Kartą nesėkmingai teisme bandęs įrodyti, kad kalėjimo vadovybė jį esą nepagrįstai verčia eiti nemokamai tvarkyti kalinių pasivaikščiojimo kiemelį, A. Vertelka rankų nenuleido – jam nepalankų Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą apskundė aukštesniajam teismui, kuris palaikė nuteistąjį ir bylą grąžino nagrinėti iš naujo.

Iš Lukiškių į teismą atvežtas A. Vertelka neslėpė geros nuotaikos – vyras įsitikinęs, kad jam teisme pavyks įrodyti, jog Lukiškių TIK administracijos veiksmai buvo neteisėti ir jis ateityje nebebus daugiau verčiamas šluoti kalėjimo kiemelių.

Pasak nuteistojo, priverstinis darbas žemina jo garbę ir orumą.

„Lukiškių TIK administracija negali manęs žeminti, versdama dirbti prieš mano valią“, – teisme pareiškė „tulpinių“ vadeiva. Pasak jo, už kalėjimo administracijos reikalavimų nevykdymą buvo skirta nuobauda – papeikimas.

„Bausmių vykdymo kodekse (BVK) aiškiai numatyta, kad laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atliekantys nuteistieji gali dirbti, jei patys to pageidauja, kalėjimo arba pataisos namų administracijos parinktą darbą“, – kaip kvalifikuotas teisininkas A. Vertelka teisme dėstė savo argumentus.

Pasak jo, remiantis įstatymo nuostata, Lukiškių TIK administracija negali jo priverstinai versti dirbti.

Su tokia garsiojo kalinio pozicija kategoriškai nesutinka Lukiškių TIK ir A. Vertelkai skirtą nuobaudą dėl nurodymų nevykdymo palikęs Kalėjimų departamentas. Pasak valstybės įstaigų atstovų, įkalinimo įstaigos administracija netaiko specialių priverstinių priemonių ir neverčia nuteistųjų atlikti darbus, kurie negali būti jiems taikomi.

Teisininkų teigimu, BVK numatyta, kad visi nuteistieji privalo nemokamai dirbti pataisos įstaigų ir gretimų teritorijų tvarkymo bei nuteistųjų kultūros ir buities sąlygų gerinimo darbus.

„Nemokami darbai atliekami ne darbo metu, t. y. baigus pagrindinį darbą, jei toks yra, ir poilsio dienomis – tai specialaus pasirengimo nereikalaujantys darbai, kurie skirti nuolat prižiūrėti bei gerinti nuteistųjų buities ir kultūros sąlygas“, – pažymėjo Lukiškių TIK teisininkai.

Pasak jų, A. Vertelka ir toliau nelinkęs laikytis bausmės atlikimo reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, yra kategoriškai nusiteikęs prieš jo įtraukimą į nemokamus darbus bei piktybiškai nevykdo teisėtų įstaigos administracijos reikalavimų.

Ar A. Vertelka turės nemokamai tvarkyti kalėjimo teritoriją, teismas paskelbs dar šį mėnesį.

Už grotų bausmę atliekantis A. Vertelka su kitais „tulpiniais“ yra nuteistas dėl buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus ir jo sūnaus bei vairuotojo, Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo ir kitų nužudymų.