Į teismą atvestas šiuo metu nuo tarnybos nušalintas vyras slėpė veidą. Žuvusios garbaus amžiaus poros ir sunkiai sužaloto vyro artimiesiems ilgai laukti žinos, ar jų širdgėlos kaltininkas grįš į namus, ar bus atskirtas nuo savo artimųjų grotomis, ilgai laukti nereikėjo.

Policijos pareigūnai prasitarė, kad V. Salmono šeima neseniai pagausėjo. Po kraupios avarijos vyras nebėgo, anot liudytojo fotografo Andriaus Repšio, vos atvykus policijos patruliams, V. Salmanas iškėlė ranką ir pasakė: „čia aš“. Tad remiantis paprastai teismui pateikiamais suėmimo argumentais – V. Salmanas neturi pagrindo bėgti ir slėptis nuo teisėsaugos.

Ketvirtadienį vakare baigiasi 24 valandų sulaikymo terminas, tad teismas iki darbo pabaigos turi nuspręsti kaip elgtis su kriminalistu.

Papildyta 15:42 val.: teismas ilgai nesvarstė kaip elgtis. Vos per pusvalandį teisėja paskelbė, kad kriminalistas privalo likti už grotų. Tiesa, jis suimtas ne maksimaliam galimam teriminui (3 mėnesiai). Teismo sprendimų, V. Salmanas už grotų praleis dvidešimt dienų.

Prokuroras prašė įtariamąjį prašė už grotų laikyti du mėnesius, tačiau teismas atsižvelgė į tai, kad šeimoje auga trys vaikai, kurių du yra mažamečiai. Žmona šiuo metu nedirba. Be to, teismui pateiktais duomenimis, V. Salmano pagalbos reikia ir šeimos nariams, kurių sveikatos būklė nėra itin gera. Anot V. Salmano advokato, vyras šiuo metu vienintelis išlaiko šeimą.

Visgi vyras nepaleistas į laisvę, nes, teismo nuomone, įtariamasis gali bandyti paveikti liudytojus kol ikiteisminis tyrimas yra pirminėje stadijoje.

Kruviną avariją sukėlęs Panevėžio kriminalistas: koks jis?

Panevėžio Kriminalinės policijos vyresnysis tyrėjas 46–erių V. Salmanas nebuvo nei itin pavyzdingas, nei didelis prasižengėlis. Taip jį apibūdina kolegos. Vyras tyrė nerezonansines bylas, jam teko narplioti įvairias vagystes.

Policijos departamento atstovė Lina Nemeikaitė pateikė duomenis, kad V. Salmanas skatintas kur kas dažniau, nei baustas – skatintas devynis kartus.

Valerijus Salmanas, karjeros pradžioje
Kriminalistas yra gavęs pastabas už aplaidumą tarnyboje, papeikimus už administracinius teisės pažeidimus (ATPK) ir aplaidumą tarnyboje. Buvo pažemintas pareigose už Policijos įstatymo ir pareigūno garbės kodekso pažeidimus. Paskutinį kartą jis baustas 2014 m. vasario mėn. Tuomet vairavo automobilį, kuriam neatlikta techninė apžiūra.

Pažeminimo pareigose tyrėjas sulaukė 2000-aisiais. Tų metų gegužės 28 d. V. Salmonas automobiliu „Opel Ascona“ vėlų vakarą važiavo keliu Panevėžys – Skaistgiriai – Pušalotas. Administracinės bylos duomenimis, avarija įvyko 21.50 val. Ne tarnybos metu važiavusio pareigūno automobilis trenkėsi į metalinę tvorelę, nuo kurios atplyšusi dalis kliudė pro šalį važiavusį „VW Golf“ ir jį apdaužė. Po avarijos V. Salmonui nustatytas 1,88 prom. girtumas.

Tuomet per avariją žmonės nenukentėjo, tačiau V. Salmonui tai kaip reikiant atsiliepė karjerai..Kai teko aiškintis vadovams kas įvyko, V. Salmonas neslėpė tą vakarą gėręs alaus. Po to turėjęs važiuoti asmeniniais reikalais, draugui prireikę pagalbos, todėl sėdęs prie vairo. Visgi vyras buvo įsitikinęs, kad avarija įvyko ne dėl vartoto alkoholio, o dėl to, kad jį apakino priešpriešais link jo važiavusio automobilio šviesos.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas teigė, kad tuo metu jau būtų taikomas atleidimas, o ne pažeminimas pareigose, dabar nereikėtų kalbėti apie skaudžią pareigūno sukeltą tragedija. Anot Lietuvos policijos vadovo Sauliaus Skvernelio, per avariją žuvusių ir sunkiai sužaloto vyro artimiesiems teikiama visokiariopa pagalba.

Antradienį po krepšinio neblaivus sėdęs prie vyras perėjoje pražudė du žmones. Dar vieno būklė itin sunki.

S. Skvernelis apgailestavo, kad girti prie vairo sėdantys pareigūnai negalvoja apie policijos sistemą, savo kolegas, šeimas (V. Salmonas neseniai sulaukė šeimos pagausėjimo). Dabar V. Salmonui gresia iki dešimties metų kalėjimo. Vienas neatsakingas poelgis, anot Panevėžio E. Lapinsko, nubraukė viską, ką gero iki to buvo padaręs V. Salmano.

Karjerą kainavusi avarija, deja, V. Salmanui netapo pamoka visam gyvenimui. Jo neatsakingas poelgis, greičiausiai, postą kainuos ir Panevėžio miesto policijos vadovui Vidui Saboniui.

Pagal šiuo metu pareikštus įtarimus, V. Salmanui gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.