Mažylio tėvas sulaikytas, jam pareikšti įtarimai dėl sunkaus kūno sužalojimo. Įtariamojo motina gina savo sūnų, tikindama, kad jis mažylio nuskriausti negalėjo

Skrieja abipusiai kaltinimai

„Vaiko būklė vis dar sudėtinga, smegenyse kaupiasi skysčiai. Gera žinia tik ta, kad traukuliai retėja“, – AlytusPlius.lt žurnalistei telefonu sakė vaiko motina. Ji tikino vakar nuvažiavusi į klinikas ir tebesanti šalia jo visą laiką.

Kai AlytusPlius.lt žurnalistė lankėsi jos namuose, juose likusios kūdikio prosenelės telefonas netilo, ragelyje vis pasigirsdavo išsigandusios nepilnametės balsas.

„Vaiko tėvo motina su marčiomis mane užsipuolė, pastūmė, po to atsiprašė – esą netyčia, apšaukė mane žudike. Kaltina, kad vaiką sumušiau aš. Grasina televizijoms papasakoti, kad laksčiau su vaikinais. Bijau čia būti viena“, – savo senelei guodėsi netrukus 17-os sulauksianti mažylio motina.

Praėjusią naktį iš užsienio grįžęs keliais metais vyresnis jos brolis bandė seserį raminti ir žadėjo netrukus vykti į Kauną.

„Niekas jos ten neužsipuolė, prasilenkdama tik pasisveikinau“, - sakė sūnaus sumušimu įtariamo 26 metų Giedriaus M. motina Genovaitė.

Apie nepilnametę savo jauniausio sūnaus išrinktąją ji negalėjo pasakyti nė vieno gero žodžio, bet tiesiogiai ir nekaltino. „Giedrius nuo pat gimimo savo vaiku rūpinosi - visas kaimas tą matė ir net kalbėjo, kad kaip katė su kačiuku tamposi“, - kalbėjo moteris. Anot jos, sūnus mokėjo kūdikiu pasirūpinti ir buvo priverstas tą daryti vos jam gimus, nes motina vos parsivežusi mažylį kelioms dienoms buvo išlėkusi iš namų. Maždaug po mėnesio dingo gal dviem savaitėms. „Tada iš užsienio grįžęs brolis kažkur landynėje ją surado ir namo partempė“, - pasakojo Genovaitė.

Ji tikino, kad sūnus, gimus kūdikiui, buvo pasiėmęs tėvystės atostogų. Jis gyveno kartu su vaiku ir jo motina jos tėvų namuose. Pas savo motiną su vaiku praėjusį savaitgalį grįžo jau antrą kartą: pirmąsyk tą padarė, kai vaiko motina ilgam dingo iš namų. Šįsyk buvo nusiteikęs mažyliu irgi rūpintis ilgiau.

„Jis sakė, mam, gal tu pažiūrėsi, kai aš išeisiu į darbą? Bet aš gi irgi dirbu, o marčios namuose - trys bobos sėdi ir negali vaiko pažiūrėti? Bet jis matė, kad vaiko motina juo nesirūpina, tai ir nenorėjo su ja palikti“, - dėstė Genovaitė.

Ji pasakojo, kad sūnus mažylį mylėjo ir juo rūpinosi: mokėjo ir sauskelnes pakeisti, ir mišinuką išvirti, ir maitindavo, ir naktimis keldavosi. „Dabar ji (marti) visą kaltę nori Giedriui suversti, bet jei vaikas buvo parvežtas sumuštas, tai kodėl jos visą naktį jo kančią stebėjo, o ne iš karto greitąją kvietė?“ - piktinosi į areštinę uždaryto sūnaus motina.

Jai apmaudu ir dėl to, kad Giedriaus išrinktoji iš pradžių slėpė savo tikrąjį amžių - sakėsi esanti pilnametė. Savo tikrą amžių pasakė tik atvykus medikams, kurie buvo iškviesti, kai būdama nėščia Giedriaus motinos namuose blogai pasijuto.

Motina - ne šventuolė

Kalbėdama apie savo anūkę, nepilnametės senelė Elė neslėpė, kad vaiko motina ne šventuolė. Tačiau močiutė įsitikinusi, kad kūdikio sumušti ji tikrai negalėjusi. „Jeigu kada nors būčiau mačiusi, kad ji purto, muša savo vaiką, aš ją pati savo rankomis būčiau prikūlusi. To nebūtų leidusi ir mano dukra, jos motina. Be to, kai šeštadienio vakarą tėvas kūdikį pasiėmė į savo namus, anūkei paskambino jo motina ir liepė vaiko jos sūnui neduoti, esą pastaruoju metu degtinė vyrui susuko protą, jis tapo neprognozuojamas ir vaiku pasirūpinti nesugebės“, – kalbėjo senolė Elė.

Senolės teigimu, kūdikio tėvai prieš nelaimę apie mėnesį gyveno kartu merginos tėvų namuose, su jos motina ir senele. Nepilnametės tėvas šiuo metu dirba Norvegijoje. Pora artimiesiems buvo prasitarusi apie ketinimus susituokti civilinės metrikacijos skyriuje.

Šeštadienio rytą vaiko tėvas, būdamas geros nuotaikos, atsikėlė ir autobusu išvažiavo į Žagarių kaimą pas savo motiną. Vakare jis sugrįžo pasiimti vaiko, bet jo nuotaika buvo subjurusi. „Nežinau, kas tarp jų įvyko. Ryte jis paliko mano anūkę dar miegančią, o vakare atvažiavo visai kitoks. Gal jam kas nors ko nors prikalbėjo“, – svarstė moteris.

Elė tvirtino, kad nepilnametė motina vaiko nemaitino krūtimi, todėl pernelyg nesipriešino, kad tėvas vaiką išsivežtų.

Paklausta, kodėl anūkė leido tėvui išsivežti vos dviejų mėnesių kūdikį, senolė teigė, jog ji pati bandžiusi vyriškį įkalbėti palikti jį namuose su motina, tačiau jis nesutiko. Vyras tą vakarą Giedrę kvietė kartu su juo ir vaiku važiuoti į jo kaimą skinti obuolių, tačiau nepilnametė atsisakė, motyvuodama, kad jai skauda nugarą.

Kūdikį motinai tėvas parvežė sekmadienio vakarą. „Jis vaiką su lopšeliu nutrenkė ir netaręs nė žodžio išvažiavo. Mažylis tą vakarą buvo labai neramus, tačiau pernelyg nekreipėme į tai dėmesio, nes jis visuomet toks buvo, dažnai verkdavo. Visos trys – anūkė, aš ir jos mama vaiką supome pasikeisdamos. Tik apie 4 valandą nakties, bekeisdama sauskelnes Giedrė pastebėjo mėlynes ant jo kūnelio“, – pasakojo moteris.

Pritrūko kantrybės nuraminti kūdikį

Nepilnametė motina AlytusPlius.lt žurnalistei telefonu pasakojo, kad tik išaušus rytui, apie 6 valandą, paskambino vaiko tėvui ir paklausė, iš kur ant vaiko kūno mėlynės. „Iš pradžių teigė, kad nežino, sakė gal brolio vaikai šokinėdami ant lovos užgriuvo, paskui teisinosi, kad vaikas nukrito nuo lovos. Mačiau, kad vaiko rankytė drebėjo, pamaniau, kad gal jam šalta, todėl apklosčiau. Drebuliai kartojosi, ėmė drebėti ir jo kojytės, tada iškviečiau greitąją. Kai Giedrius suprato, kad geruoju visa tai nesibaigs, vaiko sumušimu jis ėmė kaltinti mane“, – pasakojo nepilnametė.

Jos senelė įsitikinusi, kad kūdikį tėvas primušė dėl to, kad nepavyko jo nuraminti ir, netekęs kantrybės, jį ėmė purtyti ir mušti.

Užklupo pogimdyvinė depresija

Merginos senelė atviravo, kad po gimdymo jos anūkei medikai pripažino pogimdyvinę depresiją. Esą vienu metu ji garsiai kalbėjo net apie tai, kad kūdikį paliks gyvybės langelyje, tačiau, pasak senelės, tai tebuvo momentinė anūkės emocija, esą nepilnametė visuomet rūpinosi vaiku ir jo niekada neskriausdavo.

„Kai sesuo susinervindavo, supykdavo, ji palikdavo vaiką mamai ar močiutei ir išeidavo kelioms valandoms, tačiau neteko matyti jos skriaudžiančios kūdikį. Jeigu taip būtų, pats pasiimčiau jį globoti“, – sakė nepilnametės brolis.

Ponia Elė pasakojo, kad namiškiai, sužinoję apie nepilnametės anūkės nėštumą, šią žinią priėmė priešiškai, siūlė jai pasidaryti abortą, tačiau tada ji kategoriškai atsisakė, teigdama, kad vaiką užsiaugins ir nesvarbu, ar tėvas jį pripažins.

Mergina vienoje Alytaus rajono vidurinėje mokykloje baigė 9 klases. Brolio pasakojimu, su bendraamžiais sutarti jai nesisekė, todėl perėjo mokslus tęsti į profesinio rengimo centrą. Tačiau ir ten situacija nebuvo geresnė, todėl mergina nusprendė visiškai nutraukti mokslus. Su vaiko tėvu ji susipažino maždaug prieš pusantrų metų. Iki šiol nepilnametė niekur nedirbo, o kūdikio tėvas darbą turėjo.