Antradienio rytą, kaip įtariama, nestabilios psichikos jaunas vyras atėjo į STT priimamąjį, ėmė reikšti nesuprantamas pretenzijas bei reikalavimus, o paskui puolė STT apsaugos darbuotoją bei greta buvusį pareigūną peiliu - abiem smogė į kojas. Paskui, sulaikant, peiliu sužalojo trečią pareigūną, ketvirtam spyrė į veidą. Užpuolikas bandė pabėgti, tačiau buvo sučiuptas. Sulaikymo metu jis irgi nukentėjo nuo savo peilio - persipjovė delną.

STT priimamajame peiliu sužaloto pareigūno 22 metų A. K. (apsaugos darbuotojo) būklė buvo labai sunki - jam perpjauta arterija, vyras smarkiai nukraujavo. Apie dešimtį STT pareigūnų sunkiai sužalotam kolegai davė kraujo.

A. K. buvo atlikta operacija, ji buvo sėkminga. Sužeistojo būklė stabilizavosi, jauno vyro gyvybei pavojaus nebėra.

Kitų dviejų sužalotų pareigūnų - V. K. (gim. 1985 m.) ir V. G. (gim. 1956 m.) - gyvybei pavojus nebuvo kilęs, jie gydosi namuose.

Nikolajus T. parą praleido Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje. Nors šio žmogaus elgesys labai keistas ir neadekvatus, psichiatrinėje įskaitoje jo pavardės nėra. Jo tėvai gyvena Šilutės rajone.

Šis žmogus jau senokai žinomas spec. tarnyboms (policijai, Valstybės saugumo departamentui ir kt.) dėl nesibaigiančių nesuprantamų skundų ir pareiškimų. Jis vis užeidavo į policijos ir kt. įstaigas, pasidalindavo savo nerišliomis, beprasmėmis mintimis, bet iki šiol buvo neagresyvus.

Vien į Vilniaus apskrities policiją Nikolajus T. pastaruoju metu buvo atėjęs porą kartų. Beje, pareigūnai atkreipė dėmesį, kad niekur nedirbantis Nikolajus T. apsirengęs gan nepigiai.

Kartą jis pranešė, kad Valstybės saugumo departamentas jo nepriima į tarnybą, esą dėl to kaltas departamento direktorius, kuris „nieko nesupranta“. Paklaustas, kodėl dėl to atėjo į policiją, atsakė, kad „tvarką šalyje užtikrina policija“. Paskutinį kartą Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate jis lankėsi prieš porą savaičių - pasak pareigūnų, vėl šnekėjo nesąmones.

Trečiadienį kiek po 15 val., vos baigus apklausą prokuratūroje, Nikolajų T. konvojus atvežė į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Prokuratūra vyrą prašo suimti.

Atvežta įtartinos psichinės būklės vyras, pamatęs žurnalistus, ėmė garsiai greitakalbe kartoti „Ne heroino mafijai Vilniuje!“ (tą patį jis šaukė ir antradienį prie STT pastato, kai surakintas buvo vedamas į greitosios pagalbos automobilį).

Valstybės skirta advokatė neabejoja, jog vyrui bus paskirta psichiatrinė ekspertizė, kad būtų išsiaiškinta, ar Nikolajus T. pajėgus atsakyti už kruviną išpuolį STT pastate.

Prokurorė Margarita Valantiejienė į teismą kreipėsi su prašymu vyrą laikyti suimtą maksimalų leistiną laiką - 3 mėnesius. Teismas prašymą patenkino.

Pasak M. Valantejienės, dėl psichiatrinės ekspertizės prokuratūra į teismą nesikreipė. Ar bus tai padaryta vėliau, kol kas, anot prokurorės, nenuspręsta.