Leidimą iškrėsti įtariamojo namus ir šalia jų esančias pagalbines patalpas prokurorai gavo tik Vilniaus apygardos teisme – teisėja Daiva Kazlauskienė galutine ir neskundžiama nutartimi panaikino apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartį, kuria policijai nebuvo leista atlikti kratą.

Apylinkės teismo teisėja savo nutartyje nurodė, kad nėra pagrindo apieškoti įtariamojo namus – esą prokurorų „prielaida grindžiama tik neblaivaus asmens buitinio konflikto metu išsakytu grasinimu“.

„Per mano darbo praktiką tai pirmas atvejis, kai nebuvo duotas leidimas atlikti kratą – privalėdami apsaugoti nukentėjusiuosius būtinai turėjome apieškoti įtariamojo namus ir užkirsti kelią dar didesnei tragedijai“, – DELFI prisipažino ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Olga Šleiterienė.

Prokurorės teigimu, bylos faktiniai duomenys rodo, kad įtariamasis net apie dvi savaites grasino savo motinai ir močiutei – aiškino, jog jas nužudys, nes turi automatą, dabar belieka įsigyti šovinių.

„Kol nėra apieškotos įtariamojo gyvenamosios patalpos, negalime teigti, kad jo grasinimai nėra realūs“, – sakė O. Šleiterienė.

Ikiteisminį tyrimą policija pradėjo gavusi pranešimą, kad vienas vyras grasino nužudyti savo motiną ir močiutę. Moteris jis iškeikė įvairiais necenzūriniais žodžiais, nes negavo pinigų alkoholiui.

„Išgėręs anūkas pradeda grasinti, savęs nekontroliuoja“, – pareigūnams neslėpė įtariamojo močiutė. Ji kartą jau buvo prašiusi pareigūnų pagalbos – anūkas ne kartą ją grasino nužudyti. Tiesa, vėliau įtariamasis susitaikė su auka ir byla buvo nutraukta.

Šįkart baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras negalės susitaikyti su savo močiute.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamasis pripažino savo kaltę, tačiau nesutiko atskleisti, ar iš tikrųjų turi automatą ir, jeigu turi, kuri jį slepia.

Iš areštinės paleistas vyras toliau gyvena su savo motina ir močiute Vilniaus miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausančiame name – jis tiesiog neturi galimybės susirasti kitą būstą.

Jeigu atlikus kratą įtariamojo namuose bus rastas ginklas, jam grės baudžiamoji atsakomybė ir už neteisėtą jo laikymą.

Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas pranešė, kad vienas ranką prieš moterį pakėlęs vyras sostinėje per pastaruosius metus nesulaukė realios bausmės už smurtą artimoje aplinkoje.

Ši statistika, anot J. Sabatausko, iliustruoja sisteminę problemą kovoje su smurtu šeimoje – esą Klaipėdos rajoną sukrėtusi tragedija, kai girtas vyras, kuriam teismas buvo uždraudęs artintis prie savo šeimos, nužudė keturių vaikų motiną, gali pasikartoti tiek sostinėje, tiek bet kurioje kitoje šalies vietoje.