Kaltinimų dėl organizuoto nusikalstamo susivienijimo sunkiems nusikaltimams daryti sukūrimo, kontrabandos, pareigūnų papirkimo bei dokumentų klastojimo sulaukęs V. Karalius už grotų bus mažiausiai iki kitų metų sausio 6 d., nusprendė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Jucys.

V. Karaliaus advokatės Ingridos Botyrienės skundą dėl kardomojo kalinimo atmetęs teismas pažymėjo, kad besitęsiantis suėmimas (kaltinamasis suimtas daugiau kaip 18 mėnesių) byloje gali būti pateisinamas tik esant aiškioms tikro viešojo intereso apraiškoms, kuris, įvertinus nekaltumo prezumpciją, nusveria teisę į laisvę.

„Apeliacinis teismas konstatuoja, kad kaltinamojo V. Karaliaus teisės suvaržytos laikantis BPK nustatytų reikalavimų, ir toks suimtojo teisių suvaržymas šiuo metu yra pateisinamas, pusiausvyra tarp galimai padarytų nusikalstamų veikų sunkumo ir griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo taikymo išlaikyta“, – pabrėžiama neskundžiamoje teismo nutartyje.

Pasak teismo, iš baudžiamosios bylos medžiaga matyti, kad V. Karalius kaltinamas padaręs sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, kuriuos galimai organizavo, vadovavo ir koordinavo veikdamas nusikalstamame susivienijime nuo 2009-ųjų sausio iki 2010-ųjų gruodžio pabaigos.

„Kaltinamajam inkriminuojami kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis nusikaltimai bei korupciniai nusikaltimai, be to, iš bylos medžiagos matyti, kad nusikaltimai buvo gerai parengti, kruopščiai slepiami, daromi ilgą laiko tarpą, sistemingai ir ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje bei Kaliningrado srityse, – pažymėjo teismas. – Kaltinamasis V. Karalius praeityje daug kartų teistas. Be to, šioje byloje jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas padarė teistumui neišnykus“.

Teismas kita nutartimi taip pat nusprendė neleisti V. Karaliui matytis su šiuo metu taip pat teisiamu jo sūnumi E. Karaliumi. Apeliacinės instancijos teismas mano, kad su tėvu E. Karalius negalės susitikti, kol nebus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla dėl kontrabandos – esą kol kas neaiškios kaltinamųjų pozicijos, dalis jų ar jų šeimos nariai pažįsta kaltinamuosius, yra susiję draugystės ar giminystės ryšiais.

„Siekiant užtikrinti objektyvų ir netrukdomą pirmosios instancijos teismo teisminį baudžiamosios bylos nagrinėjimą bei užkirsti kelią bet kokiai galimybei suderinti pozicijas, E, Karaliaus prašymas suteikti jam daugkartinį leidimą pasimatyti su tėvu V. Karaliumi negali būti tenkinamas“, – nurodoma neskundžiamoje nutartyje.