"Saugumo pareigūnui Olegui Travkinui, kai jis į mūsų namus atvežė brolį, davėme ryšulėlį, kuriame buvo du žiedai su brangakmeniais", - vakar Vilniaus apygardos teismui pareiškė Virginija Liaščenko.

Ši liudytoja yra kunigo R.Mikutavičiaus nužudymo bylos pagrindinio kaltinamojo 46 metų Vlado Belecko sesuo.

Buvęs Valstybės saugumo departamento Kauno apygardos viršininkas O.Travkinas teisme neigė gavęs kokių nors vertybių. Tačiau jis pripažino, kad konvojuodamas V.Belecką veikė neteisėtai.

Vakar O.Travkino apklausa tęsėsi apie pusantros valandos.

Teismas pabandė išsiaiškinti, kaip ir R.Mikutavičiaus nužudymo organizatoriumi laikomam V.Beleckui buvo pavykę pabėgti iš O.Travkino automobilio.

Per bylos tyrimą 1999 metų balandžio 16 dieną V.Beleckui pavyko pabėgti iš O.Travkino automobilio. Saugumo pareigūnas be kolegų iš Kauno jį ketino nuvežti į Prienų policijos areštinę.

Bėglį pavyko pagauti tik kitą dieną.

Šioje istorijoje lieka daug neaiškumų. Kodėl tokias aukštas pareigas užėmęs O.Travkinas vežė V.Belecką pats ir darė tai vienas? Kodėl nesaugomą kaltinamąjį jis paliko automobilyje, o pats išėjo? Kodėl V.Beleckui buvo daroma ir kitų nuolaidų?

Abejonės dėl keistų ir įtarimų keliančių veiksmų neišsisklaidė ir po O.Travkino liudijimo.

Yra dvi pagrindinės versijos, kodėl O.Travkinas elgėsi gana aplaidžiai.

Pirmoji - V.Beleckas per tardymą buvo užsiminęs, kad kai kuriems pareigūnams už paleidimą yra sumokėjęs didelius pinigus. O.Travkinas galėjo tikėtis pelnyti V.Belecko pasitikėjimą, sužinoti neva kyšius ėmusių korumpuotų pareigūnų pavardes ir vėliau būti atitinkamai įvertintas.

Siekdamas tikslo, O.Travkinas rodė visišką pasitikėjimą V.Belecku, ilgai su juo kalbėdavo ne tik apie bylos aplinkybes, bet ir apie asmeninius dalykus.

Antroji versija - O.Travkinas už atlyginimą galėjo tyčia V.Belecką paleisti, suvaidinant pabėgimą. Tačiau tuo atveju pareigūnas būtų labai rizikavęs. Tai padaryti galėjo ryžtis tik dėl labai didelių pinigų.