Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija pirmadienį toliau nagrinėjo H. Daktaro baudžiamąją bylą kasacine tvarka.

„Sveiki berniukai ir mergaitės, – vos tik pamatęs būrį artimųjų ir draugų, konvojaus pareigūnų vedamas į teismo posėdžių salę pasisveikino H. Daktaras. Ir čia pat jo akys nukrypo į fotografų blykstes ir TV operatorių kameras: – O, štai ir mano paparaciai, sveiki gyvi.“

Juodu kostiumu pasipuošęs H. Daktaras geros nuotaikos neslėpė ir laukdamas teisėjų – jis visą laiką stovėjo, o paklaustas, kodėl neprisėda, juokavo: „Prokuroras tegul sėdi, aš dar atsisėdėsiu.“

Jau įsiteisėjusį nuosprendį be H. Daktaro kasacine tvarka yra apskundę ir kiti nuteistieji – Egidijus Abarius, Rolandas Zaveckas, Audrius Gudomskas ir Rimvydas Žilinskas. Skundus yra pateikusi ir H. Daktaro žmona Ramutė Daktarienė, kurios dalį turto teismas yra nutaręs konfiskuoti, bei Generalinė prokuratūra, reikalaujanti H. Daktarą nuteisti dėl visų jam inkriminuotų, bet neįrodytų nusikaltimų.

Kauno nusikalstamo susivienijimo bylą teismas jau baigė nagrinėti iš esmės – buvo išklausyti visi skundus padavę asmenys. Išklausęs visų kaltinamųjų ir jų gynėjų kalbų, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Zdislavas Tuliševskis pareiškė, kad nuteistieji iki šiol nesigaili dėl to, ką padarė ir dėl jo yra nuteisti.

„Kiekvienas žmogus turi teisę gyvenime suklysti, nesame tobuli, bet svarbu suvokti, ar žmogus suvokia, ką padarė, a adekvačiai vertina ir save, ir savo poelgį, ką padarė, – Nė vienas iš kasatorių po nusikaltimų padarymo praėjus tikrai labai ilgam laikui nepadarė išvadų, mes ir šiandien girdime jų poziciją, kuri yra paneigimo pozicija, ir siekiama išvengti atsakomybės bet kokia priemone. Manau, teismai turi įvertinti tokį jų elgesį, skirdami bausmes.“

Tuo metu H. Daktaras, kreipdamasis į teismą, sakė, kad yra nuteistas už nužudymus, kurių jis esą nepadarė – esą nežudė nei Vladimiro Seneckio, pravarde Turistas, nei Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas. Jis taip pat pažymėjo, kad nėra susijęs su verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo nužudymu.

Jis tikino, kad tiek Turistas, tiek Mongolas yra gyvi – V. Senevskis esą gyveną Anglijoje su žmona. „Mongolą matė po jo nužudymo ir komisarai, ir sūnus“, – sakė jis.

H. Daktaras pažymėjo, kad negarbingi žurnalistai jį pavertė monstru, o prokurorai – mafioziu. Ir esą jo nuteisimu yra susijęs buvęs prokuroras Artūras Paulauskas – H. Daktaras sakė, kad atsisakė jam padėti tapti Lietuvos prezidentu, todėl sulaukė keršto.

„Manau, kad gerbiamam Aukščiausiajam Teismui jis nepadarys spaudimo, – kalbėjo H. Daktaras ir čia pat paprašė leisti jam numirti laisvėje, o ne kalėjime. – Prašau atsižvelgti į mano amžių, man jau beveik šešiasdešimt metų, kalėjime praleidau dvidešimt vienerius metus, prašau manęs pagailėti, leiskite man bent laisvėje numirti... Ką aš blogo padariau Lietuvai? Ar aš vertas mirties bausmės, norėčiau paklausti prokuroro, norėčiau, kad Lietuva gintų savo įstatymus. “

Ir čia pat H. Daktaras apsiverkė ir atsiklaupęs ant grindų kreipėsi į teisėjus: „Gerbiamas teisme, esate paskutinė mano viltis – pagailėkite manęs, prašau mane išteisinti, nes esu nekaltas.“

R. Daktarienė irgi verkė: jis man reikalingas

Ašaras teisme liejo ir H. Daktaro žmona, aiškinusi, kad su jos šeima yra susidorota, jos sutuoktinis nuteistas už nusikaltimus, kurių nepadarė, o asmeniškai ji pati prarado turtą, kurį uždirbo savo rankomis.

R. Daktarienė teigė, kad jos šeima nuo 2008 m. gruodžio, kai iš granatsvaidžio buvo apšaudyti namai, nesijautė saugi, jos sutuoktinis buvo priverstas sprukti iš šalies tik dėl to, jog jo gyvybei grėsė pavojus.

„Negaliu teigti, kad jis tada slapstėsi, jis tiesiog pasitraukė iš viešosios erdvės, – sakė moteris. – Kodėl iš Bulgarijos Henriką pargabeno prezidentiniu lėktuvu? Kodėl kankino, surakinę rankas ir kojas grandinėmis, užmovę maišą ant galvos, užklijavę burną ir akis lipnia juosta? Kodėl pargabenę uždarė į Lukiškių kalėjimo kameros vienutę rūsyje? Ten jis vėl buvo kankinamas ilgus metus šaltyje, drėgmėje ir vienatvėje.“

Ji taip pat pažymėjo, kad pareigūnai H. Daktarą persekiojo nepagrįstai – net tada, kai tuometis policijos generalinis komisaras kreipėsi į visuomenę ir prašė atsiliepti visus nukentėjusius nuo H. Daktaro, esą nukentėjusiųjų taip ir neatsirado.

Sunkiai rinkdama žodžius R. Daktarienė taip pat priminė, kad jos sutuoktinis vadovavo bendrovei, ji valstybei sumokėjo didelę sumą mokesčių, buvo sukūrusi darbo vietas žmonėms, o Užliedžių miestelio gyventojai buvo pasirašę prašymą, kad jų kaimyną dar 1999 m. į laisvę teismas paleistų lygtinai.

„Visi atsiliepė apie jį tik gerais žodžiais, štai Mergelės Marijos Dangun ėmimo kongregacijos vadovė Benedikta Rollin rašte minėjo, kad H. Daktaras yra prisirišęs prie šeimos, šeimos ir jo paties labui būtų naudingiau būti namuose, –sakė H. Daktaro sutuoktinė. – Panašiais žodžiais jį apibūdino ir kunigai J. Sasnauskas, A. Belickas, o juk kunigai dirba su žmonėmis ir mato jų vidų.“

R. Daktarienė taip pat pabrėžė, kad dėl baudžiamojo persekiojimo žlugo jos nekilnojamojo turto verslas, nes nekilnojamasis turtas ir automobiliai yra areštuoti dar nuo 2009 m. „Dėl finansinio nepritekliaus nepatogumų tenka patirti ir mano nepilnametėms dukroms“, – moteris sakė, kad su H. Daktaru turtinius klausimus ji buvo išsprendusi dar prieš daugelį metų.

„Teisėtai ir sąžiningai, notarine sutartimi“, – pabrėžė ji.

„H. Daktaras reikalingas man ir vaikams ne kaip amžinas kalinys, kuris būdamas nuteistas iki gyvos galvos, niekuomet daugiau neišeis į laisvę, o kaip mylintis vyras ir tėvas“, – verkdama savo kalbą baigė R. Daktarienė.

Ar bus pakeistas nuosprendis H. Daktarui ir kitiems nuteistiesiems, paaiškės birželio 16 d.

Teisėjai: H. Daktaras yra pavojingas

Anksčiau Kauno „Daktarų“ bylą išnagrinėję teismai yra konstatavę, kad laikinojoje sostinėje ilgą laiką egzistavo „Daktarų“ nusikalstamas susivienijimas.

„Tai pripažino ir pats E. Abarius, be to, byloje yra aibė liudytojų parodymų“, – anksčiau yra sakęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Valdimaras Bavėjanas.

„Daktarų“ nusikalstamo susivienijimo bylą išnagrinėjęs teismas yra nusprendęs, kad jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

„Iš grupuotės lyderio veiksmų matyti, kad nusikalstama veikla buvo H. Daktaro gyvenimo būdas. H. Daktaras – labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti įprasta kriminaline bausme neįmanoma. Nagrinėtu laikotarpiu nusikalstama veikla taip pat buvo šio vyro gyvenimo būdas“, – paskelbė teismas.

Byloje dėl itin sunkių nusikaltimų buvo 16 kaltinamųjų. Byloje „Daktarų“ grupuotės nariams inkriminuoti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, padaryti 1993-2000 metais: nusikalstamo susivienijimo dalyvių padaryti nužudymai buvo susiję su įtakos įtvirtinimu, konkuruojančių dėl pelno ar „daktarų“ autoriteto nepaisančių nusikalstamo pasaulio atstovų pašalinimu.

Pareigūnai išsiaiškino, kad susivienijimo dalyviai pasižymėjo geru organizuotumu, buvo apsirūpinę ginklais – disponavo dideliu kiekiu automatų, pistoletų, granatų, sprogmenų.

Pagrindinę nusikaltimų dalį sudarė veikos, susijusios su svetimo turto užvaldymu, tai – turto prievartavimai, plėšimai, kurių metu prieš nukentėjusiuosius buvo naudojami šaunamieji ginklai, fizinis ir psichologinis smurtas.