Nuo 2011 m. seksualinių nusikaltimų skaičius JK mokyklose beveik patrigubėjo – 2011-2012 m. seksualinių nusikaltimų šalies mokyklose buvo 719, o 2014-2015 m. jau beveik 2 000. Per pastaruosius ketverius metus JK mokyklose buvo užfiksuoti 4 643 seksualiniai nusikaltimai. Beveik 66 proc. nusikaltimų aukų – mergaitės, o 94 proc. nusikaltėlių – berniukai.

Viena 5 m. mergaitė buvo apkaltinta seksualiniu 12 m. mokinio užpuolimu ir šis atvejis – ne vienintelis. Anglijoje keli penkiamečiai berniukai ir mergaitės buvo apkaltinti seksualiniu smurtu, o jauniausios aukos amžius irgi siekė 5 m. (Velse – 4 metus).

„Plan International“ teigimu, minėti duomenys labai neramina, todėl šalies vyriausybė turėtų kuo skubiau mokyklose tarp privalomai dėstomų dalykų įvesti ir švietimą apie tarpusavio santykius.

Kita vertus, šių metų liepą Jungtinės Karalystės Parlamentas kartu su vaikų labdaros organizacija „Barnardo’s“ atliko tyrimą, kurio duomenimis, dažnai vaikai, kurie seksualiai priekabiavo prie kitų vaikų, yra be reikalo laikomi seksualiniais nusikaltėliais.

Nepilnamečių seksualiniu priekabiavimu gali būti laikomas tiek žodinis užgauliojimas, tiek fiziniai veiksmai ar net lytinis santykiavimas su kitais nepilnamečiais bei suaugusiais.

Ekspertų teigimu, vaikai, kurie seksualiai priekabiauja prie kitų vaikų, dažnai būna patys patyrę seksualinį priekabiavimą ir psichologiškai traumuoti, tačiau nederėtų smerkti tokių vaikų, nes dažnai seksualinis priekabiavimas yra susijęs su seksualinio pasaulio tyrinėjimais, pirmąja seksualine patirtimi, tapatybės paieškomis ir eksperimentavimu, todėl nereikėtų skubėti kriminalizuoti tokio vaikų elgesio.

Seksualiai priekabiaujančių vaikų įvardijimas seksualiniais nusikaltėliais gali pakenkti jų tolesnei raidai, perspektyvoms bei sumenkinti jų reintegracijos į normalaus gyvenimo galimybes. Kitaip tariant, vaikų įvardijimas seksualiniais nusikaltėliais gali padidinti pakartotinio nusikaltimo tikimybę.

Vien 2013-2014 m. daugiau nei 4 200 vaikų oficialiai buvo laikomi seksualiniais nusikaltėliais. „Barnardo’s“ vadovo Javed‘o Khan‘o teigimu, daug nepilnamečių, kurie laikomi seksualiniais nusikaltėliais, yra patyrę fizinį, emocinį ar seksualinį smurtą, jautėsi niekam nereikalingi ir yra itin pažeidžiami.

Tiesa, už rimčiausius seksualinio priekabiavimo nusikaltimus vis tiek gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau siūloma vaikų nebausti už tam tikrus seksualinio priekabiavimo nusikaltimus, o pačią situaciją spręsti terapinės paramos pagalba. Labai svarbu, kad seksualiai priekabiaujantiems vaikams būtų suteikta savalaikė, aukštos kokybės, jų seksualinę raidą atitinkanti informacija, kuri padėtų suprasti, koks seksualinis elgesys yra nusikalstamas.

JK pareigūnams, nagrinėjantiems nepilnamečių seksualinio priekabiavimo bylas, siūloma vadovautis principu „pirmiausia – vaikas, nusikaltėlis – po to“. Taip pat šalies vyriausybei siūloma bendradarbiauti su atitinkamomis organizacijomis ir sukurti nacionalinę žalingo seksualinio elgesio poveikio vaikams prevencijos strategiją.