Kelmės rajono apylinkės teisme, kur nagrinėta Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno gaisro byla, antradienį paskelbė nuosprendį.

P. Jurkaičiui skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant pusantrų metų. Prokurorai jį siūlė įkalinti dvejiems metams.

Šioje byloje kaltinimai pareikšti buvo tik P. Jurkaičiui. Jis kaltintas tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu ir sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapija.

„Teismas konstatavo, kad P. Jurkaitis padarė du itin grubius pažeidimus. Kai gaisro išvakarėse bažnyčioje jis išgirdo veikiančią signalizaciją, ją tiesiog atjungė ir išvažiavo, net nepatikrinęs, kodėl ji suveikė. Kitas grubus pažeidimas tas, jog visas kompleksas buvo šildomas kūrenant netinkamą kurą – malkas, nuo kurių kaupiasi suodžiai, prastėja dūmtraukių izoliacinė apsauga“, – teigė Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

Kelmės rajono apylinkės teismas priėmė ir atskirą nutartį. „Teismo nuomone, šio nusikaltimo padaryme galėjo dalyvauti ne tik P. Jurkaitis, bet ir daugiau asmenų. Todėl atskirąja nutartimi nuspręsta kreiptis į prokuratūra, kad įvykis būtų dar kartą tiriamas“, – aiškino V. Jončas.

Todėl teisme nebuvo sprendžiamas civilinių ieškinių likimas. Prokuratūra prašė, kad teismas įpareigotų P. Jurkaitį padengti civilinius ieškinius. Juos yra pateikęs Kultūros departamentas bei dvi draudimo bendrovės, kuris buvo apdraudusios sudegusį Tytuvėnų ansamblį. Bendra civilinių ieškinių suma viršija 3 mln. eurų.

„Teismo sprendimu, civilinis ieškinius pareiškusios šalys jų reikalauti gali civiline tvarka. Kol nėra išaiškinti, ar tikrai tik vienas P. Jurkaitis kaltas dėl nusikaltimo, kol savo žodžio dėl atskirosios teismo nutarties netarė prokuratūra, teismas nusprendė, jog netikslinga priteisti P. Jurkaičiui padengti visus ieškinius“, – teigė V. Jončas.

Liepsnos Tytuvėnų ansamblį nuniokojo 2012 metų sausį. Per gaisrą buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad 2012 metų sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija, tačiau buvęs „ Tytuvėnų piligrimų centro“ vadovas P. Jurkaitis netinkamai atliko savo pareigas ir, pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, o ją išjungė.

Tytuvėnų bažnyčia šiuo metu jau yra restauruota.