„Pegaso“ administracija vaikinų kaltinimus neigia, o policija ir medikai pripažįsta, kad klube iš tiesų būna daug muštynių.

Nukentėjusieji: apsaugininkai provokuoja konfliktus

Dienraščio „Šiaulių naujienos“ žurnalistus smurtą naktiniame klube patyrę jaunuoliai pasitiko prie Šiaulių miesto savivaldybės. Kovoti už savo teises pasiryžę vaikinai čia atėjo su pareiškimu miesto merui, kad pagaliau būtų nutrauktas „Pegaso“ apsaugos darbuotojų savivaliavimas ir agresija prieš šio klubo lankytojus.

Smurtą naktiniame klube patyrusių jaunuolių teigimu, spalio 12-ąją šiame klube buvo žiauriai sumuštas Giedrius Viktoravičius, o jį sumušęs, kaip vėliau paaiškėjo, vieno iš klubo apsaugos darbuotojų sūnus nieko nelaukęs pasišalino. Spalio 24-ąją „Pegaso“ apsaugos darbuotojų esą buvo sumušti Tadas ir Marius Paliulioniai - pastarajam buvo sulaužyta nosis. 

Nukentėję jaunuoliai mano, jog iš klubo „Pegasas“ dingsta filmuota medžiaga, daromas spaudimas nukentėjusiems nerašyti pareiškimų. Tad smurtą patyrę vaikinai nusprendė netylėti.

„Mes žinome, kad klube „Pegasas“ apsaugos darbuotojais dirba buvę ir esami Šiaulių policijos pareigūnai. Manome, kad šie asmenys yra net organizuota grupė, kuri iškraipo parodymus, daro spaudimą nerašyti pareiškimų, siūlo trauktis ir neviešinti įvykusių konfliktų. Mus šiame naktiniame klube rimtai sužalojo, o policija jokių veiksmų dėl tokių išpuolių nesiima. Baisiausia, kad apsaugos darbuotojai šiame klube vietoj to, kad konfliktuojančius asmenis išskirtų, patys provokuoja konfliktus ir dėl to nukenčia nekalti piliečiai“, - savo nepasitenkinimą išreiškė naktiniame klube „Pegasas“ sužalotas T. Paliulionis.

Vaikinai teigė, kad yra ir daugiau nukentėjusiųjų nuo šios „Pegase“ veikiančios grupuotės, tačiau ne visi ryžtasi kreiptis pagalbos, nes yra įbauginti. 

Todėl jie nusprendė ne tik viską, kas vyksta šiame klube, iškelti į viešumą, bet ir sukurti visuomeninę organizaciją „Savigyna“, kuri padės žmonėms susidūrusiems su neteisėta veikla.

„Jei valstybė mūsų neapgina, tai mes patys apsiginsime. Mes norime pasitikėti, gerbti, mylėti policiją, o ne jos bijoti“, - tikino naktiniame klube „Pegasas“ sumušti jaunuoliai. 

„Pegasas“: vaikinų kaltinimai nepagrįsti

Naktinio klubo „Pegasas“ direktorius Evaldas Gelžinis patikino, kad šie žmonės aiškiai nori pakenkti ir sugadinti „Pegaso“ reputaciją bei neturi jokių įrodymų savo kaltinimams pagrįsti.

„Po spalio 12 ir 24 dienos įvykių mūsų klube šie jaunuoliai žadėjo, kad viskas taip nepasibaigs ir mes dėl to nukentėsime. Pirmiausia konflikto metu, kai vienas iš šių vaikinų susimušė su mūsų apsauginio sūnumi, jie abu buvo išmesti lauk, jiems abiem buvo iškviesta policija ir visai nesvarbu, ar tai buvo sūnūs, ar ne sūnūs. Kitu atveju, kai jie tikina, kad buvo sumušti mūsų apsaugos darbuotojų, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šie vaikinai pirmieji ant jų puolė. Tuomet mes iškvietėme policiją. Pagalvokite, jei apsaugos darbuotojai būtų juos nei iš šio, nei iš to mušę, ar būtų sau kvietėsi policijos pareigūnus? Tai net nelogiška. Tie vyrukai gąsdino mūsų apsauginius, tikino, kad viskas blogai baigsis. Bet mes esame pasiryžę ginti savo naktinio klubo garbę. Mūsų baro politika tokia, kad pas mus pasilinksminti atėję klientai jaustųsi saugiai, todėl agresyviai nusiteikę ar nuo alkoholio agresyvėjantys asmenys tiesiog yra išprašomi lauk. Policijai mes pateikėme visus šių įvykių vaizdo įrašus, o dėl klaidinančių šių jaunuolių kaltinimų taip pat nesiruošiame tylėti“, - savo poziciją išdėstė E. Gelžinis. 

Medikai: naktiniame klube daug sužalotų

Pasak nukentėjusių vaikinų, greitosios medicinos automobiliais naktiniame klube „Pegasas“ sužaloti asmenys vežami tiesiog konvejeriu.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė patvirtino, kad tokių atvejų tikrai yra nemažai. 

„Kiek tų iškvietimų būna, mes neskaičiuojame, tačiau kad jų yra - faktas. Ypač nemažai sužalotų šiame klube atsiranda švenčių ir savaitgalių dienomis. Tada ir mums, ir pareigūnams tikrai tenka važiuoti į naktinį klubą „Pegasas“. Tų sužalojimų būna įvairių – tai vienų galvos sudaužytos, kitų lūpos praskeltos, kaktos sumuštos ar akys dujų balionėliais pripurkštos“, - sakė E. Kukaitienė.

Policija: pradėti ikiteisminiai tyrimai

Šiaulių naktiniame klube „Pegasas“ sumuštų vaikinų kaltinimus, kad policijos pareigūnai ignoruoja jų pareiškimus ir dangsto smurtą prieš naktinio klubo lankytojus naudojančius apsaugos darbuotojus paneigė Viešosios policijos skyriaus viršininkas, laikinai einantis Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato viršininko pareigas Eugenijus Takuševičius.

„Galiu pasakyti, kad dėl jų yra pradėti ikiteisminiai tyrimai, taip pat iš naktinio klubo „Pegasas“ yra paimta vaizdo medžiaga, kuri bus analizuojama. Visą šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja prokuroras. Tad tyrėjas, kuris tiria šią bylą, vadovaujasi jo nurodymais. Todėl niekas iš šalies nelemia šios bylos eigos, tai tiesiog būtų neįmanoma, nes mes esame teisinė valstybė. Aš suprantu, kad žmonės norėtų, kad tos bylos būtų sprendžiamos greičiau, bet praktika rodo, kad tokie dalykai užtrunka net iki keleto mėnesių“, - sakė E. Takuševičius.

Viešosios policijos skyriaus viršininkas patikino, kad jei peržiūrėjus turimus vaizdo įrašus bus matyti, kad apsaugos darbuotojai per daug sau leido ir iš tiesų buvo kalti dėl incidento, tai jie bus patraukti atsakomybėn.

„Kol kas galiu atsakingai pareikšti, kad jokios grupuotės, kuri vienaip ar kitaip lemtų bylos eigą, tikrai nėra“, - sakė E. Takuševičius.