Tai konstatuojama Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atlikto tarnybinio patikrinimo dėl L. Šimkaus nužudymo aplinkybių išvadose, kurias turi BNS. Vidaus reikalų ministras T. Žilinskas pavedė policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui spręsti klausimą dėl Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino neeilinio tarnybinės veiklos vertinimo organizavimo.

„Kelia susirūpinimą, kad visoms policijos grandims pritrūko profesionalumo. (..) Patruliai tapo bejėgiai prieš vieną pažeidėją“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė vidaus reikalų ministras.

Konstatuota, kad pareigūnai nebuvo užpulti iš pasalų, turėjo visas technines priemones, jos buvo veikiančios ir tinkamos naudotis. Tačiau pastaruoju metu nebuvo lankę specialių taktikos mokymų.

Patikrinimo metu R. Rudmino veiksmai organizuojant taktinį pareigūnų rengimą įvertinti kaip neprofesionalūs ir aplaidūs.

Išvadose L. Pernavui pavesta iki kitų metų pradžios užtikrinti, kad visoje policijos sistemoje būtų numatyti mechanizmai pareigūnų profesinio taktinio parengimo įgūdžių formavimui ar šių įgūdžių tobulinimui, taip pat šios veiklos kontrolei .

Lietuvos policijos vadovui taip pat pavesta pasirūpinti reikiama teisine baze, kad pareigūnai kartu su fizinio pasiruošimo, savigynos ir šaudybos įskaitomis laikytų ir profesinės taktikos įskaitas.

„Nesuderino tarpusavio veiksmų, sulaikant nesilaikė tam tinkamo atstumo, netinkamas taktinis išsidėstymas sulaikymo metu – siaura vieta, sunku reaguoti esant grasinimui. Jie nebuvo užpulti iš pasalų“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius Giedrius Cininas.

Pasak jo, pareigūnai pasirinko blogą taktiką uždėti smurtautojui antrankius, o tai ir galėjo lemti pareigūno mirtį.

Pažymima, kad į įvykio vietą atvykę policininkai mašinoje paliko liemenes, nors vykdami į įvykį, kur naudojamas ginklas, jie turėjo jas dėvėti.

Tuo metu Telšių policijos viršininkui vidaus reikalų ministras pavedė atlikti žuvusio L. Šimkaus porininkės neeilinį tarnybinės veiklos patikrinimą ir organizuoti pareigūnų pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymus.

Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyriaus darbuotojų pažeidimų tyrimo metu nenustatyta. Pagrindiniai gauti duomenys suvesti ir perduoti policijai tinkamai, jog asmuo yra agresyvus, turi peilį, sužeidė šunį, grasina kaimynams ir grasina padegti namus. Konstatuota, į sistemą kad nebuvo suvesta informacija apie asmens psichinę būklę ir ši informacija nebūtų buvusi perteklinė.

Pasak G. Cinino, policininkai turėjo visą reikiamą informaciją, kad tinkamai psichologiškai pasirengtų smurtaujančio asmens sulaikymui.

Tačiau nustatyta, kad į įvykio vietą atvykusių patrulių automobilyje neveikė vaizdo ir garso įrašymo įranga, taip pat neveikė telemetrinė įranga, kuri policijos budėtojui leidžia matyti, kur tuo metu yra tarnybinė mašina. Su policininkais buvo susisiekta radijo ryšiu ir buvo žinoma jų vieta. Konstatuota, kad šių priemonių neveikimas nebuvo L.Šimkaus nužudymo priežastis, tačiau tai apsunkino galimybes labai tiksliai atkurti įvykį.

Rugpjūčio 12 dieną Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L. Šimkus buvo nužudytas tramdydamas smurtautoją. Įtariamasis atvykusį pareigūną puolė peiliu ir dūrė jam į kaklą, sužeidimai buvo mirtini.

Vidaus reikalų ministerijos išvadose taip pat akcentuojama, kad komisariate nesutelkiamas reikiamas dėmesys pareigūnų mokymams.

„Nepalikti jų pačių apsisprendimui, salės išnuomotos, bet trūksta požiūrio, kad tai vienas svarbiausių, jie patys turi žinoti, kad tai mokymai, kurie juos apsaugo“, – sako VRM atstovai.

VRM konstatavo, kad tiek Telšių, tiek kituose komisariatuose policininkams sudarytos visos sąlygos kelti kvalifikaciją – tiek savarankiškai, tiek policijos mokykloje, kur yra specialūs taktiniai kursai.

„Vyravo per daug liberalus požiūris, leidžiant patiems pareigūnams pasirinkti tas mokymo programas, kurios jiems yra tinkamos“, – sakė ministerijos generalinis inspektorius.

Žuvęs pareigūnas per pastaruosius dvejus metus buvo išklausęs aštuonių valandų kursus, kaip naudoti elektros impulsinį prietaisą. Tačiau, pasak VRM generalinio inspektoriaus, specialiais mokymais, susijusiais su policijos taktika, pareigūnai vengia naudotis, pasirenka kitas mokymosi programas. Vadovai tai palieka pačių policininkų pasirinkimui.

Atliekant tarnybinį patikrinimą taip pat paaiškėjo, kad moteris dėl sūnaus smurto iš pradžių telefonu skambino Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnui ir suteikė jam pirminę informaciją apie smurtą artimoje aplinkoje. Tačiau šis pareigūnas moteriai pareiškė, kad pats negali atvykti, o apie moters pranešimą kolegoms nepranešė ir pasiūlė pačiai atvykti ir parašyti pareiškimą o esant tiesioginei grėsmei skambinti bendruoju pagalbos centro telefonu 112.

„Pareigą reaguoti pačiam jis faktiškai permetė ant nukentėjusios pečių“, – sakė G.Cininas.

Tyrimo metu konstatuota, kad minėtas pareigūnas elgėsi netinkamai ir pažeidė Vidaus tarnybos statutą. Telšių apskrities policijos vadovui pavesta spręsti šio pareigūno atsakomybės klausimą.

Į įvykio vietą buvo nusiųstas vienintelis tuo metu laisvas policijos ekipažas, kuriame buvo L.Šimkus su porininke.