Populiaru skambinti žmonėms telefonu, prisistatyti policijos, Mokesčių inspekcijos pareigūnais, bankų, elektros tinklų ar vandentiekio darbuotojais ir prašyti padiktuoti savo duomenis. Dažniausiai sukčių aukos teigia žinojusios apie visus sukčiavimo būdus, bet, sulaukusios skambučio, patikėjusios sukčiais. Ir ne tik senjorai, bet ir vidutinio amžiaus išsilavinę žmonės – pedagogai, buhalteriai ir kt.

Vien trečiadienį Panevėžio apskrityje dvi moterys patikėjo sukčių pasakojamomis istorijomis ir atidavė savo santaupas. Moteris (gim. 1941 m.), gyv. Kupiškio r., pranešė, kad gegužės 11 d., 12.30 val., telefonu paskambinęs nepažįstamas vyriškis prisistatė policijos pareigūnu ir apgaulės būdu išviliojo 300 eurų, sakydamas, kad pinigai, kuriuos ji ima iš pašto, yra padirbti. Panašia apgaule patikėjo ir moteris (gim. 1935 m.), gyv. Rokiškyje, kuri gegužės 11 d., 15.30 val., namuose sulaukė policijos pareigūnu prisistačiusio vyro. Ji nepažįstamam vyrui atidavė 2 450 eurų, praneša Panevėžio apskrities policija.

Policija primena, kad valiuta tikrinama ir keičiama tik bankuose ir niekas iš pareigūnų ar banko darbuotojų į namus nevaikšto, jokių pinigų numerių nesurašo ir jų netikrina, o pareigūnai telefonu neaiškina apie nelegalius veiksmus banko sąskaitoje, o juo labiau – neprašo pervesti pinigų ar padiktuoti asmeninių duomenų.

Jei bet kuriuo paros metu paskambins nepažįstamas asmuo ir pasakos apie turimus netikrus pinigus, praneš apie artimo žmogaus patekimą į bėdą, reikalaus atnešti pinigus ar pasakyti banko sąskaitos numerį, elektroninės bankininkystės kodą ir slaptažodį, prašys pasakyti asmens kodą, neskubėkite to daryti. Sukčiai, apsimetę teisėsaugos pareigūnais, gali prašyti kyšio, žadėdami padėti išvengti atsakomybės už tariamą nusikaltimą.

Dažniausiai linkę nusikalsti ir lengvai pasipelnyti asmenys naudojasi žmonių susijaudinimu ir netikėtumo faktoriumi, todėl likite budrūs ir įvertinkite situaciją.