3.40 val. bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Prienų r. Prienų sen. Balbieriškio miestelyje dega bažnyčia.

Į įvykio vietą išsiųstos 5 autocisternos ir 2 autokeltuvai. Apie 4.25 val. gaisrui gesinti išsiųstos dar 3 autocisternos.

Kaip DELFI informavo ugniagesiai, medinė bažnyčia sudegė visiškai, sugriuvo jos sienos. Patikslintais duomenimis, įvykio vietoje dirba 11 autocisternų, 2 autokeltuvai, štabo automobilis. Už 700 metrų nuo bažnyčios pastatyta mobili vandens pumpavimo stotis, vanduo buvo tiekiamas iš Nemuno.

7 val. ryto gaisras lokalizuotas dar nebuvo.

Per gaisrą nukentėjo du ugniagesiai: vienas apdegė rankas, kitam nuo kaitros pasidarė bloga. Medikai pagalbą jiems suteikė vietoje.

Kaip LRT televizijai sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (APGV) viršininko pavaduotojas Romualdas Paciūnas, gaisras pastebėtas per vėlai. Apie jį naktį pranešė kūdikio maitinti atsikėlusi moteris.

Pasak R. Paciūno, buvo kilęs pavojus ir greta esantiems namams, tačiau liepsnos į juos nepersimetė.

Gaisro priežastys kol kas neaiškios. Šiuo metu į įvykio vietą vyksta specialistai iš Vilniaus, kurie turėtų aiškintis, dėl ko kilo gaisras.

Įvykio vietoje esantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis BNS sakė, kad gaisras likviduotas 8 val. 30 min.

Įvykio vietoje dirba ekspertai, kurie bandys nustatyti gaisro priežastį. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Gaisrą gesino beveik 30 pareigūnų, buvo atvykę 11 autocisternų, du keltuvai, įkurtas štabas.

Sudegusi medinė Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčia buvo pastatyta XIX amžiaus pabaigoje.

"Šis objektas ne kartą buvo tikrintas, buvo aiškinta, ką reikia būtinai padaryti, nežinau, ar tai sąlygojo šitą gaisrą. Mes aktyviai bendraujame su dvasininkais. Bažnyčių pas mus yra daug. Signalizacijos kainuoja nemažai, ne visos bažnyčios sugeba tai gali padaryti. Šios bažnyčios gaisras, matyt, pastūmės susitikinėti su aukštesniąja dvasininkija, ieškoti būdų, priemonių. Matote, į metus po dvi-tris bažnyčia dega. Kai kurios priklauso Kultūros paveldui, be to, kaimas lieka be bažnyčios - dvasingumo simbolio", - BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis.

Specialistė: pražuvo apie 12 kultūros paveldo vertybių

Balbieriškio bažnyčios gaisre sudegė 12 į kilnojamų kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktų vertybių, sako Prienų rajono savivaldybės kultūros paveldo apsaugos specialistė Edita Jakimavičiūtė.

"Į kilnojamų kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktų vertybių buvo apie dvylika. Bažnyčioje buvo vargonai, maždaug 1802 metų, paveikslai 17-18 amžiaus, stacijos, trys mediniai altorėliai", -BNS sakė gaisravietėje esanti specialistė.

Ji teigė negalinti pasakyti, kokia prarastų objektų vertė. Pasak E.Jakimavičiūtės, padarytą žalą nustatys į įvykio vietą atvykstantys Kultūros paveldo departamento atstovai.

Balbieriškio miestelio bendruomenės pirmininkas Saulius Narūnas „Laisvajai bangai“ apie bažnyčios gaisrą: „Pirmas įspūdis tai buvo toksai, lyg tai kažkas... Lyg kažko artimo netenki... Na vis tiek, pavyzdžiui, ta bažnyčia buvo mums kaip miestelio simbolis – tiesiog įvažiuojant į miestelį visą laiką matai, išvažiuojant lyg ir su ja atsisveikini… Toks sukrėtimas – net nesupranti savyje, kas darosi...“.

Bendruomenės pirmininkas įsitikinęs, kad Balbieriškis neliks be maldos namų. Jo teigimu, bus atidaryta sąskaita paramai gauti iš organizacijų ir pavienių asmenų.

„Vien tik savo jėgomis neatstatysime, bet yra yra geranoriškų žmonių, kurie tikrai padės mums“, - sakė S. Narūnas.