Aštuoniolikmetis už grotų siunčiamas daugiau nei penkeriems metams. Taip nutiko dėl to, kad nuo sausio 1 dienos už vairavimą neblaiviam, kai girtumas viršija 1,5 promilės, taikoma jau baudžiamoji atsakomybė, o vaikinas prie vairo girtas sėdo dar neatlikęs anksčiau skirtos bausmės.

Prieš kurį laiką Panevėžio rajono gyventojas buvo nuteistas 5 metų laisvės atėmimo bausme, atidedant ją 2 metams ir 10 mėnesių. Dabar už vairavimą neblaiviam teismas jam skyrė keturis mėnesius nelaisvės, tačiau subendrinus visas bausmes E. Zalumskis į pataisos namus pasiųstas penkeriems metams ir dviem mėnesiams.

Be to, jam trejiems metams atimta teisė vairuoti ir konfiskuojamas automobilis „Seat Altea“, kurį vairavo neblaivus.

Aštuoniolikmetis anksčiau yra sakęs, kad šventinę naktį prie vairo sėdo būdamas pagiringas, mažai miegojęs ir dar išgėręs keletą butelių silpno alaus.

Kartu su sesers draugu sugalvojo iš Panevėžio važiuoti į rajoną. Manydamas esantis blaivesnis nei bendrakeleivis, E. Zalumskis, neturėdamas teisių, sėdo prie vairo, o bevažiuodamas atsidūrė griovyje.

Vaikinas „Sekundei“ yra pasakojęs, kad nesijautė girtas, o vairuotojo pažymėjimą būtų gavęs netrukus. Esą norėjęs stabtelėti ir suklydęs dėl automatinės automobilio pavaros – sumaišęs pedalus, padidino greitį.

Į alkoholio matuoklį vaikinas tada įpūtė 2,25 promilės, o kraujo tyrimai parodė 2,01 promilės alkoholio koncentraciją. Jis tikino nežinojęs apie po Naujųjų metų sugriežtėjusią atsakomybę už vairavimą neblaiviam – šią naujieną išgirdo iš policijos pareigūnų.

Tikina prisiėmus svetimą kaltę Prokuroras Gražvydas Kazlauskas sako teismo sprendimą vertinantis palankiai. Jo teigimu, teismas skyrė mėnesiu mažesnę laisvės atėmimo bausmę, nei buvo prašyta. Be to, prokuroras buvo prašęs konfiskuoti automobilio vertę atitinkančią pinigų sumą, tačiau teismas nusprendė konfiskuoti patį automobilį.

Rajono gyventojas, kol neįsiteisėjo teismo sprendimas, bus laisvėje. Vėliau bus siunčiamas atlikti bausmės. Prokuroro teigimu, abejonių, kad vairavo E. Zalumskis, nėra – tą tvirtino liudytojai, policija, jis pats, tai pažymėta specialistų išvadose.

„Penkerių metų laisvės atėmimo bausmė atidėta ir vėl padaroma nauja nusikalstama veika“, – stebisi prokuroras.

Visgi taškas šioje byloje dar nepadėtas. Į teismą atėjęs vaikino šeimos narys tvirtino gerbiantis teismo sprendimą, tačiau, jo teigimu, tąnakt automobilį vairavo ne E. Zalumskis.

Pastarojo esą net nebuvo automobilyje.

„Iš tikrųjų nevairavo, net automobilyje nebuvo. Kaime buvo. Jį neblaivų pakėlė, prisiimk, sako, kaltę, nes laukiasi kūdikio, darbą, teises praras. Jis, jaunas vaikinas, nepagalvodamas, kad sausio 1-ąją priimtas įstatymas, ir pasisakė, kad vairavo“, – pasakojo E. Zalumskio artimasis.

Pasiteiravus, kodėl beveik pusmetį laukta ir nieko apie tai nesakyta ikiteisminio tyrimo metu bei teisme, jis tvirtino, esą tikėtasi, jog tikrajam kaltininkui prabils sąžinė ir šis prisipažins. Pats E. Zalumskis, išklausęs teismo nuosprendžio, jo komentuoti nepanoro.