Ketvirtadienį buvo planuojama apklausti ir Kauno medikę Laimą Bloznelytę. Ji vienoje televizijos laidoje pareiškė, kad pas ją į kabinetą buvo atėjusi L. Stankūnaitė, jos sesuo, A. Ūsas ir mažametė mergaitė. Šio susitikimo metu, pasak medikės, A. Ūsas paprašė nuo lytinio organo pašalinti maždaug 10 cm pigmentinę dėmę.

L.Bloznelytė teismui atsiuntė dokumentus, įrodančius, kad ji išvyksta į seniai suplanuotą komandiruotę. Dėl to medikės apklausa perkelta į kitą savaitę.

S. Stankūnas: prieštaravome dukros santykiams su D.Kedžiu

L. Stankūnaitės tėtis Stasys Stankūnas teisme liudijo, kad A. Ūsą asmeniškai pažinojo. „Matėsi, kad žmogus nori padėti“, - sakė S. Stankūnas. Liudytojo tvirtinimu, A. Ūsas jų namuose lankėsi tris kartus padėdamas kovoje dėl vaiko auginimo: kartą vienas, kitąkart su vaikų teisėmis, trečiąkart atvyko dėl buto apžiūros.

„Santykiai su dukra buvo gana įtempti - mes prieštaravome draugystei su Kedžiu, nes vyras buvo metuose, o jai tebuvo 16“, - prisipažino S. Stankūnas. Jo tvirtinimu, D. Kedys niekad neatėjo susipažinti su jais. Tėvo nuomone, poros „santykiai nebuvo normalūs“, tačiau dukra nenorėjo nieko girdėti. „Laima troško laisvės. Kaip matote, ją ir gavo“, - kalbėjo S. Stankūnas.

Tėvų namus L. Stankūnaitė paliko 16-os, kada apsigyveno pas Kedžius. Su D. Kedžiu ji draugavo nuo 15-os. S. Stankūno tvirtinimu, jis norėjęs kreiptis į policiją, jog 15-metė dukra turi lytinių santykių su 30-mečiu. Tačiau žmona jį nuo tokių veiksmų atkalbėjo.

Liudytojo teigimu, kai gimė mergaitė, jie bendravo su anūke. Mergaitei buvo metukai, kai L. Stankūnaitė grįžo gyventi į tėvų namus. Pasak S. Stankūno, D. Kedys L. Stankūnaitę skriausdavo, „matėsi, kad buvo mušama“. Supykusi L. Stankūnaitė palikdavo Kedžių namus, D. Kedys po kurio laiko esą atsiprašydavo ir pora vėl susitaikydavo.

S. Stankūnas pasakojo, kad Laimutė Kedžių namuose buvo paversta tarnaite: kol D. Kedys keliavo, turėjo žiūrėti vaiką ir namus. Kai ji išėjo iš namų, D. Kedys esą pažadėjo padaryti viską, kad mergaitė liktų pas jį. Tada Stankūnų namuose esą pradėjo lankytis įvairios komisijos, šeimą bandyti vaizduoti kaip asocialią.

S. Stankūno tvirtinimu, seneliai Kedžiai atvažiuodavo pasiimti mergaitės, tačiau jų namų slenksčio niekada neperžengė: vaiką pasiimdavo lauke.

Pasak liudytojo, dukros santykiai su A. Ūsu buvo „normalūs, dalykiški“ - esą gal Andrius ir jautė simpatijų Laimutei, bet tarp jų nieko rimto nebuvo.

S. Stankūnas taip pat pasakojo, kad anūkė jų namuose negirdėjo panašių žodžių kaip „sysalas“. S. Stankūno tikinimu, mergaitė pasikeitė po to, kai pusmetį praleido Kedžių namuose. Pasak S. Stankūno, mergaitė buvo judri, linksma, jis nė kartą nepastebėjo kažko neįprasto, mergaitė nė karto nepasakojo apie A. Ūsą.

„Mano namuose nė karto joks svetimas vyras nenakvojo“, - užtikrino S. Stankūnas.

T. Stankūnienė: po gimdymo dukra atrodė lyg būtų iš konclagerio

Tą patį liudijo ir T. Stankūnienė. Moteris pasakojo, kad L. Stankūnaitė Kedžių namuose turėjo dirbti, nesijautė laiminga. Moteris tvirtino, kad prieštaravo dukros santykiams su D. Kedžiu, o vyras dėl 15-metės santykių su 30-mečiu galvojo kreiptis į policiją.

T. Stankūnienės tvirtinimu, po gimdymo jos dukra „buvo panaši kaip iš konclagerio“ – buvo pamėlynavusi, pervargusi, nervinga.

Ji taip pat tvirtino, kad vaiką pasiimdavo seneliai Kedžiai, tačiau jie niekada neperžengė jų namų slenksčio. Pats D. Kedys mergaitės esą niekada nepasiimdavęs.

A. Ūsą T. Stankūnienė apibūdino kaip inteligentišką žmogų, kuris jų namuose lankydavosi vilkėdamas kostiumą. Moters tvirtinimu, anūkė apie A. Ūsą niekada nepasakojusi, nuolat būdavusi linksma, daug kalbėdavusi.

T. Stankūnienė pati pasiūlė A. Ūsui tapti mergaitės krikštatėviu – į krikštynas vėlavo iš užsienio grįžti nužudytoji jos dukra Violeta Naruševičienė. Apie tai, kad po mergaitės gimimo L. Stankūnaitė buvo dar kartą pastojusi, motina sakė sužinojusi gerokai vėliau iš žiniasklaidos. T. Stankūnienės tvirtinimu, Laima apie tai nieko nepasakojo, nes tėvas buvo griežtas.

M.Kuprevičius: apie pedofilus mergaitei liepdavo kalbėti kaimynė Olia

Garliavoje su žmonių minia teismo sprendimo vykdymui atiduoti mergaitę motinai L. Stankūnaitei priešinęsis M. Kuprevičius pasakojo vadovavęs pasipriešinimui prieš antstolį. „Buvau įtikėjęs kažkokiu pedofilų klanu, kuris paims vaiką ir nužudys“, - liudijo M. Kuprevičius, prieš porą metų Garliavoje praleidęs savaitę.

Po antstolio sustabdymo ir sutrukdymo įvykdyti teismo sprendimą jis pasakoja buvęs pakviestas į Kedžių namų kiemą. Čia teisėjos Neringos Venckienės vyras Aidas Venckus bei D. Kedžio teta Audronė Skučienė esą ragino žmones skirstytis ir norėjo, kad teismo sprendimas būtų įvykdytas. Tačiau jį esą užstojo mergaitės močiutė Laima Kedienė ir suteikė jam leidimą rengti pasipriešinimą.

M. Kuprevičius pasakojo stebėjęs mergaitę, kalbėjęs su ja vaikiškomis temomis, pabendrauti atvežęs savo dukrytę. „Pamačiau keistą situaciją, kad prie mergaitės nuolat prieina kaimynė Olia, kuri pradeda vaiko klausinėti: „papasakok, Deimančiuk, ką su tavimi darė pedofilai Jonas ir Andrius“, - teisme kalbėjo M. Kuprevičius. Vaikas apie „sysalus“ ir „kremus“ esą pasakojo normaliai lyg apie įprastą veiksmą.

M. Kuprevičiui tai pasirodė nenormalu ir jis esą nuvijo Olią šalin. Vėliau jis pasakoja sužinojęs, neva kaimynė Olia mergaitės auklė.
Liudytojas stebėjosi, kad prievartą patyrusiam vaikui pasakojami skausmingi dalykai. Jis tvirtino Olią šalia mergaitės matęs keliskart. Kartą kaimynė esą užsidėjusi paklodę ant savo ir mergaitės galvų jai pasakojo apie pedofilus. Pasak M. Kuprevičiaus, kartais Olia esą prie kitų šeimos narių pataisydavo mergaitę, jei ji apie pedofilus kalbėdavo ne taip, kaip riekia.

Liudytojo tvirtinimu, vaikui apie pedofilus Kedžių namuose buvo kalbama nuolat.

Kai kartą kieme mergaitė buvo viena, M. Kuprevičius pasakojo priėjęs ir paprašęs jos papasakoti tiesą. „Vaiko reakcija buvo labai paprasta – ji užsidengė rankomis veidą ir sukniubo prie baseino“, - kalbėjo M. Kuprevičius. Jis sakė pagal išsilavinimą esąs pedagogas ir su vaikas bendrauti mokantis. Iš to, kad „mergaitė užsidengė veidą ir sukniubo“, M. Kuprevičius tikina supratęs, kad ji negali meluoti ir turi paslaptį.

Vyras tvirtino dabar su Kedžiais nepalaikantis jokių santykių. Jis aiškino, kad kaip ir dauguma lietuvių, iš pradžių buvo įtikėjęs pedofilijos istorija, tačiau po gegužės įvykių pamatęs, kad deklaruojama tiesa truputį kitokia – šeima turi paslapčių.

Anksčiau buvęs aršus D. Kedžio gerbėjas, dabar M. Kuprevičius sako manantis, kad istorijos apie pedofilus buvo kuriamos. Po teismo posėdžio jis žurnalistams teigė pakeitęs savo nuomonę apie istoriją ir mano, kad pedofilijos skandalas – išpūstas burbulas. M. Kuprevičius tvirtino, kad jo pozicija pasikeitė ne dėl teisėsaugos persekiojimo – vyras baustas administracine tvarka dėl įvykių Garliavoje trukdant perduoti mergaitę motinai. Jis taip pat nuteistas dėl grasinančio pobūdžio laiško vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei.

Kitas posėdis byloje numatytas už savaitės, ketvirtadienį. Mažametės interesams teisme atstovauja Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė ir advokatė Jolanta Teresė Litvinskienė. Bylą teismas nagrinėja viešuose posėdžiuose.

DELFI primena, kad prieš savaitę buvo apklausta pati L. Stankūnaitė. Moteris teisme tvirtino, kad A. Ūsas niekada su dukra nebuvo likęs vienas, o D. Kedys vartojo narkotikus.