Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo kitąmet 60-metį švęsiančio V. Belecko prašymą dėl jo perkėlimo iš Lukiškių kalėjimo į Pravieniškių pataisos namus.

Jau 15 metų už grotų esantis V. Beleckas ketvirtadienį buvo atvežtas į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuriame teisėja Virginija Liudvinavičienė išnagrinėjo teikimas dėl nuteistojo perkėlimo iš Lukiškių kalėjimo į Pravieniškių pataisos namus.

V. Beleckas jau šeštą kartą prašė malonės – iki šiol visi jo teikimai buvo atmesti kaip nepagrįsti. Jo prašymo teismas nepatenkino ir šįkart: teismas pabrėžė, jog V. Belecko padaryti nusikaltimai sukėlė itin sunkias neigiamas pasekmes. Be to, teismo teigimu, V. Beleckas buvo įtrauktas į linkusių pabėgti asmenų įskaitą.

Įkalinimo įstaigoje nuteistasis yra charakterizuojamas patenkinamai – linkęs pažeisti vidaus tvarkos reikalavimus, du kartus buvo baustas už draudžiamų daiktų – mobiliųjų telefonų laikymą.

„Aš savo kaltę pripažįstu – nuosprendyje jau prieš keturiolika metų parašyta, kad pripažįstu, – yra sakęs nuteistasis. – Aš savo kaltę visur pripažįstu. Dėl viso nusikaltimo labai gailiuosi, ir visada gailėjausi. 27 nusikaltėliai, kurie padarė ne vieną baisesnį nusikaltimą – nužudė po keturis aštuonis asmenis, jau yra perkelti į pataisos namus, o aš vienintelis, nieko nenužudęs Lukiškių kalėjime“.

Nuteistasis pažymėjo, kad gailisi, jog pas savo draugą kunigą R. Mikutavičių nuvedė jo žudikus.

„Tada norėjau apvogti labai gerą savo draugą – kunigas R. Mikutavičius 25 metus buvo mano draugas, norėjau apvogti siekdamas materialinių gėrybių, bet įvyko nesusipratimas ir įvyko tai, kad jį nužudė“, - aiškino V. Beleckas.

V. Beleckas bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo 18-osios dėl kunigo nužudymo.

R. Mikutavičius 1998 metų birželio 30-osios vakarą buvo išviliotas iš savo namų, apsvaigintas, žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas.

Nužudymo organizavimu apkaltintas ir iki gyvos galvos nuteistas V. Beleckas su bendrais iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių už daugiau nei 5 mln. litų. Vėliau jos buvo rastos įtariamųjų ir jų giminaičių butuose įrengtose slėptuvėse.

R. Mikutavičiaus nužudymą prezidentas Algirdas Brazauskas buvo įvardijęs kaip šimtmečio nusikaltimą.

Už kunigo nužudymą kartu su V. Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys jo bendrininkai – Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I. Kvaskovas pasikorė kolonijoje.