Kaip tik trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė kelių eismo įvykių aukų atminimo diena. Tačiau incidentų miesto ir šiandien nepavyko išvengti.

Sekmadienio popietę Dariaus ir Girėno bei Parko gatvių sankryžoje susidūrė automobilis ir dviratis. Incidentas įvyko pėsčiųjų perėjoje. „Ford“ vairuotoja tikino nepastebėjusi joje dviratininko, nes tas dviračio per gatvę nesivedė, o juo važiavo. Į perėją jis esą įvažiavo staiga, tad išvengti susidūrimo nepavyko. Po gana stipraus smūgio dviračiu važiavęs vyras atsidūrė ligoninėje, jam sužalota galva.


Avarijos aplinkybes pareigūnai dar tiria, tačiau jau nustatyta, kad automobilį vairavusi moteris buvo visiškai blaivi. Dėl dviratininko blaivumo aiškinsis medikai.

Priežasčių daug ir įvairių

Tiesa, Panevėžys eismo įvykiais nėra išskirtinis. Nors kelių pareigūnai nuolat primena mažinti greitį, būti atidesniems ir prie vairo sėsti tik blaiviems, kiekvieną dieną šalyje įvyksta eismo nelaimių, kurių buvo galima išvengti.

Panevėžio apskrities VPK atstovės viešiesiems ryšiams Rasos Černiauskaitės teigimu, kiekvienais metais, Pasaulinę kelių eismo įvykių aukų atminimo dieną, policijos pareigūnai dalija atšvaitus, rengia reidus ir labai džiaugiasi, jeigu tą dieną netenka išrašyti nė vieno pažeidimų protokolo. Tačiau eismo įvykių suvestinės didelio optimizmo nekelia.


„Šių metų sausio–spalio mėnesiais Panevėžio apskrityje iš viso užregistruota 246 įskaitiniai – tokie, kai fiziškai nukenčia bent vienas žmogus, – eismo įvykiai, jų metu žuvo 20 žmonių, o buvo sužeisti dar 284“, – „Sekundei“ pasakojo R. Černiauskaitė.

VPK atstovės duomenimis, 2015-aisiais tuo pačiu laikotarpiu įskaitinių įvykių buvo užregistruota 5 procentais mažiau, tačiau žuvusiųjų buvo daugiau – 28 žmonės.

„Priežastys, kodėl įvyksta nelaimės, yra labai įvairios, tačiau šiais metais daugiausia žuvusiųjų buvo dėl vairavimo išgėrus, saugaus greičio nesilaikymo bei oro sąlygų nepaisymo“, – apgailestavo R. Černiauskaitė.

Daugiausia žūsta pėsčiųjų

Tuo metu bendri Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenys rodo, kad šalyje nelaimių pasitaiko vis rečiau. Per pastaruosius 10 metų žuvusiųjų keliuose sumažėjo daugiau kaip 3 kartus, o sužeistųjų – daugiau nei dvigubai.

2015 metais buvo užregistruotas 3 161 eismo įvykis, kurio metu 241 žmogus žuvo ir 3 777 buvo sužeisti. Iš visų eismo dalyvių didžiausią žuvusiųjų dalį sudarė pėstieji, o sužeistųjų – automobilių keleiviai.

Nuo 2016-ųjų pradžios iki spalio mėnesio pabaigos buvo užregistruoti 2 768 eismo įvykiai, kurių metu žuvo 153 žmonės ir 3 310 žmonių buvo sužeista. Palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, keliuose žuvo 15 procentų mažiau žmonių, tačiau sužeista buvo 11,5 procentų daugiau.

1 785 eismo įvykius sukėlė vairuotojai, 169 – pėstieji, o 126 – dviratininkai. Neblaivūs vairuotojai sukėlė 198 eismo įvykius, pražudė 14 žmonių ir sužeidė 252 žmones. Tiek pat žmonių pražudė ir asmenys, neturintys teisės vairuoti.

Šiemet Lietuvos keliuose žuvo 7 vaikai, iš kurių 3 buvo pėstieji.