9 metų laisvės atėmimo bausme nuteisto S. Pauliko prašymą antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Tiesa, trijų teisėjų kolegija nuteistojo posėdžių salėje neišvydo – nuteistasis neišreiškė pageidavimo dalyvauti teisme, todėl nebuvo atvežtas iš įkalinimo įstaigos.

S. Paulikas prašo pakeisti Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimą, kuriuo buvo atsisakyta pritarti dėl jo lygtinio paleidimo.

Nuteistasis skunde teismui nurodė, kad nusikaltimas, kurį jis padarė, nebuvo tyčinis, o padarytas dėl neatsargumo. Jis taip pat pabrėžė, kad būtina atsižvelgti, jog iki tragiško įvykio jis nė karto nebuvo baustas administracine tvarka, esą visą laiką laikėsi įstatymų, juoba kad dirbo policijoje ir tarnavo visuomenės gerovei.

S. Paulikas pabrėžė, kad už grotų jau įvykdė socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, todėl yra pagrindas manyti, jog jis likusį bausmės laiką gali atlikti laisvėje, neizoliuotas nuo visuomenės.

Tokiai buvusio policininko pozicijai nepritarė ne tik Lygtinio paleidimo komisija, bet ir prokuratūra. Prieš pora savaičių S. Pauliko argumentų nepalaikė ir apylinkės teismas, pažymėjęs, jog nuteistajam dar per anksti svajoti apie laisvę – nusikalstamas veikas jis padarė būdamas neblaivus ir dirbdamas policijos pareigūnu.

„Nuteistasis pagal savo pareigas žinojo ir privalėjo žinoti, kokios neigiamos pasekmės gali atsirasti neblaiviam vairuojant transporto priemonę, suprato savo veiksmų pavojingumą ir nors nesiekė tokių pasekmių, tačiau sąmoningai pasirinko ypatingai pavojingą elgesio variantą – vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus“, – nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė.

Atmesdamas prašymą anksčiau laiko paleisti į laisvę teismas taip pat nurodė, kad dirbdamas policininku S. Paulikas žinojo, kokia atsakomybė gresia ne tik už vairavimą esant neblaiviam, bet ir už žmogaus palikimą be pagalbos, tačiau ignoravo savo kaip vairuotojo pareigą užtikrinti eismo ir jo dalyvių saugumą, bei žmogaus pilietinę ir policininko profesinę pareigą pasirūpinti nukentėjusiaisiais.

Pasak teisėjos, jeigu šiuo metu S. Paulikui būtų taikytas lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos, nebūtų užtikrintas bausmės tikslai, kuriais siekiama ne tik nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, bet ir užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą.

Lygtinio paleidimo komisija mano, kad S. Paulikas nėra pakankamai įvertinęs savo praeities, padaręs reikiamas išvadas ir gebantis vykdyti įsipareigojimą doru elgesiu bei stropiu darbu įrodyti, jog ateityje nebedarys nusikalstamų veikų.

S. Paulikas jau yra atlikęs pusę bausmės ir į laisvę turėtų išeiti 2016-ųjų lapkričio 8-ąją. Įkalinimo įstaigoje nuteistasis kartą baustas už alkoholio vartojimą (nuobauda nebegalioja), o už gerą elgesį, stropų darbą ir mokymąsi skatintas 6 kartus. S. Paulikas pataisos įstaigoje dirba namų ūkio aptarnavimo brigadoje valgyklos darbininku.

S. Paulikas bausmės atlikimo metu – 2009-ųjų gegužės 21-ąją buvo rastas neblaivus, už tai jam skirta 10 parų izoliatoriuje. Tiesa, kalinys teigia, kad „priklausomybės alkoholiui neturi, alkoholio vartojimą gali kontroliuoti“.

DELFI primena, kad S. Paulikas 2007-ųjų lapkričio 7-ąją Aleksandrijos kaimo (Skuodo raj.) centre, vairuodamas automobilį BMW-524, lenktyniavo su „Audi“. Dideliu greičiu lėkęs BMW partrenkė ir mirtinai sužalojo tris dešimtmečius.

Vairuotojas (buvo įtariama, kad neblaivus) bei kartu su juo važiavęs patrulis Mantvydas Kringelis, palikę mašiną, pabėgo persėdę į „Audi“, vairuojamą aleksandriškio Vytauto Juočio. S. Paulikas pasislėpė ir policijai pasidavė tik kitą dieną. Tada jo organizme alkoholio neberasta.

Teismas buvusiam policininkui skyrė maksimalią už tokį nusikaltimą numatytą bausmę – 10 metų nelaisvės, bet vėliau Klaipėdos apygardos teismas bausmę sumažino iki 9 metų.

ATNAUJINTA 2013.08.01 d. 14.35 val.:

Teismas S. Pauliko skundą atmetė, todėl nuteistasis lieka pataisos namuose. Kitą kartą dėl lygtinio paleidimo į teismą jis galės kreiptis ne anksčiau kaip po pusės metų.