„Nusižudysiu, mane išprievartavo“, – šaukė pagal savo amžių gerokai jaunesne atrodanti mergaitė. Laimei, iš jos rankų peiliuką spėjo pagriebti tuo metu laikinai mergaitę globoję giminaičiai – ji neteko tėvų, kai tebuvo vos dvejų metukų.

Tą vakarą mergaitę pavyko sutramdyti tik netrukus į namus iškviestiems medikams ir psichologams. Tačiau nuo vaikystės neįgalumą turinčios nepilnametės papasakota istorija apie išprievartavimą yra netikra, nusprendė jos baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas.

„Nukentėjusioji, kaip ir kiekvienas žmogus, gali pameluoti“, – nuosprendyje pabrėžė teisėjas, ir visas kilusias abejones pritaikė jos seksualiniu prievartavimu apkaltintam 27 metų Donatui M.

Tiesa, nuo bausmės vyrui nepavyko išsisukti – teismas nusprendė, kad jis turi būti pripažintas kaltu dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laivę ir neliečiamumą bei dėl nesunkaus mergaitės sveikatos sutrikdymo. Už tai jam skirtas pusantrų metų laisvės apribojimas – per šį laikotarpį Donatas M. privalės įsidarbinti arba ieškotis darbo per Darbo biržą.

Teismas taip pat nukentėjusiajai priteisė 8 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

„Neabejotinai nustatyta, kad dėl kaltinamojo veiksmų nukentėjusioji patyrė neturtinę žalą – jai buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata – nustatyti laikini psichikos sutrikimai stebimi ir gydomi iki šiol, nagrinėjamas įvykis gali turėti pasekmių ir ateityje, be to, dėl kaltinamojo nusikalstamų veiksmų nukentėjusioji patyrė bei patiria įvairių nepatogumų – privalėjo vykti į apklausas, ekspertizes“, – nusprendė teisėjas.

Globėjas leido išgerti sidro

Nukentėjusiosios bylą teismas išnagrinėjo jai nedalyvaujant – teismas nenorėjo jai priminti maždaug metų senumo įvykių. Šiuo metu pas kitus globėjus gyvenančiai mergaitei svarbiausia užmiršti tai, kas įvyko, įsitikinę Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai.

Ikiteisminio tyrimo metu keturiolikmetė pasakojo, kad tą dieną buvo išgėrusi – globėjas jai leido išgerti „bambalį“ sidro.

„Jį gėriau su globėjo sūnumi ir savo pussesere, – prisiminė mergaitė. – Kai išgėrėme, draugė pasiūlė pasikviesti į kaimą berniukų. Tada ji pradėjo SMS žinutėmis susirašinėti su Donatu, su kuriuo susipažino internetu – iki tol nebuvau jo mačiusi. Po kiek laiko jis paskambino ir pasakė, jog atvažiuoja į kaimą ir kad mes eitume jo pasitikti“.

Nepilnametė teigė, kad iš karto su drauge išėjo pasitikti „internetinio draugo“.

„Mums einant keliu sustojo tamsios spalvos automobilis, vairuotojas pasiūlė sėstis į vidų, – prisiminė ji. – Aš atsisėdau į priekinę sėdynę, o draugė – ant galinės. Nuvažiavome už kaimo, vairuotojas sustojo ir pasiūlė mums dar išgerti sidro – nugėriau tik truputį, nes man ir taip jau svaigo galva, jaučiausi girta“.

Po pasimatymo vairuotojas pasiūlė susitikti dar kartą

Nepilnametė teigė, kad po kiek laiko Donatas jos draugei liepė išlipto iš automobilio, o jai liepė jį patenkinti oraliniu būdu. „Aš nesutikau“, – tikino mergaitė.

„Paskui buvau priversta padaryti tai, ką jis liepė – nesipriešinau, nerėkiau, nes dėl girtumo neturėjau jėgų, be to, žinojau, kad vis tiek niekas neišgirs, nes aplinkui nei žmonių, nei namų nėra“, – nepilnametė aiškino, jog jai buvo labai bloga, todėl dėl girtumo net nebūtų galėjusi išlipti iš automobilio.

„Paskui Donatas mane parvežė namo ir pasakė, kad jeigu jam parašysiu žinutę, jis galėtų atvažiuoti dar kartą“, – prisiminė ji. Mergaitė teigė labai supykusi ant savo draugės, kad ši ją paliko vieną su nepažįstamu vaikinu ir išėjo į namus.

Grįžusi į namus mergaitė nuėjo į savo kambarį ir paėmusi popieriui pjaustyti skirtą peiliuką norėjo nusižudyti. „Tada į kambarį atėjo globėjas ir peiliuką atėmė“, – keturiolikmetė aiškino, jog tuo metu buvo beviltiškoje situacijoje.

„Tada ji visa drebėjo, buvo labai išsigandusi“, – to vakaro įvykius prisiminė mergaitės globėjas.

„Noriu, kad Donatas būtų nubaustas“, – neslėpė mergaitė.

Donatas: pasiūlymas mane sudomino

Tuo metu nepilnamete pasinaudojęs vyras kategoriškai neigė, kad prieš nepilnametę naudojo prievartą. Jis pasakojo, kad vieną dieną sulaukė SMS žinutės. „Labas, ką veiki?“ – žinutės turinį citavo vyras.

„Mergina pakvietė mane atvykti, sakė, kad pas ją yra „labai padykusi pusseserė, kuri nori su manimi pasimylėti“, – pasakojo Donatas. – Kai paklausiau, iš kur ji tai žino, mergina man atsakė, jog su ja apie tai kalbėjosi. Kadangi šis pasiūlymas mane sudomino, nutariau nuvažiuoti“.

Su nepilnametėmis susitikęs vyras neslėpė iš karto supratęs, jog jos – girtos. „Kai sustojome, įpyliau joms sidro, bet man atrodo, kad merginos jo negėrė, gal tik truputėlį palaižė“, – prisiminė vyras.

Jis neslėpė, kad iš karto ėjo „prie reikalo“: „Tai šita tavo pusseserė nori mylėtis?“. „Taip, aš išlipsiu, o jūs pasikalbėkite“, – Donatas citavo keturiolikmetės pusseserės žodžius.

Vyras aiškino, kad prieš mergaitę nenaudojo jokios prievartos. „Ji sakė, kad yra daug vaikinų turėjusi, jai viskas patinka, – teisme tikino Donatas. – Kai paklausiau, ar ji nenori manęs patenkinti oraliniu būdu, ši atsakė, jog jokių problemų, ir tai padarė“.

Donatas taip pat užsiminė, kad prieš tai keturiolikmetė jai prisipažino, jog maždaug prieš mėnesį ją esą buvo išprievartavęs kaimynas.

Pusseserė išsigando, kad gali būti išprievartauta

Pareigūnų apklausta keturiolikmetės pusseseserė aiškino, kad su Donatu telefonu apie jokį pasimylėjimą nesikalbėjo – tiesiog susitiko draugiškai pasikalbėti. Taip pat nepilnametė mergaitė prisipažino, kad Donatas automobilyje buvo palietęs jos koją, tai jai nepatiko, todėl ji išlipo iš automobilio.

„Man kilo įtarimas, kad Donatas galėtų mus išprievartauti, bet nebuvo kaip pusseserei pasakyti apie tokius įtarimus“, – sakė ji.

Teisėjas: mergaitė nebuvo tokia girta, kad negalėtų pasipriešinti

Baudžiamosios bylos duomenis išanalizavęs teismas konstatavo, kad nukentėjusioji kai kuriems liudytojams apie pasimatymą su Donatu pasakojo skirtingai, jos parodymai nebuvo nuoseklūs. Be to, teismas pažymėjo, kad mergaitė santykiuose elgiasi neapgalvotai, lengvai pasiduoda kitų asmenų įtakai, jai sunku vertinti kitų asmenų netinkamą elgesį, sunkiai geba nustatyti net ir paprastesnių įvykių priežasties – pasekmės ryšius, negali įvertinti tolimesnių įvykių pasekmių, nesupranta laisvanoriškų ir prievartinių lytinių santykių skirtumo.

„Nukentėjusioji neatsako už melagingus parodymus, kadangi neturi įstatymo nustatyto amžiaus, tai leidžia abejoti nukentėjusiosios parodymais dėl prievartinio lytinio akto bei prieš ją pavartoto smurto, todėl teismas jos parodymais nesivadovauja kaip nepatikimais“, – bylą nagrinėjęs teisėjas nusprendė, kad byloje nėra jokių kitų įrodymų, paneigiančių kaltinamojo Donato M. parodymus, jog jis oraliniu būdu tenkino savo lytinę aistrą su nepilnamete jos sutikimu, nenaudodamas jokio smurto.

Teismas taip pat nusprendė, kad Donatas M. negalėjo žinoti, jog keturiolikmetei yra diagnozuotas lengvas protinis atsilikimas – esą su ja vyras bendravo mažiau nei valandą, ją matė pirmą kartą, o nukentėjusiosios psichikos problemos akivaizdžiai nebuvo matomos.

Teisėjas taip pat nusprendė, kad mergaitė galėjo pasipriešinti, jeigu būtų buvusi prievartaujama – praėjus trims valandoms po įvykio jai nustatytas 0,38 promilių girtumas.

„Ji tikrai nebuvo tiek apsvaigusi, kad girtumas būtų atėmęs galimybę suprasti su ja daromų veiksmų esmę ar priešintis kaltininkui“, – nusprendė teismas.

Pasak teismo, nors neįrodyta, kad Donatas M. seksualiai prievartavo nukentėjusiąją, tačiau nustatyta, jog jis tenkino lytinę aistrą oraliniu būdu su jaunesniu negu šešiolikos metų amžiaus asmeniu.

„Įvykio metu nukentėjusiajai buvo tik 14 metų, nors kaltinamasis teismo metu aiškino, kad jam nekilo minčių, jog nukentėjusioji yra nepilnametė, šiais kaltinamojo parodymais teismas nesivadovauja ir juos atmeta, kaip siekimą išvengti atsakomybės, kadangi jie paneigti kitais byloje surinktais duomenimis – visi teisme apklausti liudytojai bei ekspertė patvirtino, kad nukentėjusioji tikrai neatrodė vyresnė, negu iš tikro buvo, anaiptol, ji buvo labai smulki, vaikiško veido“, – pažymėjo teismas.
Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt