P.Iljinas neabejoja, kad jam pavyks gauti prieglobstį Švedijoje. Viltis stiprina tai, kad jo prašymas nagrinėjamas jau daugiau kaip tris mėnesius. Neigiamai atsakoma per trumpesnį laiką. P.Iljinas apsigyveno Švedijos pietvakariuose esančiame Helsingborge. Švedijos imigracijos tarnybai P.Iljinas bando įrodyti, kad Valstybės saugumo departamento darbuotojai jį prievarta įtraukė į slaptas operacijas.

Skandalingai išgarsėjęs 24 metų kompiuterių specialistas teigia, jog buvo priverstas dalyvauti Lietuvos saugumiečių 1996 metų pabaigoje surengtoje operacijoje, kurios metu Vilniuje sulaikyta keturių asmenų grupė, vėliau apkaltinta neteisėtu ginklų, sprogmenų bei šaudmenų gaminimu, laikymu ir realizavimu.

Šią operaciją surengė VSD bei Vilniaus apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai. Jie turėjo žinių, kad nusikaltėliai savadarbius sprogmenis ketina išbandyti Rotušės aikštėje, kur sutikti Naujųjų metų susirenka tūkstančiai žmonių.

Pirmasis iš keturių įtariamųjų, kuris vėliau buvo pramintas "Kalėdų teroristu", buvo sulaikytas sostinės Viršuliškių mikrorajone. VSD pareigūnui, apsimetusiam pirkėju, šis asmuo bandė parduoti du po pusantro kilogramo sveriančius sprogmenis. Ekspertai nustatė, kad sprogstamieji įtaisai pagaminti labai profesionaliai. Jie buvo valdomi nuotoliniu būdu.

Sulaikius pirmąjį prekiautoją, padarytos kratos ir dar trijų asmenų butuose Žemynos ir Tujų gatvėse. Buvo rasta daug neteisėtai laikomų daiktų - įvairaus kalibro šovinių, septyni nebaigti gaminti šaudymo įtaisai, du durtuvai, taip pat daug žaliavų, cheminių reagentų, iš kurių yra gaminami sprogmenys.

Helsingborge šiuo metu įsikūręs P.Iljinas prisipažino dalyvavęs šioje specialiųjų tarnybų operacijoje. Tačiau paklaustas, koks buvęs jo vaidmuo, P.Iljinas kalbėjo ypač trumpai: "Tiesioginis Valstybės saugumo departamento įsakymų vykdymas. Privalėjau duoti melagingus parodymus".

Lietuvos pareigūnai nepatvirtino informacijos, jog į Švediją pabėgęs P.Iljinas dalyvavo prieš ketverius metus spaudoje aprašytoje teroristų sulaikymo operacijoje. Jie nepatvirtina ir P.Iljino dalyvavimo kitoje garsioje nusikaltėlių sulaikymo operacijoje.

Lietuvos pareigūnai taip pat abejoja, ar Švedija dvigubu agentu įvardytam P.Iljinui suteiks politinį prieglobstį. Kol kas tokio prieglobsčio mūsų šalies piliečiui nėra suteikusi nė viena Europos Sąjungos valstybė. Jos Lietuvą pripažįsta demokratine šalimi. Pagal tarptautines konvencijas šaliai, iš kurios pabėgęs žmogus prašo prieglobsčio, informacija apie pabėgėlį neteikiama.