Paskirti ekspertizę, kurios metu būtų nustatyta, ar kraupią avariją sukėlęs R. Balkūnas buvo apsvaigęs nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų, proceso dalyviams pasiūlė nuteistojo baudžiamąją bylą apeliacine tvarka nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas. Tiesa, savo sprendimą šiuo klausimu teisėjai paskelbs penktadienį.

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas yra konstatavęs, kad avariją R. Balkūnas sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichotropinių medžiagų – jo šlapime buvo rasta amfetamino pėdsakų. Tiesa, kraujyje jo pėdsakų nerasta, todėl nuteistojo gynėjas įsitikinęs, kad teismas nepagrįstai apsunkino nuteistojo padėtį.

R. Balkūnas neigia vartojęs narkotines medžiagas, tiesa, jis pareiškė, jog prieš avariją dalyvavo viename vakarėlyje, po kurio esą pasijuto labai keistai – vyras įtaria, kad į alkoholį galėjo būti įmaišyta kokių nors narkotikų.

„Anksčiau nesu vartojęs jokių narkotinių medžiagų, po to vakaro jaučiausi keistais, todėl tokią prielaidą dariau“, – antradienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė R. Balkūnas.

Teismas taip pat apklausė du Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojus, kurie po avarijos apžiūrėjo R. Balkūną – jie nepastebėjo, kad vyras būtų apsvaigęs nuo narkotikų ar alkoholio.

R. Balkūnas jau atlieka bausmę – Pravieniškių pataisos namuose kalintis vyras gavo darbą ir taip bent maža dalimi stengiasi nukentėjusiesiems atlyginti padarytą žalą.

Nuteistojo apeliaciniame skunde teigiama, kad už padarytą nusikaltimą jam turėtų būti skirta kalėti ne ilgiau kaip šešerius metus.

Savo skunde R. Balkūnas teismo prašo ne tik perkvalifikuoti jam inkriminuotą nusikalstamą veiką į švelnesnę (esą nebuvo apsvaigęs nuo psichotropinių medžiagų), bet ir sušvelninti bausmę bei nukentėjusiesiems sumažinti priteistus civilinius ieškinius – iš nuteistojo nukentėjusiesiems priteista daugiau kaip 800 tūkst. Lt.

Pasak nuteistojo, per mėnesį uždirbdamas po 2 tūkst. Lt jis net 35 metus turės atlyginti žalą, be to, jis pažymėjo, tokių sumų esą net nepriteisia labiau išsivysčiusių Europos valstybių teismai.

DELFI primena, kad skaudi nelaimė įvyko, kai Vilniaus S. Neries gatvėje 2011-ųjų gegužės 22-osios popietę „Honda Prelude“ lenktyniavo su BMW. Dideliu greičiu lėkusi „Honda“, anot mačiusiųjų, aplenkė BMW, o paskui vairuotojas nebesugebėjo suvaldyti automobilio. Mašina trenkėsi į šaligatvio bortelį, užlėkė ant šaligatvio, kliudė keletą žmonių ir apsivertė.

Šio įvykio metu vietoje žuvo pėsčiasis, gimęs 1987 m., ligoninėje mirė nė mėnesio nesulaukusi mergytė. Jos motinai sužalojimus teko gydytis ligoninėje, į kurią buvo paguldyta ir dešimtmetė mergaitė.

R. Balkūno baudžiamąją bylą išnagrinėjęs apylinkės teismo teisėjas Olegas Zaicevas skelbdamas nuosprendį pabrėžė, kad R. Balkūnas tiesiogine žodžio prasme žmones sutraiškė.

„Kito žodžio negaliu rasti, – sakė jis. – Pateisinti važiavimą Vilniaus mieste 123 km/val. greičiu neįmanoma. Teismas taip pat pripažino, kad avariją nuteistasis padarė būdamas apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų. Visi mes puikiai žinome amfetamino poveikį – jis sukelia euforijas ir t.t.“.

R. Balkūnui skirti maksimalią įstatyme numatytą bausmę siūlė ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Savo baigiamojoje kalboje E. Motiejūnas pažymėjo, kad R. Balkūnas avariją sukėlė būdamas apsvaigęs nuo narkotikų, nusikalstamas veikas padarė sąmoningai ir veikdamas tiesiogine tyčia, yra linkęs nusikalsti, nors ir atsiprašė nukentėjusiųjų, tačiau jo atgaila nėra nuoširdi.

Kadangi R. Balkūno automobilyje buvo rasta teleskopinė lazda, teismas jį pripažino kaltu ir dėl šaltojo ginklo laikymo.

Tyrimo metu buvo gautos dviejų specialistų išvados, kad R. Balkūno vairuojamas automobilis Vilniaus gyvenamajame rajone skriejo ne lėčiau kaip 123 km/val. greičiu, nors toje vietoje yra leidžiama važiuoti tik 40 km/val. greičiu.