Bylos duomenimis, 2013 metų pavasarį vilkaviškietis R.K. suorganizavo dviejų marijampoliečių išvežimą į Vokietiją. Nukentėjusiems vyrams buvo žadama galimybė legaliai užsidirbti, tačiau iš tiesų jie buvo priversti padėti telefoniniams sukčiams – turėjo iš apgautų vietos gyventojų paimti pinigus ir siųsti į Lietuvą.

Negana to, vienas išvežtų į užsienį vyrų, neva per greitai grįžęs į Lietuvą, buvo prigąsdintas ir apiplėštas. Atvažiavęs į jo namus R. K. atėmė fotoaparatą, mobiliojo ryšio telefoną ir automobilį, kurį pardavė metalo laužo supirkėjams. Jo įbaugintas vyras sutiko dar kartą važiuoti „dirbti“ į Vokietiją, o ten buvo paliktas likimo valiai ir namo grįžo pakeleivingomis mašinomis.

Dar trys vyrai iš Kėdainių ir Kupiškio rajonų, kuriems taip pat buvo žadamas gerai apmokamas darbas Vokietijos fabrikuose, irgi jau buvo paruošti išvežimui į užsienį – 2013 metų kovą laikinai apgyvendinti name Kupiškio rajone. Tačiau iki galo savo kėslų teisiamiesiems A. J., D. S., E. V. ir D. S. nepavyko įgyvendinti – prekiautojų žmonėmis aukas išlaisvino policijos pareigūnai.

Teisiamieji A. J. ir A. S. pripažinti kaltais ir dėl pasikėsinimo prekiauti žmonėmis.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys.

Prokuroro R. Vagrio teigimu, teisiamieji nusikalstamoms veikoms užsienyje žmones verbavo pasinaudodami jų pažeidžiamumu bei patiklumu. „Nukentėjusieji gerai apmokamą legalų darbą žadančiais pasiūlymais susiviliojo dėl savo prastos finansinės padėties, mažos gyvenimiškos patirties, o kai kurie buvo pernelyg patiklūs ir dėl savo negalios. Nuvežti į užsienį, tokie pažeidžiami asmenys atsidurdavo faktiškai visiškoje prekiautojų žmonėmis valdžioje ir buvo priversti vykdyti įvairias nusikalstamas veikas. Tokia pati lemtis būtų ištikusi ir tas aukas, kurias išvežti teisiamiesiems sutrukdė operatyvūs teisėsaugos pareigūnų veiksmai“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras. Prokuroras apgailestavo, kad kai kuriems teisiamiesiems ieškoti aukų nesutrukdė net grotos – 2 nuteistieji nusikalstamomis veikomis užsiėmė atlikdami bausmes įkalinimo įstaigose už ankstesnius nusikaltimus.

Panevėžio apygardos teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį. Teisėjų kolegija konstatavo, kad teisiamieji nusikalstamas veikas padarė turėdami tą patį tikslą – išvežti nukentėjusiuosius į Vokietiją nusikalstamoms veikoms daryti, kontroliuojant jų elgesį ir iš jų nusikalstamos veikos gaunant materialinę naudą.

Kupiškio rajone gyvenančiam 26 metų E. V. teismas už prekybą žmonėmis skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę, subendrinus su anksčiau paskirtomis bausmėmis, jis nelaisvėje turės praleisti 11 metų. Jo kraštiečiui, 26 metų D. S. už tą patį nusikaltimą skirta 6,5 metų laisvės atėmimo bausmė, 39 metų kėdainiečiui D. S. – 8 metai nelaisvės. Pastarajam subendrinus bausmes įkalinimo laikas pailgės dar 1 metais. Panevėžyje gyvenančiam 31 metų A. J. dėl prekybos žmonėmis bei pasikėsinimo tai daryti teismas skyrė 8 metus nelaisvės, praneša Generalinė prokuratūra.

Už pasikėsinimą vykdyti prekybą žmonėmis bei asmens dokumento suklastojimą 32 metų panevėžiečiui A. S. skirta 5 metų, o 41 metų panevėžiečiui D. B. dėl dokumentų suklastojimo – 1,5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vilkaviškio rajone gyvenantis 20-metis R. K. pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis bei plėšimo. Nusikaltimų padarymo metu buvusiam nepilnamečiui jaunuoliui teismas skyrė 5 metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant 3 metams.