„Tai, kas nutiko, iki šiol negaliu pamiršti – kambaryje ant grindų ir sienų buvo daug kraujo, o jis mane puolė su peiliais rankose“, – apie košmarą, kurį patyrė viename sostinės daugiabutyje, kalbėjo vienas studentas.

Jis, kaip ir dar du jo draugai, pripažinti nukentėjusiaisiais baudžiamojoje byloje dėl pasikėsinimo nužudyti – dėl labai sunkaus nusikaltimo prokurorų kaltinimų sulaukė vaikų žurnalo redaktorius, komunikacijos specialistas ir viename teatre vaidinantis 25 metų vilnietis Vytautas Lukaševičius. Jam iškeltą bylą ketvirtadienį nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas.

Tačiau už tai, ką padarė, V. Lukaševičius greičiausiai nebeatsakys. Teismo medicinos ekspertai yra nustatę, kad peiliu studentus puolęs ir juos sužalojęs V. Lukaševičius negali atsakyti už savo veiksmus – esą dėl alkoholio (gėrė vermutą, alų ir degtinę) sukeltos patologinės intoksikacijos jis negalėjo suvokti savo veiksmų.

Medikai taip pat įsitikinę, kad kaltinamasis neserga psichikos ligomis, todėl jam nereikalingas joks gydymas. Tokiu atveju bylą išnagrinėjęs teismas ją tiesiog nutrauktų, o V. Lukaševičių atleistų nuo atsakomybės.

Tačiau tokio sprendimo teks palaukti – teisėjų kolegija ketvirtadienį savo iniciatyva nutarė paskirti pakartotinę teismo medicinos psichiatrinę ekspertizę.

„Tai yra labai retas atvejis, todėl, kad nebūtų padaryta klaida, reikia dar kartą išsiaiškinti – norime, kad pasisakytų ir kiti ekspertai dėl psichikos būklės nusikaltimo padarymo metu“, – paskelbė kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Stasys Punys.

Nuo naujos ekspertizės priklausys baudžiamosios bylos baigtis – jeigu medikai dar kartą nustatys, kad V. Lukaševičius buvo tokios būsenos, dėl kurios neturėtų atsakyti, tada byla bus nutraukta.

Aistringas žaidimų apie mafiją ir žudynes gerbėjas

Istorija, dėl kurios V. Lukaševičius sėdi kaltinamųjų suole, įvyko praėjusių metų birželio 28-osios naktį sostinės Saulėtekio rajone. Išvakarėse su draugu namuose girtauti pradėjęs ir įvairius alkoholinius gėrimus vartojęs vaikinas savo draugą paliko namuose, kai šis užmigo, o pats išėjo į lauką pasivaikščioti. Čia vaikų žaidimų aikštelėje sutiko kompaniją – jai pasiūlė kartu pasilinksminti jo namuose, nes jo draugui labai bloga ir jis miega.

Nepažįstamieji sutiko ir kartu patraukė į V. Lukaševičiaus bamus. Čia jie šnekučiavusi, išgėrė alaus, o kadangi šeimininkas turėjo gitarą, ja pagrojo ir padainavo.

Kaip pasakojo nukentėjusieji, V. Lukaševičius pasakojo, kad yra aistringas kompiuterinių žaidimų mėgėjas – jam labai patinka GTA serijos žaidimai. Jis su užsidegimu gyrėsi, kaip puikiai sekasi žaisti „Call of Duty“, „Mass Effect“ ir kitus virtualius žaidimus apie mafiją, žudynes ir t. t. O paskui net pasiūlė trumpam pasižiūrėti kovinį filmą su legendiniu aktoriumi Sylvesteriu Stallone.

„Mes tada sėdėjome prie stalo, vienas draugas grojo gitara, visi buvome draugiškai nusiteikę, kai V. Lukaševičius išėjo iš kambario – po akimirkos jis atėjo su dviem peiliais ir ėmė kažką šaukti ir puolė prie arčiausiai sėdėjusio bičiulio, – prisiminė vienas vaikinų. – Jam du kartus įdūrė į krūtinę. Mes labai išsigandome – ėmiau ieškoti, kuo galėčiau nuo jo apsiginti, todėl nuo stalo griebiau alaus butelį ir į jį mečiau, bet nepataikiau. Tada jis dūrė kitam mano draugui.“

Sužeisti draugai užsirakino tualete

Šiuo metu užsienyje gyvenantis nukentėjusysis sakė, kad sunkiai sužeisti ir kraujuojantys jo bičiuliai spėjo išbėgti iš kambario ir užsirakino tualete, į kurį tuo metu kaip tik buvo nuėjusi jų draugė.

„Likau vienas kambaryje su V. Lukaševičiumi – jis su peiliais ėjo manęs link, – pasakojo studentas. – Pamenu, kad ant jo šaukiau, labai garsiai rėkiau, bet jis nereagavo – griebiau gitarą ir ja bandžiau atremti peilius. Tada išbėgau į balkoną – gerai, kad jame buvo kitos durys, per kurias išbėgau į kitą kambarį, o iš jo – iš buto.“

Nukentėjusysis sakė, kad iš karto iškvietė greitosios pagalbos medikus ir policijos pareigūnus. Į pranešimą jie reagavo žaibiškai – V. Lukaševičių pareigūnai surado balkone. Tačiau su juo taip ir nepavyko susišnekėti – jis net nesuprato, kodėl atvyko policija. Pareigūnai nustatė, kad V. Lukaševičius buvo gerokai apsvaigęs nuo alkoholio – jam nustatytas 1,81 prom. girtumas.

Kas dėjosi namuose tą vakarą, V. Lukaševičius neprisimena iki šiol – apie vos tragiškai nepasibaigusio įvykio aplinkybes jaunas vyras sužinojo tik iš nukentėjusiųjų pasakojimų.

Vaizdas, kurio pamiršti neįmanoma

Pažintis su V. Lukaševičiumi gerokai pakeitė nukentėjusiųjų gyvenimus – jie iki šiol prisimena, kaip juos užpuolė į namus pasikvietęs vaikų žurnalo redaktorius.

„Jeigu nebūčiau pasipriešinęs, būtų ir mane sužeidęs“, – sakė išsigelbėjęs studentas. Jo teigimu, po skerdynių butas atrodė kaip baisiame filme – ne tik grindys, baldai, bet ir sienos buvo aptaškytos krauju.

„Po šio įvykio dažnai sapnuoju košmarus, vis dar matau tą vaizdą – to neįmanoma pamiršti“, – pažymėjo studentas. Nepažįstamaisiais žmonėmis nustojęs pasitikėti jaunuolis nesuvokia, kaip V. Lukoševičius per vieną akimirką galėjo tapti visai kitokiu žmogumi.

Nukentėjusieji V. Lukaševičiui yra pareiškę beveik 100 tūkst. Lt civilinį ieškinį dėl patirtos žalos. Kol teismas neįrodė kaltinamojo kaltės, jis laikomas nekaltu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)