Į teismą kreipėsi vilnietis Arūnas Sadonis, kuris savo pareiškime teismui teigė, jog birželio mėnesį jis Palangos miesto savivaldybės tarnautojui sumokėjo 10 litų mokestį, mat pabijojo, kad gali būti užblokuoti gatvėje pastatyto automobilio ratai. Vilniečio manymu, tokia rinkliava buvo neteisėta.

Savo skundą A.Sadonis motyvavo tuo, kad apie šią rinkliavą nebuvo pranešta vietinėje spaudoje, kaip to reikalauja įstatymai. Dėl to A.Sadonis reikalavo priteisti 10 litų už patirtą turtinę ir 2 tūkstančius 650 litų už moralinę žalą.

Išnagrinęjęs skundą, Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad toks Palangos miesto Tarybos sprendimas išties buvo neteisėtas, ir ji privalo atlyginti padarytą žalą. Apie rinkliavą turėjo būti skelbiama vietinėje spaudoje, o tai nebuvo padaryta. Todėl A.Sadoniui bus grąžinti 10 litų.

Kadangi patirta materialinė žala buvo minimali, teismas nusprendė, kad už moralinę žalą turi būti atlyginta taip pat minimaliai, tai yra 300 litų. Tokia teismo nutartis per 14 dienų dar gali būti apskųsta aukštesniajam administraciniam teismui.

Pernai tas pats vilnietis taip pat kreipėsi į teismą ir apskundė Palangos miesto Tarybos sprendimą dėl rinkliavos už įvažiavimą į kurortą. Savo skunde ieškovas teigė, kad taip buvo suvaržytos jo laisvo judėjimo teisės ir padaryta moralinė žala, o sumokėjęs neteisėtai rinktą mokestį patyrė dar ir materialinį nuostolį. Dėl įrodymų stokos A.Sadonio skundas tąkart buvo atmestas, tačiau Tarybos sprendimas taip pat pripažintas neteisėtu.

Šiemet, panaikinus mokestį už įvažiavimą į Palangą, buvo imamams mokestis už automobilių stovėjimą. Palangos svečiams sezono metu darbo dienomis leidimas pastatyti automobilį gatvėje parai kainavo 5 litus. Penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais šis mokestis buvo dvigubai didesnis, tad leidimas jau kainavo 10 litų.

Neatmetama galimybė, kad priėmus tokią teismo nutartį panašių ieškovų gali atsirasti ir daugiau.