Trijų teisėjų kolegija atmetė R. Kairio kasacinį skundą, kuriuo jis siekė, kad būtų panaikinti anksčiau jam priimti nepalankūs žemesnių instancijų teismų verdiktai, kuriais žurnalistas D. Dargis buvo išteisintas dėl šmeižto.

„Lietuvoje teismai teisingi ir tai dar viena šauni pergalė visai žiniasklaidai!“ – po LAT nutarties paskelbimo teigė D. Dargis.

Knygų, kurios buvo išleistos 8 tūkst. egzempliorių tiražu, autoriui verslininkas R. Kairys baudžiamąją bylą buvo iškėlęs privataus kaltinimo tvarka.

Kaltindamas žurnalistą R. Kairys teigė, kad jis esą buvo apšmeižtas, jog padarė labai sunkų nusikaltimą – galėjo būti susijęs su 2000 m. Kauno mafijos tėvo Henriko Daktaro dešiniąja ranka laikomo Egidijaus Abariaus namuose įvykdytu darbininko Edmundo Borodino, nužudymu. Jo kūnas buvo rastas tik 2009 m. viduryje.

Be to, R. Kairys teigė, kad nepagrįstai jis buvo pavadintas policijos bendradarbiu bei priskirtas abejotinos reputacijos verslininkų kategorijai – esą teiginiais D. Dargis paskleidė tikrovės neatitinkančius duomenis, kuriais buvo pakirstas pasitikėjimą R. Kairiu.

Verslininkas tikino, kad bylą dėl nužudymo nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas jo atžvilgiu kaltinimus panaikino ir bylą nutraukė, nes suėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas.

„Apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties esmė ta, kad, konstatavus jos buvimą, nutrūksta baudžiamieji ir baudžiamojo proceso teisiniai santykiai, o kaltininkui nekyla jokių baudžiamųjų teisinių padarinių“, – teismui jis aiškino, kad suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui nėra galimybės išteisinti asmenį ar jį reabilituoti, todėl asmens atžvilgiu apskritai negalima teigti apie nusikalstamos veikos padarymą.

Tačiau R. Kairio iškeltą bylą išnagrinėję teismai konstatavo, kad D. Dargis neapšmeižė verslininko ir jį išteisino – nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Tas šiandien verkiantis veikėjas iš vieno provincijos miestelio net du metus mane tampė ir realiai save užsitampė, ir dar jis siekė iš manęs užsidirbti šiandien daugelio geidžiamą sumą – 100 tūkstančių eurų, – po pasibaigusių teismų procesų kalbėjo D. Dargis. – Galutinai laimėjau bylą dėl neva šmeižto ir netikros informacijos paskelbimo apie R. Kairį-Klišių, kurio pavardė minima viename iš pirmųjų išnagrinėtų Kauno „Daktarų“ gaujos veikėjų bylos epizodų – kraupioje nieko dėto darbininko žmogžudystės byloje.

Net beveik 2 metus buvau priverstas važinėti į teismus Kaune ir Vilniuje. Privalėjau aiškintis trijų teismų teisėjams, kad neturėjau tikslo apšmeižti žmogų, kuris ir taip neturi jokios garbės bei autoriteto mūsų visuomenėje.

Buvo bandyta išimti ir dvi mano pirmas knygas iš prekybos. Tačiau niekas jų neišėmė. Pravažinėjau n kilometrų dėl šios nesamonės, sugaišau nemažai valandų konsultuodamasis su savo advokate dėl šio ginčo, – ir štai po daugiau kaip 2 metų triumfavo teisybė.“

Pasak D. Dargio, jo byla turėtų būti gera pamoka visiems nusikalstamo pasaulio atstovams, kurie gali sumąstyti ginti savo reputaciją.

„Tai bus pamoka visiems, kurie nori pasipinigauti ar nuskausminti žurnalistus, nebijančius drąsiai drėbti nemalonius faktus ir po to toliau atstovėti už savo paskleistą informaciją ir jos šaltinius“, – sakė populiarių knygų autorius.

Tuo metu R. Kairys anksčiau yra sakęs, kad dėl knygose aprašytos istorijos apie nužudymą jis turėjo didelių problemų.

„Žurnalistas pateikė nepatikrintus faktus, dėl to aš turėjau labai daug problemų, net išsikėliau gyventi iš Kauno, – sakėjis. – Pasekmės labai liūdnos – mano gyvenimas apsivertė visu 100 proc.“