Normacot'e gyvenanti 37 metų Rita Jablonskaitė buvo sausį nuteista kalėti 12 mėnesių už dalyvavimą organizuotoje grupuotėje, kuri buvo sukūrusi netikras elektronines buitinės technikos parduotuves. Čia technikos nusipirkę žmonės jos taip ir negaudavo.

Vėliau R. Jablonskaitė kreipėsi į Londono baudžiamąjį apeliacinį teismą, kur jos advokatai užginčijo bausmę teigdami, kad ji pažeidžia lietuvės vaikų teises į šeimyninį gyvenimą pagal Europos žmogaus teisų konvencijos 8-ąjį straipsnį. Tačiau jos apeliaciją teismas atmetė teisėjų kolegijai nusprendus, kad turi būti balansas tarp jos šeimos žmogaus teisių ir būtinybės ją nubausti už įvykdytą rimtą nusikaltimą.

Teismui buvo pranešta, kad R. Jablonskaitė ir dar trys lietuviai – 27 metų recidyvistas Spartakas Grachauskas, 53 metų Lilija Gincman ir 52 metų Aleksas Bagdonavičius – buvo nuteisti sukčiavimo ir pinigų plovimo byloje.R. Jablonskaitė neigė žinojusi apie žmonių apgaudinėjimą ir sakė, kad leido iš Lietuvos atvykusiam mokyklos laikų draugui naudotis savo banko sąskaita. Tačiau teisėjai nepatikėjo šiuo paaiškinimu.

Moters advokatai sakė, kad jos įkalinimo bausmė yra neproporcionali, nes neigiamai veikia jos tris vaikus, kadangi jos vyriausia aštuoniolikmetė dukra, kuri yra nėščia, dar turi rūpintis dviem jaunesniais vaikais.

Tačiau teisėjai atmetė jos apeliaciją pripažindami, kad laisvės atėmimo bausmė buvo būtina. „Ji žinojo, kad dalyvauja nusikalstamoje veikloje ir siekė apgauti prisiekusiuosius. Be to, jos vaikai yra paaugę ir jais galės pasirūpinti giminaičiai“, – nusprendė teismas.