Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad nusikaltėlių autoritetu laikytam Užliedžių kaimo gyventojui pagrįstai skirtas suėmimas, jo naikinti nėra pagrindo.

Tarp nusikaltėlių Henos pravardę įgijęs H. Daktaras Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) Klaipėdos apygardos teismo nutartimi turėtų būti laikomas iki kovo 4 d., tačiau su griežčiausia kardomąja priemone suimtasis bei jo advokatas nesutiko ir apeliacinės instancijos teismo prašė suėmimą panaikinti, o H. Daktarą nedelsiant paleisti į laisvę.

H. Daktaro šansai išeiti į laisvę teismui dar nepaskelbus nuosprendžio prilyginami nuliui – iki šiol jo skundus nagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas visada juos atmesdavo kaip nepagrįstus. Maža to, teisėjai net nurodė, kad skųsdamas kardomosios priemonės pratęsimą suimtasis nurodo tuos pačius argumentus. O jie, pasak teismo, nėra tokie įtikinami, kad paneigtų suėmimą pratęsusio teismo nurodytus suėmimo termino pratęsimo pagrindus.

Teismas taip pat yra nusprendęs, kad baudžiamosios bylos medžiagoje yra pakankamai duomenų, pagrįstai leidžiančių manyti, kad H. Daktaras padarė jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

„Tai patvirtina duomenų visuma bei kaltinamajame akte nurodomi duomenys“, – teismas yra pažymėjęs, kad svarstydamas kardomosios priemonės paskyrimo pagrįstumą teisėjas kaltumo (ar nekaltumo) klausimo nenagrinėja.

Klaipėdos apygardos teismas yra nusprendęs, kad H. Daktaras turi būti suimtas, nes taip siekiama užtikrinti jo dalyvavimą bylos nagrinėjime teisme ir nuosprendžio įvykdymą, o už nusikaltimus, dėl kurių padarymo Henai pareikšti kaltinimai, įstatymas numato griežtą laisvės atėmimo bausmę.

Teismas taip pat pabrėžė, kad šiuo metu H. Daktarui paskirta kardomoji priemonė „yra adekvati jo pareikštų kaltinimų pavojingumui, todėl toks suimtojo teisių suvaržymas yra pateisinamas ir viešuoju interesu, kuris šiuo atveju nusveria asmens laisvės gerbimo taisyklę“.

Byloje nustatyta, kad H. Daktaras ilgą laiką organizavo ir vadovavo nusikalstamam susivienijimui, apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus darė ilgą laiką – nuo 1993 iki 2000 metų.