Automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio.

Persekiojant „Peugeot 607“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti 2 įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant buvo paleisti keli šūviai į padangas. Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame buvęs asmuo yra sužeistas. VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad jis mirė.

Ketvirtadienį, 10 val., Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) centrinėje įstaigoje Vilniuje pasieniečių vadas Renatas Požėla brifingo metu pranešė, kad kriminalinė žvalgyba iš anksto žinojo apie rengiamą nusikaltimą - apie tai, jog tą naktį iš Baltarusijos bus gabenamas didelis kontrabandinis krovinys. Pareigūnai jo laukė. Apie 5.30 val. buvo pastebėti du automobiliai. Abu vairuotojai nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti.

Bandant juos sulaikyti buvo panaudotas priverstinio stabdymo įrenginys, vadinamasis "ežys". Tokiu būdu buvo sustabdytas "Ford" - pradūrus padangas jis nulėkė nuo kelio. Automobilyje rasta daug kontrabandinių cigarečių, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vairuotojas pabėgo.

Persekiojant "Peugeot", kuriuo važiavo penkiese, vairuotojas trukdė jį sustabdyti, pavojingai manevravo. Po įspėjamųjų šūvių į orą, pasienietis ėmė šaudyti į padangas.

"Peugeot" buvo pasivytas Leipalingyje, automobilis buvo paliktas prie kapinių. Ant galinės sėdynės gulėjo sužeistas jaunuolis. Kiti keturi spruko, bet du iš jų pasieniečiai sučiupo. Tai Alytaus regiono gyventojai (abu gerai žinomi pasieniečiams ir policijai dėl kontrabandos ir kitų nusikaltimų).

Pareigūnai sužeistajam (kulka pataikė į nugarą) suteikė pirmąją pagalbą, greitoji išvežė jį į ligoninę, netrukus ten jis mirė.

Vaikinas neturėjo asmens dokumentų, todėl jo asmenybė dar nustatinėjama. Pasak R. Požėlos, yra pagrindo manyti, kad žuvusysis - nepilnametis. VSAT vadas pareiškė užuojautą žuvusiojo artimiesiems. Ikiteisminį tyrimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo atlieka Kauno apygardos prokuratūra. R. Požėlos nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl pasieniečio, kuris ketvirtadienį persekiojimo metu panaudojo tarnybinį ginklą, veiksmų teisėtumo. Tyrimą atliks VSAT Teisės skyrius.

Šaudžiusiam pasieniečiui skirta psichologo pagalba. Nustačius žuvusiojo asmenybę, pasieniečiai susisieks su jo artimaisiais ir suteiks visą įmanomą pagalbą.

"Ford" vairuotojas ir iš "Peugeot" pabėgę du vyrai ketvirtadienį dieną dar buvo ieškomi, tam pasitelktas sraigtasparnis.

Automobilyje "Peugeot" cigarečių nebuvo. Todėl manoma, kad juo važiavę asmenys atliko žvalgybą ir saugojo "Ford" su kroviniu.

R. Požėla priminė, kad tai ne pirmas kartas, kai nušaunamas kontrabandininkas. Paskutis toks atvejis buvo 2010 m. Pagėgių rinktinės teritorijoje. Tąsyk buvo sužeisti du pasieniečiai ir nušautas kontrabandininkas.

Iš viso šiemet į reikalavimams sustoti nepaklususių vairuotojų automobilių padangas pasieniečiai iš tarnybinių ginklų yra šovę 4 kartus. 17 kartų VSAT pareigūnai tarnybinius ginklus panaudojo paleisdami įspėjamuosius šūvius į orą. Pernai tokių atvejų buvo atitinkamai 8 ir 26.

Pasak VSAT vado, karas su kontrabandininkais vyksta nuolat. Tą pačią naktį, kai įvyko tragiškai pasibaigę gaudynės, buvo pasikėsinta į G. Žagunio užkardos pareigūnus. Apie vidurnaktį į pastatą įmesti du sprogstamieji įtaisai. Laimei, žmonės nenukentėjo. Spėjama, šis įvykis susijęs su tuo, kad prieš kelias dienas šios užkardos pareigūnai sulaikė nemažą kontrabandinį krovinį.