Sukčiavimu, neteisėta juridinio asmens veikla ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu įtariami trys Utenos gyventojai – dviejų bendrovių direktorė 34 metų S. L., 32 metų bendrovės direktorius L. V. ir 31 metų G. J.

„Ši didelės apimties – 35 tomų - baudžiamoji byla, apjungusi 57 ikiteisminius tyrimus iš visų šalies miestų ir rajonų, yra neeilinė ne tik apimtimi, bet ir savo svarba, nes ji padėjo atskleisti, kaip sukčiautojai siekė pasipelnyti iš finansinės apgaulės, apgaudinėjo žmones ir kenkė kitų, sąžiningų gamintojų geram vardui, šalies verslo prestižui“, - teigia Utenos rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Audrius Mačerauskas.

Kaip įtariama, bendrininkų grupė, turėdama tikslą apgaule savo naudai įgyti didelės vertės svetimą turtą, suklastojo Klaipėdoje, Kalnupės gatvėje, registruotos bendrovės žinomai tikrus apskaitos dokumentus ir apgaule pasisavino beveik 199 tūkst. litų, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

„Pagal skelbimus laikraščiuose užsisakę nestandartinius baldus ar duris ne vienas šimtas šalies gyventojų pateko į sukčiautojų pinkles ir prarado pinigus. Kaltinamieji buvo suplanavę savo nusikalstamą veiklą ir veikė kaip bendrininkų grupė, ši aplinkybė sunkina jų baudžiamąją atsakomybę“,- teigia Utenos rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Ramūnas Dubrava.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pernai kovo mėnesį S. L., L. V. ir G. J. susitarė, kad balandį nupirks šalyje įregistruotos uždaros akcinės bendrovės akcijas ir vadovaus įsigytam juridiniam asmeniui, kuris bus naudojamas neteisėtai veiklai – apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto nuslėpimui. Kaip tarė, taip ir padarė – buvo nupirktos akcijos, įmonei vadovauti patikėta S. L., prekybos direktoriumi paskirtas L. V., nusikalstamos grupės veikloje prikalbinta dalyvauti ir pardavimų vadove paskirta G. J.

Taip buvo įsigyta įmonė, kurios vadovai, panaudoję ją neteisėtai veiklai, iš esmės nė nesiruošė pradėti durų, baldų, buitinės technikos ar kitų prekių gamybos ir pardavimo, nes jos tikslas buvo tik priimti pinigus iš gyventojų ir po to pasidalyti juos tarpusavyje.

Bendrininkų grupės nariai, realizuodami nusikalstamą sumanymą, reguliariai teikė reklaminius skelbimus įvairių šalies regionų – Alytaus, Anykščių, Biržų, Birštono, Druskininkų, Elektrėnų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Marijampolės, Kaišiadorių, Kupiškio, Kelmės, Klaipėdos, Prienų, Pasvalio, Pakruojo, Utenos, Tauragės, Trakų, Vilkaviškio, Šakių, Švenčionių, Zarasų rajonų laikraščiuose apie tai, kad greitai, pigiai ir kokybiškai pagamins nestandartinius baldus ir kokias tik pageidaujama duris.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Utenos apskrities skyriaus specialistai nustatė, kad tyrimui pateikti bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentai ir surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys patvirtino, jog apskaita buvo tvarkyta nesilaikant įstatymų, todėl iš dalies negalima nustatyti turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros nuo pernai balandžio iki gruodžio mėnesio 1 dienos.

Įmonėje nebuvo grynųjų pinigų apskaitos – neužregistruotos grynųjų pinigų priėmimo ir išmokėjimo ūkinės operacijos, pinigų priėmimui ir išmokėjimui nesurašyti kasos pajamų, išlaidų orderiai, todėl negalima nustatyti kaip bendrovės veikloje buvo panaudotas turtas – pagal bendrovės pinigų priėmimo kvitus gauti 265592 litai.

Įtariamiesiems L. V. ir S. L. paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai vėliau pakeisti įpareigojimais periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir dokumentų paėmimu, G. J. skirtas dokumentų paėmimas.

Įstatymas tam, kas įsteigė ar vadovavo juridiniam asmeniui, naudojamam neteisėtai veiklai nuslėpti, numato dvejų metų laisvės atėmimo bausmę;
kas apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą arba paslėpė, sunaikino ar sugadino apskaitos dokumentus, jeigu dėl to negalima iš dalies arba visiškai nustatyti asmens veiklos, jo turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio ar struktūros, baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų; kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengė didelės vertės turtinės prievolės ar ją panaikino, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.