Pirmadienį URC teritorijoje budėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai užfiksavo, kaip pro sulaikytų užsieniečių bendrabučio antro aukšto langą žemyn leidžiasi du vyrai. Trečias užsienietis pastebėtas jau ant žemės netoli valgyklos. Šiame bendrabutyje gyvenantiems asmenims, skirtingai nei nuo jų atskirtiems prieglobsčio prašytojams, draudžiama palikti centro teritoriją, praneša VSAT.

Sulaikymo metu pasienietis iš tarnybinio šautuvo „Winchester Defender 1300“ į orą iššovė tris įspėjamuosius šūvius guminėmis kulkomis. Po šūvių nelegalius migrantus, kurie bandė priešintis, VSAT pareigūnai turėjo tramdyti ašarinėmis dujomis.

Nustatyta, kad iš URC pabėgti mėgino trys Vietnamo piliečiai, kurių amžius - nuo 17 iki 25-erių. Užsieniečiai iš antro aukšto leidosi virve, nusivyta iš jiems išduotos patalynės.

Šie nelegalūs migrantai URC atsidūrė skirtingomis aplinkybėmis. Vienas buvo sulaikytas Vilniaus rinktinės ruože pasienyje su Baltarusija, kitą prie šios sienos sugavo Ignalinos rinktinės pasieniečiai, o trečias VSAT pareigūnams įkliuvo magistralėje ties Kaunu. Užsieniečiai į Lietuvą pateko neteisėtai ir nė vienas neturėjo jokių asmens dokumentų. Pagal nustatytą tvarką nelegalūs migrantai buvo apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre, kur apklausų metu teikė pasieniečiams melagingus duomenis. Iš Lietuvos jie turi būti išsiųsti nustačius tapatybes. Šiuo metu VSAT pareigūnai atlieka tam skirtus veiksmus.

Užsieniečių registracijos centras yra specializuotas VSAT padalinys, skirtas laikyti sulaikytus užsieniečius ir teismo arba Migracijos departamento sprendimu laikinai apgyvendinti prieglobsčio prašytojus, vykdyti užsieniečių grąžinimą bei išsiuntimą iš Lietuvos. URC šiuo metu gyvena 215 užsieniečių, iš jų 130 yra Vietnamo piliečiai.