„Visai neseniai vienoje iš šalių buvo sulaikytas europietis turistas seksualiai išnaudojęs 6 metų mergaitę, tačiau dėl vietinės valdžios aplaidumo jis liko nenubaustas“, - teigia Prancūzijos pareigūnas.

Tokia situacija, jo manymu, susidarė dėl to, kad dar daug tarptautinių įsipareigojimų nėra įgyvendinta dėl kai kurių turistus priimančių šalių abejingumo arba dėl to, kad labai sunku gauti aukų šeimų liudijimus dėl pažeidimų. A.Bodonas teigia, kad tai trukdo tolesniam tarptautiniam įsikišimui. Pareigūnas pastebi, kad seksualinio turizmo fenomenas nuolat plečiasi, pavyzdžiui, keisdamas savo geografinę vietą.

„Akivaizdu, kad turizmas gali plėtotis tik gerbdamas vietos gyventojus. Šiandien mes negalime sakyti, kad apie šią problemą nieko nežinome. Mus nuolat pasiekia reportažai spaudoje“, - primena A.Bodonas.

Prancūzijos atstovo teigimu, labai svarbu šias problemas spręsti ne tik europiniu lygiu, bet ir bendradarbiauti su kitomis pasaulio šalimis. Jis primena, kad seksualinis vaikų išnaudojimas nėra vien tik turizmo problema, ji liečia ir kitas sritis – teisę, socialinius bei užsienio reikalus, švietimą.

Pranešimo duomenimis, turizmo sektorius yra vienas labiausiai besiplečiančių visame pasaulyje ir besivystančioms šalims atneša tris kartus daugiau pajamų, lyginant su tarptautinės bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos suteikiama pagalba.

Vilniaus miesto Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyriausiasis specialistas Tadas Sinkevičius teigia, jie neturi jokių duomenų apie seksualinį vaikų išnaudojimą turizme nei užsienio valstybėse, nei Lietuvoje.

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pernai užregistruoti 304 seksualiniai nusikaltimai prieš nepilnamečius ir mažamečius asmenis.