies.

Klaipėdos areštinės patalpos ir jos kameros atitinka higienos normų reikalavimus.

Vienintelis nusižengimas, kad vienu metu kamerose tikrai buvo per daug žmonių, tačiau esą plotas, tenkantis vienam kalinčiajam, buvo vos mažesnis nei numatyta teisės aktuose.